Jacek Kadaj / Getty Afbeeldingen
Het kiezen van de meest geschikte badkamervloer kan ontmoedigend zijn. U wilt dat uw badkamervloer de rest van het huis aanvult en toch bestand is tegen hoge vochtniveaus, vochtigheid en zwaar voetverkeer. Het enorme aantal badkamervloerontwerpen, kleuren, texturen en materiaalsoorten bemoeilijkt het proces verder. Om de rommel te helpen verminderen, hebben we de beste vloeren voor badkamergebieden en de voor- en nadelen van elk verkleind.
Beste waterdichte badkamervloeropties
Er zijn tegenwoordig veel badkamervloeropties op de markt, waarvan er veel beweren waterdicht te zijn. Maar zijn ze dat ook? Waterdichte vloeren betekenen dat er geen water of vocht in zal dringen, ongeacht hoe lang de vloer wordt blootgesteld. In echt waterdichte vloermaterialen wordt het waterdichtingsproduct ingebakken in plaats van alleen als coating te worden gebruikt. Waterbestendige vloeren zijn daarentegen meestal niet bestand tegen vocht onder de bovenste laag van de vloer.
Hoewel het vloermateriaal waterdicht kan zijn, is de ondervloer dat meestal niet. Als zodanig kan water door scheuren, tussen vloerdelen of langs de muur sijpelen en schade aan de structuur van de badkamer veroorzaken. Badkamers hebben vaak een siliconenkit nodig rond badkuipen en toiletten, ongeacht het type vloer dat u kiest.
Waterdichte badkamervloeren zijn gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden, maar beschermen ook. Omdat water altijd zijn weg naar beneden zal vinden door scheuren op de vloer of in muren, kan deze lekkage zich manifesteren in de vorm van vochtige plafonds of muren, vooral als de badkamer zich op een bovenverdieping bevindt. Omdat waterdichte vloeren waterdicht zijn, is er weinig risico op lekkage.
Waterdichte vinylvloeren
Voorbij zijn de dagen dat vinyl werd gezien als dun of goedkoop. Tegenwoordig is het een van de meest populaire vloeropties vanwege de duurzaamheid en het comfort. Vinyl planken en tegels zijn er in vrijwel elke denkbare kleur en stijl.
De kern van waterdichte vinylvloeren wordt versterkt door extra lagen om de stijfheid te verbeteren. Bij het winkelen voor waterdichte vinylvloeren met een stijve kernconstructie, zult u waarschijnlijk houtplasticcomposiet (WPC) en steenplasticcomposiet (SPC) tegenkomen.
Zoals de naam al doet vermoeden, bevat WPC fijn zaagsel of andere houtachtige materialen, een thermoplastische hars, vezel en een schuimmiddel. Soms aangeduid als houtpolymeercomposiet, is dit type vloermateriaal lichtgewicht, veerkrachtig, warm en comfortabel wanneer u langdurig staat.
SPC vinyl vloermateriaal maakt gebruik van gemalen kalksteen, polyvinylchloride (PVC) en stabilisatoren. SPC is dunner, dichter en zwaarder in vergelijking met WPC-vloeren. Vanwege de dunne aard is er weinig vulling onder de voeten, waardoor het minder comfortabel is.
Soorten waterdichte vinylvloeren voor badkamers
Waterdichte vinyl plank
Waterdichte vinylplanken zijn misschien wel de meest populaire WPC vinylvloeroptie die momenteel op de markt is. Gemaakt om hardhouten vloeren na te bootsen, zijn ze verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Waterdichte vinyltegel
Het bovenoppervlak van waterdichte vinyltegels is geglazuurd, waardoor vocht er niet doorheen sijpelt. De meeste bootsen natuursteen na, maar er zijn er een paar die op hout lijken.
Voor- en nadelen van waterdicht vinyl
Pros:
- Betaalbaarheid: Vinyl is relatief goedkoop in vergelijking met andere vloeropties zoals porseleinen tegels of hardhout.
- Installatiegemak: Omdat vinyl licht van gewicht is, kunt u het snijden en aanpassen aan uw badkamervloer.
- Waterdicht: Vinylvloeren zijn waterbestendig, waardoor ze praktisch zijn voor badkamers.
- Veelzijdigheid: Vinylvloeren zijn verkrijgbaar in vele vormen, texturen en kleuren.
Tegens:
- Onmogelijk te repareren: Eenmaal beschadigd, kan vinylvloer niet worden gerepareerd. Je moet de hele tegel of plank vervangen.
- Gevoelig voor slijtage: In vergelijking met andere vloermaterialen zoals hardhout die een leven lang mee kunnen gaan, heeft vinylvloer een maximale levensduur van ongeveer 20 jaar.
