Opties voor snel internet

persoon met laptop

Een vergelijking van opties

In dit ontluikende tijdperk van informatie met kennis binnen handbereik, is één ding zeker: welke informatie we ook zoeken, we willen het SNEL. In het niet al te verre verleden werd die behoefte aan internetsnelheid vakkundig bediend door de 56K-inbeltelefoonmodem. Maar tegenwoordig is inbeltechnologie een ploeterende schildpad geworden tussen de vier snelle hazen van communicatie:

 • DSL
 • Kabelmodem
 • Satelliet
 • Vast draadloos

Terwijl consumenten die inbelmodems gebruiken geduldig wachten om in te loggen op internet (en daarbij hun telefoonlijnen vastbinden), zijn degenen die genieten van snelle internettoegang er al – onderhandelen over cyberspace, informatie downloaden en honderden keren sneller communiceren met de wereld … allemaal zonder bezetsignaal. Door het tempo op te voeren, heeft snelle internettechnologie al een enorme impact gehad op de samenleving – van bedrijfs- en thuisnetwerken tot onderwijs en ja, zelfs de overheid.

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de meeste ouders internet beschouwen als een vitale bron voor het onderwijs van hun kinderen, en dat snelle connectiviteit de thuisstudietijd veel productiever heeft gemaakt. Educatieve websites, online encyclopedieën en woordenboeken kunnen allemaal vele malen sneller worden geopend en gedownload dan met inbeltechnologie. En hoewel het downloaden van audio en video tijdrovend en ineffectief is met behulp van een telefoonmodem – waarvoor een proces nodig is dat buffering wordt genoemd – kan een snelle verbinding beide media moeiteloos en via een bijna onherkenbaar bufferframe streamen.

Voor het grootste deel bieden alle hogesnelheidsopties die voor de consument beschikbaar zijn, dezelfde voordelen:

 • Altijd beschikbaar toegang
 • Snelle verbindingen en surfen op internet
 • Net toegang op elk moment
 • Open telefoon- en faxlijnen- maar er zijn verschillen die het vermelden waard zijn.
Lees ook:   Uw rechten en verantwoordelijkheden wanneer u verhuist

DSL-

Deze technologie maakt gebruik van uw bestaande telefoonlijn om internetgegevens te verzenden en te ontvangen tot 123 keer sneller dan inbelmodems. In tegenstelling tot kabelmodems (later besproken) gebruikt DSL een vaste verbinding, wat betekent dat de bandbreedte constant blijft, zelfs als het grootste deel van de buurt tegelijkertijd toegang heeft tot internet.

Met de DSL-service kunt u bellen en gebeld worden terwijl u op internet bent. In tegenstelling tot inbelmodems biedt DSL directe toegang en biedt het de gebruiker een “altijd beschikbare” verbinding. U kunt ook twee of meer computers verbinden met uw DSL-service via thuisnetwerkapparatuur of een router, zodat het hele gezin tegelijkertijd snelle gegevens en hardware (zoals de printer) kan delen door een LAN (Local Area Network) in te stellen.

Kabelmodem:

Net als kabeltelevisie wordt kabelinternet vervoerd via de coaxkabel die al in uw huis is geïnstalleerd. Kabelinternet is 24/7 ingeschakeld en gegevens worden snel verzonden – sneller zelfs dan DSL vanwege de hogere capaciteit van coaxkabel. Het verschil in snelheid is echter meestal verwaarloosbaar omdat de bandbreedte wordt gedeeld met buren . In een notendop, als al uw directe buren besluiten om kabelinternettoegang van dezelfde provider te kiezen, wees dan voorbereid op de gevolgen van een aanzienlijk lagere snelheid wanneer ze zijn aangemeld. In tegenstelling tot DSL, waar u de enige bewoner bent van uw bandbreedte in het lokale deel van het netwerk, biedt kabelinternet de mogelijkheid voor meer gasten om deel te nemen aan het feest op uw gedeelde lijn. Net als bij DSL kunnen twee of meer thuiscomputers op de kabelmodem worden aangesloten door een LAN in te stellen.

Lees ook:   Kamer per kamer gids: tips voor het efficiënt inpakken van uw keuken

Satelliet:

Deze technologie straalt het internetsignaal van een satelliet in een baan om de aarde naar een satellietschotel die op uw huis is gemonteerd. Net als kabel en DSL is de service altijd aan – altijd toegankelijk. In tegenstelling tot kabel en DSL, zijn er geen kabel- of telefoonlijnen om door het huis te lopen om de service te ontvangen.

Satellietinternet is een uitkomst voor mensen zonder toegang tot telefoon- en kabeldiensten, maar het vereist een onbelemmerd uitzicht naar het zuiden (waar de satelliet zich bevindt) en het signaal kan worden beïnvloed door weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Net als bij kabelinternet wordt bandbreedte ook gedeeld met andere gebruikers en kunnen de toegangssnelheden vertragen tijdens piekperioden van gebruikers.

Vaste draadloze verbinding:

Terwijl satellietinternet vanuit de ruimte straalt, is het signaal voor vaste draadloze verbindingen op de grond gebaseerd, verzendend vanaf antennes die op hoge gebouwen of op de top van bergen zijn gemonteerd – net als televisie uitzenden. Net als satellietinternet is een schotelantenne nodig om het signaal te ontvangen en moet er een duidelijke zichtlijn zijn van de antenne naar de schijf. Terwijl obstakels zoals gebladerte of andere gebouwen kunnen het signaal verstoren, de transmissie wordt niet beïnvloed door ongunstige weersomstandigheden.

Met hogere snelheden, of natuurlijk, komt een hoger prijskaartje – satelliet en vast draadloos zijn meestal de duurste van de vier opties. Toegang is ook een probleem. Niet elk huis kan satelliet- of vaste draadloze signalen ontvangen en niet elke buurt heeft toegang tot DSL- of kabelinternet. Maar telefoon- en kabelbedrijven werken hard om hun netwerken uit te breiden en de bandbreedte te vergroten, waardoor er weinig twijfel over bestaat dat op termijn aan de honger van het publiek naar snelle cyberspace-communicatie zal worden voldaan en inbelmodems de weg van de kiestelefoon zullen gaan.

Gerelateerde artikelen:

 • Hoe goedkope internetservice te krijgen
 • De beste internetprovider voor uw nieuwe huis selecteren
 • Hoe hulpprogramma’s over te dragen bij het verplaatsen
 • Hulpprogramma’s instellen in uw nieuwe huis
 • Vind een huisgenoot — Snel: 12 online huisgenoten
 • Internet instellen na een verhuizing
 • Hoeveel kost een maandelijkse vuilnisbelt
 • Hoeveel kost de gemiddelde waterrekening?
 • Hoe een energiezuinige wasruimte te creëren
 • De gids voor huiseigenaren voor zonnepanelen
Lees ook:   Hoe een draagbare bewegende container in te pakken