8 essentiële (en pijnloze) voorjaarsschoonmaaktips voor uw nieuwe huis

Vergeet lief, probeer "Home sanitized home"

Voorjaarsschoonmaak kan beelden oproepen van lange uren doorgebracht met vuil en zweet terwijl je door de opeenhoping van rommel, vuil en meer van de winter sluipt. Als u echter uw schoonmaakprioriteiten organiseert en ze over een periode van dagen opsplitst, lijkt het niet zo’n zware lift.

Voorjaarsschoonmaak is meer dan één keer per jaar vuil uit je huis jagen. Het is een kans om je leefruimte nieuw leven in te blazen nadat de koude, donkere dagen van de winter voorbij zijn.

Het is ook een essentieel onderdeel van het behoud van een gezond huis. In koude maanden vinden insecten die hun toevlucht zoeken tot de elementen hun weg naar uw huis. Je kunt muggen, vliegen en lieveheersbeestjes zien samenkomen rond ramen, maar de meeste beschutting in de spleten en muren van je huis. Pas op als je preuts bent: wanneer ze sterven, ontbinden ze, raken ze in de lucht en mengen ze zich met andere deeltjes zoals knaagdieruitwerpselen, roet of vuil. Wanneer het wordt achtergelaten om zich op te hopen, kan dit mengsel van allergenen – plus het stuifmeel en de schimmel die van nature bij de lente horen – zich op oppervlakken nestelen, waardoor een waar mijnenveld van ziektekiemen ontstaat.

Voorjaarsschoonmaak is belangrijk voor iedereen en cruciaal voor iedereen met ademhalingsproblemen. Maar als de gedachte aan het grondig reinigen van een heel huis je overweldigt, probeer het dan op te splitsen in individuele projecten met deze tips.

Voorjaarsschoonmaak Checklist

Als je net als wij bent, weet je dat het hebben van goed advies, het maken van een lijst en het afstrepen van items van je takenlijst essentieel zijn voor het voltooien van een grote taak. Bekijk onze checklist voor de voorjaarsschoonmaak om je voorjaarsroutine te volbrengen.

Voorjaarsschoonmaak ChecklistDownload

1. Plan je voorjaarsschoonmaaklijst

Voordat u begint, maak een voorjaarsschoonmaakschema door te overwegen hoeveel dagen u aan het project wilt besteden en gebieden van uw huis te kiezen om eerst aan te pakken. Kies een of twee kamers per dag en beslis hoeveel tijd je aan elk wilt besteden.

2. Schoon en opgeruimd kamer-voor-kamer en van boven naar beneden

Om georganiseerd te blijven, zal het schoonmaken van kamer tot kamer u helpen om op uw taak te blijven. Begin aan elke kamer door een rommelveeg. Bepaal wat je wilt behouden en creëer er een plek voor. Creëer zoveel mogelijk werkbare opslag en ga aan de slag met het opbergen van speelgoed, kleding, tijdschriften en andere opbergbare items. Bepaal welke items je wilt gooien en doneer, recycle of gooi ze weg.

Dan, met de klok mee werkend, reinig elke kamer van boven naar beneden om te voorkomen dat oppervlakken opnieuw moeten worden gereinigd. Op deze manier kan het stof naar beneden zakken, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is. Stof en veeg lijstwerk, schansen, mantels, planken, meubels en ten slotte de vloer af.

3. Voorjaarsschoonmaak in de keuken

Van zone naar zone, leg en organiseer planken en laden. Gooi oude items weg die niet langer nuttig zijn en organiseer keukengerei en kookgerei dat u wilt bewaren. Gooi oude ingrediënten, gadgets en apparaten die je niet meer gebruikt weg.

Spuitkasten en werkbladen met een reinigingsspray en veeg schoon. Check onder de gootsteen om ervoor te zorgen dat er geen lekken of natte plekken zijn en het gebied grondig te desinfecteren. Zet items die je bewaart terug in de kasten met de minst gebruikte dingen achterin.

