Wat is een overgangsbadkamer en hoe kun je deze look krijgen?

De overgangsbadkamer is de meest populaire badkamerontwerpstijl, volgens het 2019 Bathroom Design Trends-rapport van de National Kitchen + Bath Association. En volgens trendspotter Elle H-Millard, Industry Relations Manager bij de NKBA (en ook een castlid in seizoen 2 van HGTV’s Design Star), zal de overgangsstijl naar verwachting de komende drie jaar de populairste stijl blijven.

Maar wat is een overgangsbadkamer en hoe krijg je de overgangslook?

overgangsbadkamerDit26978/Getty Afbeeldingen

Een mix van twee stijlen

Een overgangsbadkamer kan verschillende betekenissen hebben, volgens Joan Kaufman, Licensed Interior Designer en President of Interior Planning & Design in Naperville, IL. “Meestal verwijst overgang naar de stijl die tussen traditioneel en hedendaags is,” zegt ze. “De stijl zou strakkere lijnen zijn, maar niet overdreven eigentijds, met een warm, comfortabel gevoel dat niet te koud of strak is.”

Gemakkelijk toegankelijke ruimtes zijn een handelsmerk van overgangsmodel. deliormanli / Getty Images

Gemakkelijke toegang

Kaufman zegt echter dat een overgangsbadkamer ook kan verwijzen naar een ontwerp waarmee huiseigenaren op hun plaats kunnen verouderen. “Dit betekent dat er accommodaties worden gemaakt voor de badkamer om de veiligheid te verhogen en ondersteuning te bieden zonder volledig ADA te zijn.” Ze zegt bijvoorbeeld dat handgrepen worden toegevoegd aan de doucheruimte en dicht bij het bad. Ze voegt eraan toe dat deze badkamers handdouchekoppen kunnen bevatten “met de klepbediening op een lagere hoogte. En het bad zou een lager profiel hebben om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.”

In sommige ontwerpen verwijderen huiseigenaren het bad en vervangen het door een douche met handsprays en een bankzitting. “Spiegels en andere armaturen worden laag genoeg gemonteerd om vanuit een zittende positie en / of rolstoel te worden bekeken,” zegt Kaufman. Een andere populaire functie is kickverlichting onder de teen. “Het hebben van teen-kick verlichting op een bewegingssensor is een extra voordeel,” legt Kaufman uit.

Lees ook:   Slimme open plankideeën om je ruimte te verdelen en te veroveren

poplasen / Getty Images

Stijlvolle veiligheid

Dit is echter niet de badkamer van je grootouders. “Een overgangsbadkamer is zowel aantrekkelijk als veilig en kan uw leven comfortabel maken, ongeacht uw leeftijd of fysieke vermogen”, aldus Chelsea Allard, VP of Design bij Case Design / Remodeling in Charlotte, NC. Ze zegt bijvoorbeeld dat die handgrepen decoratief zijn en kunnen worden afgestemd op je kraansuite. “Ze kunnen niet alleen een gevaarlijke val voorkomen, maar ze kunnen ook worden gebruikt als handdoekstaven,” zegt Allard.

Evenzo kunnen die bankzittingen en handdouches ook een dubbel doel dienen. “Banken kunnen fungeren als een voetsteun voor het scheren van je benen en als een stoel als je niet in staat bent om te staan vanwege een blessure,” legt Allard uit. En die handdouches zijn handig als je zittend moet baden, maar ze zegt dat ze het ook gemakkelijker maken om de douche schoon te maken of je hond te wassen.

“Toiletten op comforthoogte zijn gemakkelijker op de knieën , maar ze zijn ook geweldig voor lange gebruikers. En enkele handgreep of aanraakgestuurde kranen zijn geweldig voor mensen met artritis of voor mensen die gewoon een gemakkelijkere ervaring willen,” zegt Allard. Touch-geactiveerde kranen zijn slechts een van de 2019 badkamertechnologietrends die worden verwerkt in het overgangsontwerp.

gan chaonan / Getty Afbeeldingen

Uber stijlvol

Een andere reden waarom overgangsbadkamers zo populair zijn, is de pure schoonheid van het ontwerp. Badkamers gaan tegenwoordig over van een plaats van basisbehoeften naar een ruimte van luxe, volgens interieurontwerper Dawn Totty van Dawn Totty Designs in Chattanooga, TN.

Lees ook:   De beste matrassen voor zijslapers

“Met de snelle levensstijl van vandaag implementeren ontwerpers en huiseigenaren luxe functies zoals kroonluchters, sauna’s, vrijstaande baden, prachtig behangen muren en verwarmde vloeren,” legt Totty uit. “Het is een spa-achtige plek waar ze naartoe kunnen ontsnappen, maar zonder het ongemak en de kosten.”

Houtnerfkasten en zwevende planken zijn natuurlijke warmte. in4mal / Getty Images

Opslag en werkruimte

H-Millard merkt op dat de kasten en ijdelheid in overgangsbadkamers behoorlijk onderscheidend zijn. “We hebben het over vrijstaande, ingebouwde of zwevende stijlen, met verzonken panelen en veel laden,” zegt ze. Deze badkamerstijl maakt vaak gebruik van houtnerf, geverfd hout en gemengde materialen met decoratieve hardware.

pashapixel / Getty Afbeeldingen

Werkbladen, gootstenen en kranen

“In overgangsbadkamers, countertops en gootstenen zijn meestal kwarts, kwartsiet, graniet of marmer,” zegt H-Millard. Wit porselein en gietijzer zijn populair voor gootstenen en onderbouw gootstenen zijn een veel voorkomend hoofdbestanddeel.

Overgangsbadkamers bevatten de nieuwste kraanontwerptrends. “Kranen kunnen beweging, aanraakbediening of handmatig zijn en zijn meestal nikkel, chroom, roestvrij of roségoud,” zegt H-Millard. Populaire afwerkingen voor overgangsbadkamers zijn gepolijst, mat, geborsteld en satijn.

gamespirit / Getty Afbeeldingen

Vloeren

Populaire vloeropties in overgangsbadkamers zijn keramische, porseleinen of stenen tegels, volgens H-Millard. Andere opties zijn luxe vinyl, keramisch hout of marmer.

“Het gebruik van matte tegelvloeren is een geweldige manier om de kans op uitglijden te verminderen, zonder in te boeten aan stijl,” voegt Allard eraan toe. Duurzame vloeren zijn vooral belangrijk bij het ontwerpen van de perfecte kinderbadkamer.

KatarzynaBialasiewicz / Getty Images

Kleuren

Omdat kleurkeuzes belangrijk zijn, hebben overgangsbadkamers een licht en ontspannen gevoel: wit, grijs, beige, botten, blauw – en ook zilver. “Een goede keuze voor een overgangsbadkamer is Fragile Blue, dat fris en schoon is”, legt Sue Kim, Color Marketing Manager bij Valspar, uit. “Het is een verfijnd wit met een tint blauw, en de frisheid creëert een luxe, spa-achtige omgeving, waardoor een kamer ontstaat die je nooit meer wilt verlaten.”

Lees ook:   Een nieuwe badkamerfilosofie: must-collectie van Altamarea Bathroom Boutique

Een andere optie is Gotham Gray. “Deze kleur voegt een dosis drama toe aan uw tijdelijke badkamerruimte en brengt zorgvuldig geselecteerde vaste functies tot leven met schone elegantie,” zegt Kim. Zorg er wel voor dat je de volgt om het gewenste resultaat te bereiken.