DIY Stump Verwijderen: Tips en trucs

Eenzame boomstronk in tuin

Moest je een boom uit je tuin kappen vanwege een storm, natuurramp, wortelgroei of een plaag? De achtergebleven boomstronken kunnen een doorn in het oog zijn. Als je wat vrije tijd hebt en het niet erg vindt om je spieren te buigen om de klus te klaren, kun je dure stompverwijderingsdiensten vermijden en zelf voor het project zorgen.

Hoewel er meer dan één stronkverwijderingsproces is, toont de volgende gids u de eenvoudigste manier om het zelf voor elkaar te krijgen. Voordat u uw zaag op hout zet, moet u ervoor zorgen dat u de juiste veiligheidsuitrusting en kleding draagt. Dit omvat een veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen, oordoppen, een lange broek, een jas en goede laarzen. Raadpleeg een lokale expert op het gebied van huisverbetering als u niet zeker bent over de juiste werking van de kettingzaag en veiligheidsprocedures.

8 stappen om stompen te verwijderen

Stap 1: Kap zoveel mogelijk van de boomstronk als je kunt

Knip de stronk zo laag mogelijk af. De enige manier om dit echt effectief te doen is met een kettingzaag. We raden aan om laarzen met stalen tenen, werkhandschoenen, oordoppen en oogbescherming te dragen tijdens het gebruik van een kettingzaag.

Stap 2: Boor gaten in de rest van de stronk

Boor van boven naar beneden, met elk gat ongeveer 2 tot 3 centimeter uit elkaar en ongeveer 8 tot 10 centimeter diep. Boor ook gaten vanaf de zijkanten van de stronk, met als doel de gaten te kruisen die van bovenaf naar beneden komen. Zorg ervoor dat u een boor gebruikt met een diameter van 3/8 inch.

Stap 3: Breng de chemicaliën aan

Zodra u klaar bent met het boren van de gaten, giet u de stronkenverwijderingschemicaliën in elk van de bovenste gaten. Bij het kiezen van een chemische stof voor het verwijderen van boomstronk zijn fijne korrels veel gemakkelijker te gebruiken. Producten die in poedervorm komen, hebben de neiging om helemaal bovenaan de gaten te verstoppen, terwijl producten gemaakt met fijne korrels meestal tot aan de onderkant rollen.

Lees ook:   De beste slimme thermostaten

Stap 4: Giet water in de gaten

Nadat elk gat is gevuld met een stompverwijderingsstof, voegt u water toe volgens de instructies die bij de chemische stof horen die u hebt gekocht.

Pro tip: Het gieten van te veel water kan de stompchemicaliën verdunnen, wat een negatieve invloed kan hebben op hoe goed het product werkt. Meet uw water altijd nauwkeurig op en volg de schriftelijke instructies nauwgezet op.

Stap 5: Bedek de stronk

Het verwijderingsproces van de stronk duurt meestal enkele weken, afhankelijk van welke chemische stof wordt gebruikt. Om kinderen en dieren te beschermen, moet u ervoor zorgen dat de stronk te allen tijde bedekt is. Elke blootstelling aan de stronk zonder voorzorgsmaatregelen te nemen, kan gevaarlijk zijn. Bedek de stronk met een zeil en stukjes sloophout, rotsen of bakstenen. Controleer periodiek de stronk om te zien hoeveel effect de chemicaliën hebben gehad en of de bedekking nog steeds op zijn plaats zit.

Stap 6: Week de stronk met kerosine

Zodra de stronk meer op een spons of mulch lijkt en gemakkelijk uit elkaar valt, is het tijd om de kerosine uit te breken. Week de stronk en laat hem nog een paar weken zitten. Kerosine wordt op dit punt gebruikt omdat u de stronk in zijn huidige staat niet handmatig kunt verwijderen.

Stap 7: Steek de stronk in brand

Neem eerst contact op met uw stad over eventuele beperkingen om branden in uw omgeving te openen. Als alles goed is, is het tijd om de stronk in brand te steken. Na een paar weken leg je je stronk bloot, verwijder je omringend puin en maak je een ring van rotsen of stenen rond de stronk. Voeg indien nodig wat aanmaakhout toe en steek het in brand. Houd een slang, een brandblusser of zuiveringszout in de buurt voor het geval het vuur zich te ver verspreidt.