Voor gebakken puin op kookplaten, week een doek in warm water en leg deze over het gebied voor ongeveer vijf minuten. Het zal de rommel losmaken en gemakkelijker op te ruimen zijn. Maak je oven schoon met behulp van een mengsel van zuiveringszout en water gemengd in een pasta. Verwijder de rekken en bekleed het interieur. Laat het mengsel een nacht zitten voordat je het uitveegt. Besproei de resterende gebieden met een azijn- en wateroplossing en veeg alles af. Maak de rekken schoon met dezelfde methode.

Lees ook:   Doe-het-zelf ongediertebestrijding die echt werkt

Gebruik een baking soda pasta (zuiveringszout gemengd met water) om je backsplash schoon te maken. Breng het royaal aan op kleverige, vuile plekken en laat het 10 minuten zitten voordat je het vuil wegveegt. Volg met witte gedistilleerde azijn gemengd met citroensap. Controleer de kit tussen uw backsplash en aanrecht om ervoor te zorgen dat het intact is. Zo niet, schraap het er dan af en breng het opnieuw aan.

Maak korte metten met microgolfspetters door het plaatsen van een glazen kom gevuld met 1 kopje water en 1 kopje witte azijn. Verwarm vijf tot zeven minuten en laat dan ongeveer drie minuten staan.

Verwijder oud en verlopen voedsel uit de koelkast. Leeg en verwijder de planken en was ze met afwasmiddel en heet water. Veeg de druppelpan schoon en controleer de rubberen afdichtingen rond deuren om ervoor te zorgen dat ze schoon zijn en goed functioneren. Als je achter de koelkast wilt schoonmaken, trek hem er dan voorzichtig uit. Sommige eenheden hebben een waterconnector gemaakt van delicate koperen buizen die gemakkelijk kunnen barsten of losgekoppeld kunnen raken wanneer ze worden verplaatst. Als dit gebeurt, lekt uw koelkast elke keer dat deze ijs maakt of water geeft. Het resultaat zijn verrotte vloerdelen onder de koelkast.

4. Voorjaarsschoonmaak tips voor badkamers

Verwijder eerst uw mand, handdoeken, douchegordijn en vloermatten van het bad, de douche en de wastafel.

Ga door kasten en gooi ze weg oude medicijnen, haarproducten, oude make-up en verzorgingsartikelen die over hun houdbaarheidsdatum zijn. Make-up heeft een korte houdbaarheid, dus gooi alles weg als het ouder is dan zes maanden. Mascara ouder dan drie maanden moet worden gegooid.

Te beginnen met het plafond, grondig spuiten en afvegen het, met speciale zorg voor de douche- en badruimtes waar schimmel het gemakkelijkst bevolkt. Trek de ontluchtingsdeksels naar beneden en verwijder deze en was ze met afwasmiddel. Veeg ventilatorbladen schoon en vervang oude gloeilampen met energiezuinige exemplaren.

Wanden en kasten spuiten en afvegen. Wees voorzichtig bij het gebruik van bleekproducten op geverfde of behangen muren, omdat dit ongewenste druppelpatronen kan creëren en in sommige gevallen het pigment kan opheffen. Veeg en reinig de verlichtingsarmaturen en lampen en was alle glasschermen in wasmiddel.

Verwijder de douchekop en week in azijn gedurende ongeveer een uur om bacteriën en minerale opbouw te verwijderen. Gebruik een mengsel van zuiveringszout en azijn om een pasta te maken om schone voeg en tegel veilig. Voor hardnekkige vlekken, laat het mengsel een uur zitten voordat je het schrobt met een plastic borstel. Controleer de kit waar de kuip en tegel elkaar ontmoeten en zorg ervoor dat deze in goede staat is. Zo niet, schraap het er dan af en vervang het. Laat de kit een hele dag drogen.

Voeg een paar kopjes azijn toe aan het toiletwater en laat het weken, voeg dan afwasmiddel toe en schrob eventuele vlekken grondig weg. Ramen wassen gebruik een oplossing van een deel witte azijn tot 10 delen water om vuil en meeldauw veilig te verwijderen. Veeg de vloeren en dweil vervolgens, met aandacht voor hoeken en achter het toilet. Was alle handdoeken, vloerkleden en douchegordijnen en droog goed voordat je ze terugbrengt.

