15 creatieve woestijnlandschapsideeën

Woestijn landschapsarchitectuur

Woestijngebieden zijn steeds populairder geworden als zowel fulltime residenties als seizoensgebonden retraites en vakantiehuizen. Colorado, Arizona, New Mexico, Utah, Californië en Nevada behoren tot de gebieden waar mensen van alle leeftijden voor kiezen om zich te vestigen – zowel voor baan- als investeringsmogelijkheden en kwaliteit van leven. Dus, als je onlangs naar een woestijngebied bent verhuisd of plannen hebt om dat te doen, denk dan na over manieren om je huis te transformeren in een uniek paradijs met creatieve ideeën voor woestijnlandschap.

Maar voordat je je fantasie de vrije loop laat met Pinterest-inspiratie, moet je weten dat woestijnhuizen specifieke uitdagingen hebben. Esthetische aantrekkingskracht, duurzaamheid en onderhoudskosten zijn allemaal kritieke overwegingen bij het creëren van uw eigen buitenoase. Dus, om u op weg te helpen, zijn hier enkele van de beste Xeriscaping-ideeën.

Ken uw omgeving: wat is Xeriscaping?

Droogtes komen vaak voor in woestijnklimaten en velen van ons besparen tegenwoordig water. Xeriscaping is een type landschapsarchitectuur dat het waterverbruik tot 50-75% minimaliseert. U kunt het niet alleen doen door plantkeuze, maar ook door uw irrigatieplannen. Het beperken van gazongebieden en het gebruik van waterefficiënte planten en mulch behoren tot de zeven kernprincipes van xeriscaping.

15 landschapsideeën om u te helpen uw buitenoase te creëren

1. Laat je Xeriscaping je huisstijl complimenteren

Huis in Adobe-stijl

DCA88 / Shutterstock

Buitenruimtes moeten passen bij uw huisstijl, die kan variëren van klassiek adobe tot ultramodern. Net als bij interieurontwerp hoeft u niet het hele plan in één keer uit te voeren. Maak een tijdlijn waarmee u uw ideale woestijnlandschap in fasen kunt maken.

2. Begrijp hoogte- en dieptepunten

Woestijn cactus garaden

Sarah Edwards / Shutterstock

Alle woestijnen zijn niet gelijk. De hoogte van uw huis kan van invloed zijn op de temperatuur en de beschikbaarheid van water, dus zorg ervoor dat u planten en buitendecoratie selecteert die geschikt zijn voor uw specifieke klimaat.

Lees ook:   Hoe zorg je voor je gazon en landschapsarchitectuur voor de winter

3. Balans schaduw en zon

Pergola in een woestijngebied

Santiago Cornejo

Ruimtes om te koesteren in het zonlicht zijn essentieel voor het woestijnlandschap, maar je moet ook rekening houden met de impact van woestijnwarmte op je huis en gezin. Creatieve schaduwstructuren zoals pergola’s en tuinhuisjes zijn populair, net als installaties die carports of de voorkant van uw huis bedekken.

4. Stippel je paden uit

Stenen pad xeriscaping

Ingrid Curry / Shutterstock

Loopbruggen zijn niet alleen functioneel, maar ze kunnen ook drama en interesse toevoegen aan de voorkant van uw huis. Kies kleuren en straatstenen die bij uw inrichting passen, goed afvoeren en bestand zijn tegen woestijnhitte.

5. Blijf eenvoudig met vetplanten

Sappige tuin

Verzender / Shutterstock

Vetplanten hebben zeer weinig water en onderhoud nodig. Creëer een sappige tuin die de tests van tijd en weer zal doorstaan.

6. Denk aan bloemen

Cactus bloemen

Spetenfia / Shutterstock

Als je aan de woestijn denkt, denk je misschien alleen aan cactussen en saaie groene of bruine vegetatie. Maar veel woestijnplanten produceren levendige bloemen. Planten bloeien op verschillende tijdstippen, dus ensceneer je display zodat je de maximale hoeveelheid kleur in je woestijnlandschap hebt.

7. Fruitbomen zijn leuk en functioneel

Citroenboom in Arizona

Lori Williamson / Shutterstock

Citrus- en notenbomen, evenals variëteiten zoals deze, bevatten eetbare delen, maar je kunt ook een echte fruitsalade maken van deze woestijnvriendelijke aanplant.

