Tips voor het herstellen van uw houten vloeren

Hardhouten vloeren hebben een onvergelijkbare schoonheid en ze kunnen warmte en stijl toevoegen aan elke kamer. Of u nu een traditioneel huis heeft met architectonische details of een moderne, industriƫle ruimte, hardhout past er precies in. Dat is de reden waarom veel huiseigenaren zelfs hardhouten vloeren gebruiken in keukens en badkamers.

Als je het geluk hebt om originele hardhouten vloeren te hebben, overweeg dan om hun oorspronkelijke schoonheid te herstellen. Hieronder vindt u tips van twee hardhouten vloerexperts om u te helpen.

Opnieuw coaten of overspuiten?

Als uw houten vloeren er dof uit beginnen te zien, kunnen ze worden vernieuwd door opnieuw te coaten. “Een onderhoudslaag omvat het reinigen van de afwerking van de bestaande vloer en vervolgens het licht schuren ervan”, legt Brett Miller, VP of Education &Certification voor de National Wood Flooring Association (NWFA) uit. “Daarna hoef je alleen nog maar een frisse nieuwe laag houten vloerafwerking aan te brengen.”

Miller raadt aan om elke drie tot vijf jaar een nieuwe laag op uw vloeren aan te brengen. Hij zegt echter dat uw onderhoudsschema afhankelijk kan zijn van slijtage en uw levensstijl.

“Een volledige zand- en overspuitbeurt wordt echter aanbevolen wanneer er diepe krassen, deuken en andere vloerschade zijn,” legt Miller uit. Hij beveelt dit proces ook aan als de afwerking is weggesleten en het kale hout wordt blootgesteld. Dit kan het geval zijn als u een opknapper-bovenwoning koopt. En er is nog een voordeel aan het doen van een complete zand- en overspuitbeurt. “Het terugschuren van een vloer naar ruw hout is de perfecte gelegenheid om de kleur van de vloer te veranderen,” zegt Miller.

Lees ook:   10 manieren om kleur toe te voegen aan uw badkamerontwerp

Gebruik niet de verkeerde apparatuur

“Houtvloerrestauratie begint met het schuren van de vloer”, legt Kate Gailunas, interieurontwerper en eigenaar van N-Hance Wood Refinishing, uit. “Dit verwijdert de vorige afwerking en verwijdert slijtage en krassen op het oppervlak.”

Als je echter probeert de vloer te schuren met elektrisch gereedschap voor thuis, zegt ze dat je de vloeren ongelijk kunt schuren. En dat is het beste scenario. Gailunas waarschuwt dat je het hout ook ernstig kunt beschadigen. “Doe het goed – gebruik een trommelschuurmachine”, adviseert ze.

Vermijd ongelijkmatig schuren

Maar zelfs als u een trommelschuurmachine gebruikt, is er geen garantie dat u geen fouten zult maken als u niet voorzichtig bent. “Te weinig schuren kan vlekken van oude vlekken of afwerking achterlaten,” zegt ze. “En dan zijn deze gebieden ongeschikt voor overspuiten.”

En er is iets nog ergers dan onderschuren. “Te veel schuren kan leiden tot divots of krassen die alleen een professional kan verhelpen,” zegt Gailunas.

egale kleur

Rodenburg-Fotografie-Shutterstock

Wees je bewust van onjuiste randen

Houd er ook rekening mee dat een trommelschuurmachine niet dicht genoeg bij uw muren en plinten kan komen om ze te schuren. “Om deze gebieden te krijgen, heb je een edger nodig,” zegt Gailunas. U moet ook geduld hebben bij het gebruik van de edger. “Overhaast deze gebieden niet, want het resulteert in een merkbaar kleur / textuurverschil rond de rand van de kamer met een hoger risico op degradatie,” zegt ze.

Let op slepend houtstof

Het schuurproces zal veel houtstof veroorzaken. “Houd hier rekening mee wanneer u de vlek / afwerking op uw vloeren aanbrengt,” zegt Gailunas. Reinig eerst de vloeren grondig. “Als je dat niet doet, zullen deze deeltjes ingebed raken in de vlek / afwerking,” waarschuwt ze. “Zuig zoveel mogelijk stof op en geef vervolgens je hele kamer een gedetailleerde reiniging voordat je enige vorm van vlek / afwerking aanbrengt.”

Lees ook:   10 klassieke misvattingen van interieurontwerpers

Gebruik niet de verkeerde producten & materialen

Veel producten beweren de schoonheid van uw houten vloeren te helpen herstellen. “Alleen bepaalde soorten vlekken/afwerkingen zijn geschikt voor bepaalde houtsoorten”, zegt Gailunas. “Andere zijn speciaal geformuleerd voor specifieke toepassingen.” Ze waarschuwt dat het kiezen van de verkeerde vlek / afwerking uw vloeren een onaantrekkelijk uiterlijk kan geven. En alsof dat nog niet erg genoeg is, zegt Gailunas dat het verkeerde product versnelde slijtage of verkleuring kan veroorzaken.

Miller is het daarmee eens. “Gebruik alleen professionele producten die worden aanbevolen door uw aannemer, vloerenfabrikant of afwerkingsfabrikant”, adviseert hij. “Gebruik geen stoommoppen en gebruik nooit iets uit de winkel dat beweert glans te herstellen of glans toe te voegen.” Als u het verkeerde type reinigingsproduct gebruikt, zegt Miller dat u mogelijk geen nieuwe afwerkingslaag op de vloer kunt aanbrengen. “Of je kunt de afwerking beschadigen en mogelijk het hout beschadigen.”

Voor de zekerheid raadt hij aan om een houten vloerprofessional te gebruiken.

vermijd temperatuurschommelingen

foto’s721-Shutterstock-2

Onderhoud van uw houten vloeren

Omdat hout een organisch materiaal is, zegt Miller dat het zal reageren op zijn omgeving. “In vochtige omgevingen wint hout vocht en kan het opzwellen”, legt hij uit. “In droge omgevingen verliest hout vocht en kan het kromtrekken.k.” Als de omgeving verandert, zegt Miller dat er veranderingen zullen zijn in de vloeren zelf en hoe ze presteren.

Vocht kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vloeren koppen. Dit veroorzaakt opstaande randen en verlaagde centra. “Aan de andere kant, als je vloeren vocht verliezen, kunnen ze gapen of splijten,” zegt Miller. “Dit kan gebeuren tussen vloerdelen of op de voorkant van de planken.”

Lees ook:   11 frisse en moderne keukenaanrecht ideeĆ«n

Als deze hiaten en splitsingen optreden, maar vervolgens verdwijnen tijdens seizoensveranderingen, zegt hij dat er geen reden tot bezorgdheid is. “Als de gaten in uw vloeren echter groot zijn of niet sluiten tijdens vochtigere maanden, is het tijd om een professional te bellen.”

Gelukkig is er een manier om deze problemen te minimaliseren. “Houd uw huis tussen 60 en 80 graden Fahrenheit en tussen 30 en 50 procent luchtvochtigheid het hele jaar door,” adviseert Miller. Om dit te doen, moet je er zeker van zijn dat je thermostaat geen spookmetingen en valse getallen produceert.