- Moeilijk te verwijderen: Indien geïnstalleerd met behulp van een vinyllijm, zijn vinylvloeren een uitdaging om te verwijderen.
Porseleinen en keramische tegelvloeren badkamervloeren
Van het uiterlijk is het moeilijk om porselein en keramische tegels uit elkaar te houden. Beide zijn gemaakt van een kleimengsel dat wordt verwarmd in een oven. Porseleinen vloeren zijn echter gemaakt van geraffineerde klei en worden verwarmd bij hogere temperaturen, waardoor ze dichter en duurzamer zijn dan keramiek. Porselein en keramiek zijn vaak de beste tegels voorr badkamervloeren voor duurzaamheid en betaalbaarheid.
Soorten tegelvloeren voor badkamers
Porseleinen en keramische planken
Technologie heeft het mogelijk gemaakt om het uiterlijk van een hardhouten vloer te bereiken met behoud van de kenmerken van porseleinen of keramische vloeren door middel van planken die echt hout nabootsen.
Porselein en keramische tegels
Huiseigenaren zijn vooral dol op porseleinen en keramische tegels voor hun badkamervloeren vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid. Porseleinen tegels zijn harder, dichter, taaier en minder poreus. Aan de andere kant zijn ze duurder dan keramische tegels. Keramische tegels zijn betaalbaarder omdat ze minder verfijnd zijn, maar ook minder duurzaam.
Dun afgemeten vloertegels
Gemeten porseleinen tegels (GPT) meten 36 bij 36 inch of kleiner. Deze tegels bieden superieure porseleinen kenmerken die alleen verkrijgbaar zijn van natuursteen of marmer. Gemetselde tegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, texturen en kleuren.
Voors en tegens van tegelvloeren
Pros:
- Gemakkelijk te onderhouden: Tegelvloeren zijn normaal gesproken bedekt met vloeibaar glas dat ze beschermt tegen vlekken.
- Chemisch en hittebestendig: Tegels van porselein en keramiek corroderen niet bij blootstelling aan chemische middelen of extreme temperaturen.
- Diverse kleuren en stijlen: Tegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen, maten, stijlen en texturen om bij de meeste decors te passen.
- Duurzaam: Porseleinen en keramische tegels gaan vrij lang mee. En waterbestendig.
Tegens:
- Hard oppervlak: Dit type vloer kan oncomfortabel zijn om langdurig op te staan.
- Professionele installatie is vereist: Zelfs enigszins ongelijke tegels kunnen leiden tot breuk, dus de installateur moet bekwaam en deskundig zijn.
- Koud: Dit type vloer wordt koud tijdens koudere maanden.
- Voeglijnen: Het is onmogelijk om voeglijnen volledig te voorkomen. Tegels hebben wat onderhoud nodig om voeglijnen schoon en schimmelvrij te houden.
Natuursteen tegels
Bij gebruik op uw badkamervloer voegen natuurstenen tegels warmte en diepte toe aan de badkamer. De tegels zijn uniek getextureerd en gekleurd en kunnen onder andere worden gemaakt van marmer, graniet, kalksteen, leisteen en travertijn.
Voors en tegens van natuurstenen tegelvloeren
Pros:
- Verbetert de elegantie van uw badkamer: Natuurstenen vloeren kunnen mooi zijn en uw inrichting verbeteren.
- Esthetische waarde: Hoewel de tegels hetzelfde materiaal kunnen zijn, heeft elk een andere kleur of korreluitlijning, wat diepte en textuur aan de ruimte toevoegt.
- Verhoogt de wederverkoopwaarde van het huis: Natuurstenen vloeren zijn even duur als uniek, waardoor de waarde van het huis verbetert.
- Duurzaamheid: Natuursteen gaat lang mee in vergelijking met andere vloermaterialen.
Tegens:
- Duur: In vergelijking met andere vloermaterialen zoals vinyl is natuursteen vrij duur.
- Ongemakkelijk: Net als keramische en porseleinen tegels past natuursteen zich aan bestaande weersomstandigheden aan. De vloer kan ongemakkelijk worden om op te lopen bij koud weer.
- Moeilijk te onderhouden: Zepen en wasmiddelen kunnen leiden tot vloerverkleuring.
- Poreus: In tegenstelling tot geglazuurde porseleinen of keramische tegels, zijn natuursteen vrij poreus en gevoelig voor waterschade.