8. Vogels en vlinders zijn geweldige huisgasten

Kolibrie in Arizona

Martin Kulle / Shutterstock

Van kolibries tot monarchen, bepaalde wezens houden van kleuren en geuren. Kies planten die vogels en vlinders naar je woestijnlandschap trekken.

9. Ken je rotsen

Droogtetolerante landschapsarchitectuur in Zuid-Californië

Simone Hogan / Shutterstock

In de hele woestijn zijn natuurlijke rotsformaties dramatisch en uniek. Het afwisselen van verschillende kleuren en maten, zoals in deze tuin, voegt een nieuwe dimensie toe – vooral voor grotere gebieden.

Lees ook:   Hoe u uw nieuwe huis diep kunt reinigen voordat u erin trekt

10. Creëer hoogtes in vlakke gebieden

Cactus voor een huis in moderne stijl

Svetlana123 / Shutterstock

Rotsen en stenen kunnen worden gebruikt om alles te maken, van tuinmeubilair tot muren die verschillende delen van uw eigendom scheiden. Combineer die elementen met vegetatie om de eentonigheid van vlakke ruimtes te doorbreken.

11. Kleine achtertuin? Geen probleem

miniatuur zen tuin

Rafael Koga Fotografia / Shutterstock

Potplanten, een miniatuur “zen-tuin” en houten schermen of latwerk voegen visuele interesse toe en kunnen ook een gevoel van privacy creëren.

12. Steek het aan

Woestijnlandschap met sfeerverlichting

Jodie Johnson / Shutterstock

Volgens Kellan Ray, eigenaar van Blue Ribbon Landscape in Mesa, Arizona, is het plannen van zowel het pad van de zon als avondverlichting essentieel. Kies armaturen die passen bij uw inrichting en zorgen voor veiligheid en sfeer.

13. Creëer je droomkeuken buiten

buitenkeuken

Alexandre Zveiger / Shutterstock

Als het budget en de ruimte het toelaten, kunt u buiten een volledig functionele kook- en entertainmentruimte bouwen. Deze huiseigenaren verwerkten fornuizen, koelkasten en zelfs volledig functionerende bars in hun woestijnkeukens.

14. Plons en weken

zwembad in de woestijn

Jannie van Wyk / Shutterstock

Zwembaden en hot tubs zijn een brandpunt van veel woestijnwoningen. Natuurlijk gevormde en stenen zwembaden die passen bij het landschap zijn vooral populair.

15. Kies tuinmeubilair dat bestand is tegen het klimaat

Meubels in de achtertuin

Dimasik_sh / Shutterstock

Temperaturen tot in de jaren 100 zijn gemeengoed in de woestijn, dus selecteer eet- en loungeopties die je huid niet zullen verschroeien. Wanneer u investeert in buitendecoratie, denk dan aan draagbaarheid, levensduur, reiniging en temperatuurbestendigheid. Bruikbaarheid en duurzaamheid zijn net zo belangrijk als visuele aantrekkingskracht.

Veelgestelde vragen

Hoe bouw je een woestijntuin?

Kies planten, rotsen en accessoires die passen binnen de ruimte die je beschikbaar hebt. Kijk naar Pinterest voor inspiratie, maar laat je creativiteit de vrije loop!

Lees ook:   De beste robotstofzuigers om nu te kopen

Hoe zorg je voor woestijnlandbouw?

Verschillende aanplantingen vereisen verschillende zon- en waterniveaus en onderhoud, hoewel de meeste inheemse woestijnplanten meestal kunnen overleven met felle zon en minimaal water. Wanneer u planten, rotsen en decorartikelen koopt, stel dan veel vragen over onderhoud.

Hoe kun je woestijnlandschap mooi maken?

Kies een mix van kleuren, texturen en verhogingen die passen bij uw huisstijl en omgeving. Vergeet niet dat de woestijn niet alleen groen en bruin is. Zoek planten die een vleugje kleur brengen. Voeg toe aan de sfeer door slingerverlichting op te zetten of een vuurkorf buiten te creëren.

Hoe installeer je woestijnlandschap?

Dat hangt allemaal af van de grootte en complexiteit van de opties die u kiest. Als u een eenvoudige sappige tuin plant, zou het bekijken van online tutorials en het vragen van de lokale kwekerij om plantenadvies voldoende moeten zijn. Als u daarentegen een gigantische cactus installeert, rotsen verplaatst of een irrigatiesysteem bouwt, wilt u een team van professionals vinden met uitgebreide ervaring in woestijnlandbouw en betrouwbare lokale referenties.