Lees ook:   Millennials die een huis kopen, zijn geobsedeerd door gazons en tuinen

5. Voorjaarsschoonmaak tips voor stoffen

Stofzuig je bank en stoelen goed. Verwijder alle kussens en let vooral op hoekjes en gaatjes waar kruimels en puin zich verbergen. Lees de tags van de fabrikant om te bepalen hoe u ze moet reinigen.  Sommige fabrikanten bieden vervangende hoezen en vervangende kussens als de jouwe hopeloos zijn neergeslagen en niet langer comfortabel zijn om op te zitten.

Vacuüm matrassen en draai ze om of draai ze ze zijn afhankelijk van wat uw merk specificeert. Luchtruimte vloerkleden buiten na het stofzuigen en goed schudden om vuil te verwijderen. Vacuüm gordijnen en beslis of jaloezieën aan vervanging toe zijn.

Als je vloerbedekking hebt, zal niets je huis zo opfrissen als diepe shampoo.  Je kunt het zelf doen of een professional inhuren. Zorg ervoor dat je je tapijt volledig laat drogen.

6. Wasruimte lenteschoonmaak tips

De laatste kamer die je moet aanpakken is de wasruimte. Nog een keer start vanaf de top, het schoonmaken van verlichtingsarmaturen en het organiseren van kasten.

Voer ongeveer twee kopjes witte azijn uit door uw lege wasmachine met behulp van de warmwaterstand en veeg deze daarna binnen en buiten af. Reinig de wasverzachterdispenser door te verwijderen en te weken, als het verwijderbaar is.

Verwijder de pluisval uit de droger en gebruik een lange pluisborstel trek dwalende pluisjes op en neer. Controleer achter uw wasmachine en droger op stof, puin (en waarschijnlijk wat ontbrekende sokken) en stofzuigen. Trek indien mogelijk uw wasmachine en droger naar voren en vacuüm achter hen.

Als uw wasruimte een gootsteen heeft, schuur het met schrobpoeder en spoel het af met water gevolgd door witte azijn en zuiveringszout om de afvoer op te frissen als je aanhoudende geuren hebt. Ten slotte veeg en dweil de vloer.

7. Voorjaarsschoonmaak lijst fof het buitenleven

Een van mijn favoriete taken in het voorjaar is om zet het terrasmeubilair en de tuinornamenten neer die de hele winter zijn opgeborgen. Dit is een goed moment om te inventariseren welke meubels moeten worden opgeknapt of vervangen. Controleer op versleten plekken op ijzeren stoelen en schilder ze opnieuw. Repareer of vervang kussens en buitenkussens.

Ruim bladeren en takken op die zich hebben opgehoopt, en controleer of de regengoten helder zijn. Was de buitenkant van ramen met de hand of gebruik een buitenruitreiniger die speciaal voor de taak is gemaakt.

8. Vergeet de voorjaarsschoonmaak voor je lucht niet

De lente is de beste tijd om filters vervangen die uw warmte en airconditioning Stromen het hele jaar soepel. Ze hebben slechts een moment nodig om te verwijderen en te vervangen; de kunst is om ervoor te zorgen dat u het juiste model en de juiste maat voor uw eenheid hebt. Als u het niet zeker weet, verwijdert u degene die momenteel is geïnstalleerd, meet u deze en zoekt u online naar de juiste. Bestel het online of zoek een winkel die het draagt.

Als u een luchtbevochtiger gebruikt, zorg ervoor dat het binnen is goede werking en schoon te maken. Raadpleeg uw handleiding of zoek de instructies op de website van de fabrikant.

Je denkt er misschien niet aan totdat het zijn zuigkracht heeft verloren, maar je stofzuiger moet ook regelmatig gereinigd worden. De meeste stofzuigers kunnen worden gedemonteerd en gereinigd door de instructies op het apparaat te volgen. Verwijder de onderdelen, spoel ze af en laat ze drogen voordat je ze weer in elkaar zet.

