11 stappen om zoden te leggen voor het perfecte gazon

Man legt zode in zijn voortuin

Of u nu naar een nieuw huis verhuist of uw huis voorbereidt om te verkopen, het leggen van zoden om dat perfect uitziende gazon te krijgen, hoeft niet moeilijk te zijn. De meeste mensen willen weelderige, mooie gazons, maar om er te komen lijkt velen te ontgaan. Het installeren van zoden is een van de gemakkelijkste en snelste manieren om dit doel te bereiken.

Hoe kan ik zoden leggen zodat het er elke keer perfect uitziet en groeit? Hier zijn 11 stappen die u laten zien hoe u zoden kunt installeren voor het perfecte gazon.

Hoe zode te leggen in 11 stappen:

Velen die verhuizen naar een huis met een minder dan wenselijk gazon willen weten hoe ze zoden moeten installeren. Het leggen van zoden voor het perfecte gazon is niet zo moeilijk als u de 11 stappen volgt die hier worden beschreven.

Stap 1: Bepaal waar de zode moet worden gelegd

Bepaal de exacte plaatsing, zodat u zowel het gebied kent dat moet worden voorbereid als de hoeveelheid zoden die nodig is. Meet het gebied en plan voor een extra 5%, zodat er weinig afval is, maar om ervoor te zorgen dat je genoeg hebt om de klus te klaren. Uw leverancier kan u op basis van uw metingen de juiste hoeveelheid zoden leveren.

Stap 2: Test de grond

Gebruik een pH-tester om de grond te testen. U wilt dat de grond licht zuur is, wat in het pH-bereik van 6,0 tot 7,5 ligt.

Stap 3: Bereid het oppervlak voor

Maak het oppervlak klaar door voedingsstoffen toe te voegen om de pH van de grond te verhogen en de grond voor te bereiden op de jonge zodenwortels. Breek de grond op met een rototiller op 4 tot 6 centimeter diepte om de aarde voor te bereiden en organisch materiaal te mengen.

Stap 4: Egaliseer het oppervlak

Gebruik een platte tuinhark om het oppervlak waterpas te maken en geef het vervolgens goed water. De installatie van zoden kan binnen 24 tot 48 uur doorgaan.

Lees ook:   Uw checklist voor onderhoud van uw voorjaarswoning

Stap 5: Rol zoden op de voorbereide gebieden

Rol in gelijkmatige rijen die naar het midden toewerken. Het midden is waar je kleinere stukken wilt plaatsen, want als deze langs de randen worden geplaatst, zijn ze meer geneigd om uit te drogen en af te sterven.

Stap 6: Knip op maat

Pas de naden, contouren en obstakels aan met een tapijtmes of een goed doosblad. Om over sprinklerkoppen te passen, snijdt u eenvoudig een kleine X en plaatst u de zode recht over de sprinkler.

Stap 7: Gaten dichten

Zodra de zode is gelegd, zullen er altijd kleine openingen langs de naden zijn. Vul deze naden met potten of bovengrond.

Stap 8: Versterk de zode

Gebruik een gazonroller om de wortels van de zode zo stevig mogelijk tegen de aarde te drukken. Dit zal de jonge basis helpen zich in te graven en wortel te schieten.

Stap 9: Geef onmiddellijk water

Na de installatie is het belangrijk om uw nieuwe gazon de eerste week elke dag water te geven, tenzij er regen valt. Laat water echter geen plassen vormen. Na een week, water om de andere dag; twee keer per week in week drie; daarna wekelijks.

Stap 10: Maai je nieuwe gazon op dag tien

Wacht tien dagen na de installatie en maai vervolgens uw nieuwe gazon. Zorg ervoor dat het gazonmaaisel in dit stadium niet blijft staan. Hark ze in plaats daarvan of gebruik een zakmaaier. Beperk ook de activiteit op het gazon tot na de eerste maand om de zode goed wortel te laten schieten.

Stap 11: Breng een goede startmeststof aan

Breng na een maand van groei een startmeststof aan om uw nieuwe gazon te laten groeien.

