5 manieren om temperatuurschommelingen in uw huis op te lossen en energie te besparen

Is er een plek in je huis die altijd warmer of kouder is dan de rest? Het komt vaker voor dan je denkt. Los temperatuurschommelingen meteen op en u verlengt de levensduur van uw HVAC-systeem en bespaart op de energierekening van uw huis.

Wanneer de temperatuur van een ruimte varieert, moet uw HVAC-systeem zich aanpassen om de temperatuurverandering te regelen. Dit betekent dat uw HVAC-systeem mogelijk harder werkt dan nodig is.

Waarom zijn sommige kamers warmer of kouder dan andere?

Voordat u temperatuurschommelingen kunt oplossen, is het een goed idee om te begrijpen waarom ze zich voordoen. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een hotspot of koude, tochtige kamer in uw huis, maar de meest voorkomende zijn de volgende:

  • Slechte isolatie kan meer buitenlucht binnenlaten, waardoor de kamer kouder of warmer aanvoelt
  • De oriëntatie van de kamer kan betekenen dat er meer hete zon binnenkomt of een gebrek aan zonneschijn
  • Als de ruimte het verst op de lijn van het HVAC-luchtkanaal staat, koelt of verwarmt deze mogelijk niet efficiënt

Door de temperatuurschommelingen in uw huis te verhelpen, kan uw HVAC minder werken, waardoor u geld bespaart op uw koel- en verwarmingsrekeningen. Hier leest u hoe u temperatuurschommelingen in uw huis kunt oplossen, zodat uw HVAC-systeem efficiënter werkt.

hoe temperatuurschommelingen in een kamer op te lossen

Veryulissa/Shutterstock

1. Sluit ramen en deuren af

De weersdruk op ramen en deuren verslechtert in de loop van de tijd, waardoor koude of warme lucht binnenkomt. Dicht alle openingen en vervang versleten weatherstripping om de temperatuur in uw huis beter in evenwicht te brengen.

HVAC-tocht

Photographee.eu/Shutterstock

2. Voeg raamgordijnen, rolluiken of jaloezieën toe

Zonnige kamers hebben de neiging om warmer aan te voelen dan kamers die donker zijn. Als je een kamer hebt waar het raam in de zomer veel zon krijgt of in de winter erg koud aanvoelt, investeer dan in een zware verduistering of isolerende set gordijnen of gordijnen. Raamluiken of jaloezieën zijn ook een goede isolerende optie om de omgevingstemperatuur van de kamer comfortabel te houden.

Lees ook:   Deze 3D-geprinte huizen kunnen vandaag worden geprint en morgen klaar zijn om in te trekken - voor minder dan $ 10K

Open de schaduwen of jaloezieën in de winter, zodat de warmte van de zon binnenkomt. En houd in de zomer jaloezieën gesloten om een koelere kamer te behouden.

3. Voeg strategisch een programmeerbare thermostaat toe

Zodra u isolatie aanpakt en erin slaagt om de extreme temperaturen in evenwicht te brengen, installeert u een programmeerbare thermostaat. De sleutel is de locatie van de thermostaat. Plaats het in of in de buurt van de kamer die u het meest gebruikt, zodat het temperatuurniveau het meest comfortabel is waar u de meeste tijd doorbrengt.

Slimme thermostaten zoals de ComfortLink II XL850 van Trane kunnen op afstand worden geprogrammeerd vanaf uw smartphone, zodat de temperatuur van uw huis perfect is voordat u aankomt.

4. Installeer een HVAC-zoneringssysteem

Als één temperatuur voor het hele huis niet realistisch is, overweeg dan om een HVAC-zoneringssysteem toe te voegen. Met een zoneringssysteem kunt u unieke temperaturen instellen in verschillende kamers of zones in uw huis.

hoe tochtige kamers te repareren

JR-voorraad/Shutterstock

5. Voeg een plafondventilator toe

Een plafondventilator is een energiezuinige manier om de lucht in een ruimte te laten circuleren. De meeste ventilatoren hebben een kleine knop aan de basis van de motor waarmee je de richting waarin de ventilator draait kunt schakelen. Dit trucje kan een enorm verschil maken in de temperatuur van je kamer.

Stel in de winter je ventilator in om met de klok mee laag te draaien om koude lucht op en af te trekken. Dit duwt de warme lucht die naar het plafond is gestegen weer naar beneden en verwarmt de kamer. Doe het tegenovergestelde in de zomer, stel de ventilator in om tegen de klok in te draaien, om je kamer te koelen.

Lees ook:   Zijn boerderij wastafels nog steeds trendy?

Heb je nog vragen? Praat met een expert

Je huis comfortabel en energiezuinig maken is de slimme manier van leven. Denk bovendien aan alle ontwerpprojecten die u kunt aannemen met de maandelijkse besparingen. Praat met een lokale HVAC-professional om te zien wat u voor uw huis kunt doen.

Waarom werkt mijn airconditioner niet?
Koel blijven: hoe de juiste airco-eenheid te kiezen
HVAC Basics: Wat is een goede SEER-beoordeling?
Slimme manieren om een lelijke HVAC-unit te verbergen