Een huisstijl definiëren: Monterey Home

We hebben in deze serie veel gesproken over hoe architectuur vaak wordt beïnvloed door de stijlen die eraan voorafgingen. Nergens is dat meer waar dan bij de Monterey, of Monterey Colonial, thuis. Dit type architectuur combineert Franse, Spaanse en Engelse stijlen. Het is zelfs zo uniek dat het vandaag de dag nog steeds gewild is.

Laten we een meer diepgaande blik werpen op het huis van Monterey. We onderzoeken de geschiedenis, de invloeden en de bepalende kenmerken om u een duidelijk beeld te geven van het DNA van dit huis. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Darryl Brooks/Shutterstock

Geschiedenis van Monterey huizen

In tegenstelling tot andere architecturale stijlen, gaat de oorsprong van Monterey-huizen terug naar een enkele bron. Ze zijn het geesteskind van architect en zakenman Thomas O. Larkin. De stijl is geïnspireerd op de verschillende plaatsen waar hij zijn leven heeft gewoond.

Larkin groeide op in Lynn, Massachusetts, waar hij ongetwijfeld bekend was met klassieke koloniale huizen. Als jongeman reisde hij naar het zuiden naar Charleston, South Carolina, om zich te vestigen als zakenman. Daar noteerde hij observaties in dagboeken over de architectonische schoonheid van zuidelijke kerken. Na een tegenslag in zijn carrière verhuisde Larkin naar het westen naar Californië om bij familie te wonen. Eenmaal daar kwam hij in contact met de Spaanse en Mexicaanse architectonische invloeden die destijds de Californische cultuur domineerden. Al deze invloeden komen samen in het huis van Monterey.

Het eerste huis in Monterey kwam voort uit Larkins behoefte om zich in Californië te vestigen. Hij bouwde het als een gezinswoning en de stijl werd al snel lokaal populair. Als gevolg hiervan bevatten latere versies van Monterey-huizen basiselementen van larkin’s invloed. Ze bevatten ook hun eigen unieke details omdat de constructie volledig aan elke individuele bouwer werd overgelaten.

Lees ook:   Praktische badkamertegelideeën om u te inspireren

Culturele invloeden op huizen in Monterey

Wat Monterey-huizen zo uniek maakt, is dat de stijl duidelijk invloeden uit verschillende culturen laat zien. In het bijzonder kunt u elementen van de Engelse, Franse en Spaanse architectuur zien. We splitsen ze hieronder voor u op in meer detail.

Engels

De buitenkant van Monterey-huizen bevat verrassend weinig Engelse details. Een knipoog naar new england koloniale huizen is echter te zien in hun symmetrische gevels. Het interieur is een heel ander verhaal. De lay-out van het huis in Monterey is bijna identiek aan die van een koloniaal, die destijds revolutionair was in Californië. Huizen daar waren meestal op dezelfde manier ingedeeld als Mexicaanse adobes.

Frans

De Franse invloed van de huizen komt uit de tijd dat Larkin als zakenman naar het zuiden reisde. Net als de Creoolse huizen die inheems zijn in Louisiana, hebben Monterey-huizen een boven- en onderbalkon. Beide zijn meestal ook voorzien van trims in smeedijzer. Monterey-huizen hebben ook de neiging om Franse deuren te bevatten.

Spaans

Tot slot kun je Spaanse invloeden zien door de keuze van bouwmaterialen. Meestal waren de muren gemaakt van adobe en soms werden daken afgewerkt met Spaanse tegels. Versieren met keramische of handgeschilderde tegels was ook gebruikelijk in het interieur.

Magnins LLC/Shutterstock

Kenmerken van Monterey huizen

Hoewel Monterey-huizen heel anders kunnen zijn dan de ene en de andere, zijn er een paar bepalende kenmerken die ze samenbinden. Hier zijn enkele van die kenmerken om u een beter idee te geven van hoe deze huizen zijn gebouwd.

Buitenkant

 • Symmetrische gevel
 • Veranda’s met twee verdiepingen
 • Houten kozijnen
 • Adobe muren
 • Overdekte toegangsdeur
 • Een gelijk aantal ramen aan elke kant van de deur
 • Een laag hellend dak van pannen of gordelroos
Lees ook:   4 factoren die het verschil maken in uw badkamerrenovatie

Binnenste

 • Formele toegang
 • Centrale hal
 • Sala (Combinatie salon en balzaal)
 • Keuken in hoofdgebouw in plaats van buiten
 • Binnentrap
 • Secondloor slaapkamers