Waarom u uw huisdier absoluut moet microchipen na uw verhuizing

Peuter knuffelende hond in huis

Zou het echt een ontroerende dag zijn als je huisdier niet had geprobeerd er een run voor te maken terwijl je dozen in de vrachtwagen laadde? Kantje boord.

Gelukkig heb je de jouwe laten chippen toen je hem een paar jaar geleden voor het eerst mee naar huis nam. Maar ’thuis’ staat op een andere locatie nu je verhuisd bent. Heeft dit invloed op hun microchip? Nu we het over het onderwerp hebben, hoe lang is het geleden dat je dat hebt bevestigd enig van de contactgegevens die zijn gekoppeld aan de microchip van uw huisdier up-to-date is?

Wat de volgende vraag oproept:

Heb je ooit de microchip van je huisdier geregistreerd?

Neem het virale verhaal van Jason Gasparik, de man die met een kartonnen bord langs de weg stond in de hoop Roxy, hond en ontsnappingskunstenaar, te herenigen met haar bezorgde eigenaar.

Ze werden uiteindelijk herenigd, dankzij Gaspariks doorzettingsvermogen. De reden dat haar eigenaar niet gemakkelijker te bereiken was, is echter niet omdat Roxy niet was gechipt.

Dat komt omdat haar microchip niet in een database was geregistreerd.

Toen de chip werd gescand, waren er geen contactgegevens te vinden, waardoor hun reünie werd overgelaten aan sociale media, mond-tot-mondreclame en toeval.

Hoe vaak komen niet-geregistreerde microchips voor?

Niet-geregistreerde microchips komen vrij vaak voor, volgens de American Veterinary Medical Association. Ze melden dat voor elke 10 gechipte huisdieren slechts zes chips worden geregistreerd.

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat implantatie alles is wat nodig is om een chip te activeren. Maar de effectiviteit ervan is afhankelijk van verschillende stappen , waarvan de belangrijkste gebeurt na implantatie.

Lees ook:   Maak bewegen en uitpakken leuk

Het is wanneer de microchip-ID wordt geregistreerd en verbonden met de contactgegevens van de eigenaar.

Wat kan de effectiviteit van een microchip nog meer beïnvloeden?

Een microchip is slechts zo goed als de nauwkeurigheid van de contactgegevens waarmee deze is verbonden.

“Veel mensen vergeten vaak om de microchips van hun huisdier te registreren of bij te werken wanneer ze bewegen,” vertelde Gasparik aan MYMOVE bij het bespreken van zijn recente redding. “Ongeveer 30.000-40.000 huisdieren raken elk jaar verdwaald die microchips hebben, maar de registratie-informatie is verouderd.”

Het komt zo vaak voor dat Gasparik werd geïnspireerd om een bewustwordingscampagne te starten en #registertheirchip te gaan om deze boodschap te verspreiden. Hij moedigt anderen aan om hun adres in de database bij te werken op hetzelfde moment dat hun adres wordt gewijzigd met de USPS.

Roxy had het geluk dat een toegewijde vreemdeling haar te hulp schoot, maar sommige omstandigheden zijn misschien niet zo gelukkig. En volgens de American Humane Association zal naar schatting een op de drie huisdieren op een bepaald moment in hun leven verloren gaan.

Wat is een microchip en wat kan het doen?

Een microchip is een kleine (denk aan rijstkorrels) elektronische ID die onder de huid van een huisdier wordt geïmplanteerd. De chip is verbonden met een uniek nummer dat kan worden gedetecteerd met een scanner, eenmaal geregistreerd.

Als de contactgegevens van de ouder van het huisdier actueel zijn op het moment van de scan, kan er gemakkelijk contact met hen worden opgenomen. Nogmaals, dit is als de contactgegevens zijn geregistreerd en up-to-date zijn.

Lees ook:   Heb je een gezondheidscertificaat nodig voor honden bij het verhuizen?

Microchips zijn permanent en hoeven slechts één keer te worden geïmplanteerd. Het deel dat actie vereist, is de daadwerkelijke registratie van de microchip zodra deze is geïmplanteerd.

Wat kan een microchip Niet Jongen

Een andere misvatting is dat microchips functioneren als GPS-trackingapparaten.

Microchips kunnen de locatie van een huisdier niet identificeren als het vermist raakt. Ze matchen gewoon een huisdier met de informatie van hun eigenaar in het geval dat het huisdier ooit verloren en gevonden wordt.

Nogmaals, een microchip ‘registreert’ zichzelf ook niet nadat deze is geïmplanteerd. Dat vraagt om een aparte stap.

Welke acties moeten worden ondernomen nadat een microchip is geïmplanteerd?

Zodra uw dierenarts de microchip heeft geïmplanteerd, geeft hij u het ID-nummer van uw huisdier. Dit is de reeks getallen die u gebruikt om uw huisdier te registreren in een microchipdatabase.

U kunt zich eenvoudig online registreren via sites zoals Free Pet Chip Registry en AKC Reunite , die beide lid zijn van de American Animal Hospital Association Lookup, wat betekent dat de microchip kan worden gecontroleerd aan de hand van honderden registerdatabases.

Tijdens het registratieproces verstrekt u basisinformatie zoals uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres waarmee contact met u kan worden opgenomen als uw huisdier ooit wordt gevonden.

U maakt een account aan waar u uw gegevens kunt bijwerken, mocht deze ooit veranderen.

Wat moet er gebeuren als contactgegevens veranderen?

Het is waarschijnlijk dat op een gegeven moment een deel van uw contact informatie zal veranderen, vooral als je het plezier hebt om je achternaam te veranderen nadat je bent getrouwd. Iemand?

Verhuizen is een ander moment waarop u zich in de informatie-updatemodus bevindt. Telkens wanneer u uw adres (of andere contactgegevens) wijzigt, moet u deze bijwerken in de microchipdatabase via uw online account of via de telefoon.

Lees ook:   Risico's op sociale media van het plaatsen van details over uw verhuizing

Het duurt maar een moment , maar het kan het verschil maken in het levensonderhoud van je harige metgezel.

Mei is National Microchip your Pet maand! Meer info vind je hier.