Waterbestendige laminaatvloeren
Laminaatvloeren kwamen naar voren als een eenvoudig te installeren en meer betaalbare optie voor hardhouten vloeren. Sinds de oprichting heeft laminaatvloer een enorme verbetering ondergaan. Tegenwoordig is het moeilijk om hardhout en laminaatvloeren uit elkaar te houden. Er zijn ook laminaatvloerstijlen die lijken op natuursteen, vinyl en zelfs tegels.
Voor- en nadelen van waterbestendige laminaatvloeren
Pros:
- Eenvoudig te installeren: Laminaatvloeren zijn licht van gewicht, dus het is gemakkelijker te installeren en ideaal voor een doe-het-zelf badkamervloerrenovatie.
- Waterdicht: Laminaatvloeren zijn waterbestendig, vooral wanneer ze met siliconen zijn afgedicht rond kuipen en toiletten.
- Betaalbaarheid: Laminaatvloeren zijn een betaalbaar alternatief voor hardhout en andere vloervormen.
- Duurzaamheid: Waterdicht laminaat gaat lang mee en is praktisch voor een drukbezochte badkamer.
Tegens:
- Moeilijk te repareren: Hoewel het duurzaam is, moet laminaatvloer worden vervangen wanneer het beschadigd is.
- Minder veelzijdig: Omdat het een relatief nieuwer materiaal is, is er zijn minder opties als het gaat om ontwerp en stijl in vergelijking met andere vloertypen.
- Uiterlijk: Hoewel laminaat natuursteen of hardhout kan nabootsen, kan het er van dichtbij minder realistisch uitzien.
Bewerkte houten vloeren
Als u graag duurzame hardhouten vloeren voor uw badkamer wilt, ga dan voor kerngeconstrueerde houten vloeren. In tegenstelling tot traditionele hardhouten vloeren, heeft kernhout verschillende lagen, waarbij de buitenste laag hardhoutfineer is. De binnenste lagen zijn gemaakt van hardhout, hardboard of multiplex.
Voors en tegens van stijve kern ontworpen houten vloeren
Pros:
- Waterafstotend: In vergelijking met traditioneel hardhout doet bewerkt hardhout beter werk om vochtproblemen te verminderen.
- Eenvoudig te installeren: Echte houten vloeren zijn vrij moeilijk te installeren, in tegenstelling tot technische houten vloeren die gebruik kunnen maken van click-lock installatie.
- Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden: Omdat bewerkt hout is bedekt met houtfineer, is het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden en goed bestand tegen deuken, vervaging, krassen en vlekken.
Tegens:
- Prijs: In vergelijking met conventioneel hout, tegelvinyl en laminaat is bewerkt hout aanzienlijk duurder.
- Gezondheidsproblemen: Sommige mensen hebben allergische reacties op de lijmen die worden gebruikt om de verschillende lagen bewerkt hout samen te binden
- Gevoelig voor schade: Het buitenste oppervlak is niet krasbestendig en heeft meer zorg nodig dan andere soorten vloeren.
- Minder kans op het overspuiten van bewerkt hout: In tegenstelling tot traditionele houten vloeren die u meerdere keren opnieuw kunt schuren, kan bewerkt hout niet (of slechts één keer) worden geschuurd vanwege de dunne toplaag van hardhout.
Veelgestelde vragen
Wat zijn enkele badkamervloertegels voor een badkamer met veel gebruik?
Porseleinen tegels zijn geweldig voor badkamers met veel gebruik en veel verkeer, omdat ze dichter, harder en minder poreus zijn dan andere soorten. Keramische tegels hebben dezelfde voordelen als porseleinen tegels, maar zijn betaalbaarder. Vinyl is de meest betaalbare optie voor een badkamer met veel gebruik.
Wat zijn de beste goedkope vloerideeën?
Laminaat en vinyl zijn beide betaalbare vloeropties voor een badkamer. Beide zijn er in verschillende stijlen, ontwerpen en kleuren en zijn twee van de gemakkelijker te installeren vloertypen.
Wat zijn enkele kleine badkamertegelideeën?
Een kleine badkamer moet kleine of middelgrote tegels in neutrale kleuren hebben. Het is geen goed idee om grote tegels in kleine badkamers te installeren. Afgezien van het verstoren van de proportionaliteit, moeten grote tegels mogelijk worden afgesneden, wat resulteert in afval, wat ook eventuele patronen kan onderbreken.
Wat zijn de beste ideeën voor badkamervloeren voor huishoudens met kinderen?
Porseleinen en keramische vloeren zijn geweldig in een kinderbadkamer. Deze tegels zijn kras-, vlek- en waterbestendig. Ze zijn ook duurzamer dan vinylvloeren in de badkamer en zijn bestand tegen spatten van uitbundig spelen in badkuipen en wastafels.