Als je graag je ramen opent voor een frisse wind, doe het later op de dag. Het aantal pollen is het laagst in de middag en het hoogst tussen 5 uur ’s ochtends en 10 uur ’s ochtends. Wanneer u uw ramen opent, kunnen pollen, stof en allergenen binnenkomen, dus als dit een probleem is voor uw huishouden, beperk dan de tijd dat de ramen open zijn.

Lees ook:   Biologische ongediertebestrijding voor de tuin

Maak de voorjaarsschoonmaak gemakkelijker door goede gewoonten te vormen

Overweeg een plan te maken om je huis het hele jaar door sprankelend te houden. Hoewel het aandacht en tijd vereist, hebben studies aangetoond dat het onderhouden van een schoon, opgeruimd huis stress kan verminderen en je in het algemeen gelukkiger kan maken. Probeer hiervoor houd een schoonmaakschema bij (en onderhoudsschema voor thuis!) dus elke taak is op een regelmatige rotatie. Als u met anderen samenwoont, deelt u de lading en delegeert u. Stel dagen van de week in voor routinetaken, zoals de was op maandag, badkamers op dinsdag, enzovoort. Plan grotere taken zoals het maandelijks opruimen van de koelkast.

Plaats uw planning op een prominente plaats. Krijtborden en veegborden zijn geweldig, of goede oude pen en papier. U kunt uw takenlijst ook digitaal uitzetten met apps zoals iOS Agenda, MS Outlook of Slack.

Een andere manier om je huis te onderhouden is door blijf op de hoogte van rommel wanneer ze zich voordoen. Morsen in de keuken worden gemakkelijk weggeveegd wanneer ze gebeuren, maar vereisen zoveel meer moeite om te verwijderen als ze eenmaal zijn gedroogd. Maak er een punt van om elke avond een rommelveeg te doen voordat je naar bed gaat. Leg kleding op, berg speelgoed op, maak kussens recht, vouw was op, hang natte handdoeken op en stapel boeken.

De luchtvochtigheid het hele jaar door op een gelijkmatig niveau houden voorkomt dat schimmel zich ontwikkelt op zachte oppervlakken. Pak een relatieve vochtigheidsmeter en houd je binnenniveau onder de 55%.

Door het hele jaar door goede gewoonten te vormen, zal je voorjaarsschoonmaak veel gemakkelijker zijn en kun je elke dag genieten van dat stressvrije, positieve energiegevoel.

Waar het op neer komt

Het schoonmaken van uw huis in de lente is een geweldige manier om uw leefruimte op te frissen, zich te ontdoen van allergenen en dode insecten die zich in de winter hebben opgehoopt en de lucht in uw huis op te frissen. Het is een belangrijke stap voor je fysieke en mentale gezondheid.

Voorjaarsschoonmaak is veel werk, maar laat dat je niet tegenhouden. Door een planning te maken en de taken per kamer op te splitsen, heb je het allemaal in een mum van tijd gedaan.

Veelgestelde vragen

Q:

Wat is inbegrepen bij een voorjaarsschoonmaak?

Een:

Voorjaarsschoonmaak omvat het aanpakken van elk deel van uw huis, inclusief uw keuken, badkamers, stoffen, wasruimte, buitenruimte en alle andere woonruimtes. Het vereist zowel het verwijderen van rommel als diepe reiniging.

Q:

Wanneer moet je beginnen met de voorjaarsschoonmaak?

Een:

Het perfecte moment om te beginnen met de voorjaarsschoonmaak is wanneer het buiten warm genoeg is om de ramen te openen en de frisse lucht binnen te laten. Tegen die tijd heb je goed weer om je buitenruimtes aan te pakken.

Q:

Wat kan ik overslaan voorjaarsschoonmaak?

Een:

Het hele punt van de voorjaarsschoonmaak is om elk beetje vuil en rommel in uw huis te verwijderen. Maar als er delen van uw huis zijn die u dagelijks schoonmaakt, hebben ze mogelijk geen seizoensgebonden diepe reiniging nodig.