Producten en gereedschappen die u nodig hebt om zoden te leggen voor het perfecte gazon

Enkele van de producten en gereedschappen die u nodig hebt om zoden te leggen voor het perfecte gazon zijn:

  • PH tester: Met deze Luster Leaf digitale pH-tester kunt u testen op pH en zowel stikstof- als kaliumgehalte in de bodem. Zo weet je precies wat je moet toevoegen voor een gezond gazon.
  • Rototiller: Om de grond om te draaien en los te maken zodat de zodenwortels kunnen binnendringen, is een rototiller het beste. Niet alleen kan het het werk veel sneller doen dan handgereedschap, maar er zijn tegenwoordig ook veel betaalbare, kleine eenheden te vinden, waaronder deze Sun Joe elektrische helmstok en cultivator.
  • Gazonbouwer: Om ervoor te zorgen dat de grond de juiste voedingsstoffen en samenstelling heeft voor het kweken van gezond gras, moet u een goede grondmix gebruiken zoals Scotts Turf builder.
  • Tuinhark: Om het oppervlak van de grond glad te maken als het eenmaal is gebroken en gemengd, is een stevige, platte tuinhark een must.
  • Gazonrol: Om de zode in de aarde te drukken zodra deze is gelegd, wordt een gazonroller gebruikt. Deze 28-gallon Brinly gazonrol biedt voldoende gewicht om het werk goed te doen.
  • Starter gras bouwer: Zorg er bij de 30-dagengrens voor dat u de juiste voedingsstoffen aan de zode levert. Een goede grasbouwer zoals Scotts New Grass-formule zorgt ervoor dat het nieuwe gras in een mum van tijd gezond en weelderig wordt.
Lees ook:   Hoe zelfgemaakte tapijtreiniger te maken en te gebruiken

Wil je geen chemicaliën gebruiken? Hier leest u hoe u zoden legt voor het perfecte gazon natuurlijk

Als u zoden legt en een volledig natuurlijke, biologische aanpak wilt volgen, zijn er alternatieve producten. Sommige hiervan zijn een beetje aan de stinkende kant omdat ze natuurlijk zijn, maar als ze goed worden gebruikt, produceren ze prachtige gazons.

Voor het bouwen van de grond ter voorbereiding op het leggen van zoden, probeer Scott’s Organic Top Soil en voor het bemesten van de zode na de eerste maand, gebruik Milorganite Organic Nitrogen-meststof, die huisdiervriendelijk is en wonderen doet. Er zijn andere producten die u kunt besluiten te gebruiken – zorg er wel voor dat ze 100% biologisch zijn. Sommige “biologische” gazonproducten zijn tegenwoordig echt blends, dus lees het productetiket zorgvuldig door.

De bottom line op het leggen van zoden voor het perfecte gazon

Het leggen van zoden is de snelste, meest effectieve manier om een mooi gazon te bouwen. Volg deze eenvoudige stappen om zoden te leggen en je hebt in een mum van tijd het perfecte gazon. Vergeet niet om het oppervlak van de grond voor te bereiden en glad te maken, de zode zorgvuldig te plaatsen, eventuele gaten te sluiten en op te vullen, goed in de grond eronder te drukken en vervolgens water te geven en te bemesten. In minder dan 30 dagen kan uw gazon weelderig, groen en een bron van groeiende trots zijn.

Veelgestelde vragen

In welke richting moet zode worden geïnstalleerd?

De meeste mensen vinden het leuk om zoden horizontaal in huis te installeren. Dit komt omdat de meesten er de voorkeur aan geven om ook hun gazon in dezelfde richting te maaien. Als nieuwe zoden correct zijn geïnstalleerd, zal de richting weinig uitmaken. Als u de zode echter op een heuvel legt, wordt aanbevolen om deze horizontaal over de helling te installeren om erosie te voorkomen.

Lees ook:   De beste zitmaaiers

Wat is de beste tijd van het jaar om zoden te installeren?

Elk moment is prima voor het installeren van zoden, op voorwaarde dat er voldoende water kan worden geleverd. Als u op de natuur vertrouwt om water te leveren, leg het dan niet tijdens droge maanden. Vergeet niet dat nieuw graszoden dagelijks water moet krijgen en vervolgens de eerste maand moet worden afgebouwd.

Kan zode worden geïnstalleerd zonder de grond te bewerken?

Zoden kunnen worden geïnstalleerd zonder het gebruik van een helmstok, maar het oppervlak moet nog steeds worden voorbereid. Om het op te breken, kun je een goede spade of twist tiller gebruiken zoals deze van Yard Butler. Het oppervlak moet nog steeds goed bewaterd en glad zijn voorafgaand aan de installatie van de zode.