Lees ook:   Uw checklist voor onderhoud van uw voorjaarswoning

Het vuur moet doven als de stronk helemaal weg is, waardoor er alleen een gat in de grond overblijft waar het vroeger was. Wees voorbereid: het kan dagen duren voordat de sintels afbranden. Laat het eerste vuur nooit onbeheerd achter en zorg ervoor dat er geen mensen of dieren in de buurt zijn die gewond kunnen raken.

Stap 8: Vul het gat

Zodra het vuur uit is en de stronk weg is, trek je de resterende wortels eruit en vul je het gat met zoden. Pak de zode stevig in en blokkeer het gebied uit voorzorg nog een week.

Producten en gereedschappen die u nodig heeft voor het verwijderen van boomstronken

  • Een kettingzaag: Je hebt geen dure kettingzaag nodig voor deze klus, vooral als je hem alleen voor de eerste stap van het proces gebruikt. Een 10-inch kettingzaag zou de truc moeten doen.
  • Boor: Het bit moet lang genoeg zijn om gaten van 8 tot 10 centimeter diep te maken en speciaal gemaakt voor houtboren.
  • Boor: Wij raden af om de goedkoopste boormachine te kopen die je kunt vinden. Een borstelloze 20-volt boor van hoge kwaliteit zou de slag moeten slaan. Hoewel u vooraf meer moet uitgeven voor een kwaliteitsboormachine, kunt u deze nog jarenlang gebruiken voor verschillende taken voor huisverbetering.
  • Safety handschoenen: Een paar veiligheidshandschoenen van goede kwaliteit zijn nodig wanneer u buiten werkt of met elektrisch gereedschap.
  • Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is vooral belangrijk bij het werken met kettingzagen en elk type chemische stof.
  • Oordopjes: Een goede set oordoppen is essentieel om uw gehoor te beschermen tijdens het gebruik van de kettingzaag. Ze zijn relatief goedkoop en worden in grote hoeveelheden verkocht. Zorg ervoor dat ze speciaal zijn gemaakt voor de bouw.
  • Werkschoenen: Goede werkschoenen met stalen tenen moeten worden gedragen bij het verwijderen van uw stronk of tijdens andere zware projecten.
  • Kerosine: Op zijn minst is één liter kerosine nodig, ongeacht het merk. De totale benodigde hoeveelheid hangt waarschijnlijk af van de grootte van de stronk, dus koop meer dan je denkt dat je nodig hebt.
  • Tarp: een zeil is nodig om de stronk te bedekken als deze vergaat.
Lees ook:   11 stappen om zoden te leggen voor het perfecte gazon

Veelgestelde vragen

Heb ik een grinder nodig voor het verwijderen van doe-het-zelfstronken?
In sommige gevallen is een stronkslijper nodig voor het verwijderen van hardnekkige of zeer grote stronken. Deze doe-het-zelfgids beveelt een proces aan waarvoor geen slijpmachine nodig is, maar u moet een kettingzaag huren of kopen.

Hoe lang duurt het om een boomstronk te verwijderen?
In dit proces duurt het chemische afbraakproces meestal vier weken. Nog eens twee weken (of meer) zijn nodig om de kerosine door de stronk te laten weken.

Wanneer is de beste tijd van het jaar voor het verwijderen van stronk?
De beste tijd van het jaar om een boomstronk te verwijderen is in de winter. Het proces van het verwijderen van de stronk is effectiever in koudere grond en het omliggende groen wordt minder snel beschadigd. Idealiter zou het proces van het verwijderen van stronk onmiddellijk moeten plaatsvinden nadat een boom is gekapt, ongeacht het seizoen.

Heb ik een vergunning van mijn lokale stad nodig voor stompverwijderingsprojecten?
In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig om een stronk op uw eigendom te verwijderen , maar speel op veilig door eerst contact op te nemen met uw lokale stadsbestuur over vergunningen en open vuren.