Wat classificeert een huisstijl: Wat maakt een bungalow thuis?

Als je de laatste tijd aandacht hebt besteed aan architecturale trends, weet je dat bungalows op een grote manier terug zijn. Met dat in gedachten dachten we dat het de perfecte aanvulling was op onze What Classifies A House Style-serie. Blijf lezen om te leren wat deze bouwstijl zo uniek maakt en waarom het bungalowhuis al zoveel jaren een speciaal plekje in ons hart heeft.

bungalow woning

Bungalows zijn ontstaan in Bengalen, India. Beeld: rSnapshotPhotos/ Shutterstock

Shop nu deze producten: Siergrassen – Boomplanten

Geschiedenis van de bungalowwoning

Het woord ‘bungalow’ is afgeleid van het Hindoestaanse woord ‘bangala’, wat ‘behorend tot Bengalen’ betekent. Bungalowhuizen werden voor het eerst gebouwd in Bengalen, India in het midden van de negentiende eeuw. In die tijd stond India onder Britse heerschappij en de ambassadeurs die erheen reisden, probeerden een informeel, gemakkelijk te bouwen rusthuis te ontwerpen om tijdens hun bezoeken te gebruiken. Kort daarna werd de stijl populair in Engeland en werd het uiteindelijk overgebracht naar Amerika. Architect broers Charles Sumner Greene en Henry Mather Greene worden gecrediteerd als de meest invloedrijke vroege beoefenaars van deze stijl in de Verenigde Staten.Samen ontwierpen ze bungalows in Pasadena, Californië. Hun ontwerpen werden goed ontvangen en werden in het hele land benadrukt door populaire tijdschriften zoals Huis Mooi en Goede huishouding. Al snel werden patroonboeken met bungalowontwerpen en complete postorderhuiskits op grote schaal beschikbaar, waardoor de bungalowstijl zich snel over het land kon verspreiden.

Typen

Bungalows zijn er in vele soorten en maten. Beeld: Robert Crum/Shutterstock

Shop deze producten nu: Buitenplanten – Plantenpotten

Lees ook:   Amerisleep Matras Beoordelingen: Alles wat u moet weten

Soorten bungalowwoningen

Geloof het of niet, niet alle bungalows zijn gelijk geschapen. Het bungalowhuis is er in veel verschillende variaties door het hele land. We hebben hieronder een paar van de meest populaire stijlen vermeld. Lees ze door om een idee te krijgen van de verschillende soorten bungalows die bestaan in het hedendaagse designlandschap.

Ambachtelijke bungalow

De term “Craftsman bungalow” wordt gebruikt om klassieke bungalows te beschrijven, ongeacht waar ze zich bevinden. Traditioneel zijn deze huizen voorzien van gevels met schuine daken. Bovendien zijn ze vaak geverfd of bruin of donkergroen gekleurd om op te gaan in de natuur. Ten slotte zijn ze het meest bekend om hun brede, overhangende dakrand

Californische bungalow

Omdat de Californische bungalow erg lijkt op de Craftsman, kunnen de twee uit elkaar worden gehouden door de materialen die bij hun constructie worden gebruikt. Californische bungalowwoningen gebruiken meestal stucwerk, hout – vooral sequoia – shingle en horizontale gevelbeplating, maar geen baksteen. Andere bungalowsubtypen gebruiken echter wel baksteen.

Modern

Moderne stijlen hebben gebogen hoeken om een gevoel van beweging te geven. Bovendien kunnen ze patrijspoorten of schotten hebben. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals beton, glas en baksteen. Ondertussen zijn de interieurs typisch licht en luchtig met moderne accenten.

Tudor opwekking

Tudor revival bungalows hebben steile daken met grote, uitgebreide schoorstenen. Daarnaast zijn ze voorzien van wandbekleding, hoge en smalle ramen en decoratief vakwerk.

Prairie stijl

Prairie stijl bungalows zijn ontwikkeld door een bijzonder creatieve groep van Chicago architecten bekend als de Prairie School. Frank Lloyd Wright was een van de leden. Deze huizen hebben enorme pieren, gebruikt om hun verandadaken te ondersteunen, evenals rijen casementramen, brede en platte schoorstenen en contrasterende muurmaterialen en bekleding.

Kenmerken

Zie de onderstaande lijst voor enkele van de bepalende kenmerken van bungalows. Beeld: LesPalenik/ Shutterstock

Shop nu deze producten: Flower Plants – Outdoor Plants

Lees ook:   De nieuwste technologieën voor een slimme badkamer

Kenmerken van een bungalowwoning

Hoewel er veel verschillende soorten bungalows zijn, heeft de stijl nog steeds een gedefinieerde reeks kenmerken die ze allemaal met elkaar verbindt. Daartoe hebben we de vrijheid genomen om enkele van die kenmerken van een bungalowwoning hieronder op te sommen:

Buitenkant

  • Uitgebalanceerd en goed geproportioneerd, maar niet symmetrisch, uiterlijk van voren
  • Een laag, zichtbaar dak, vaak met balken of spanten
  • Een bescheiden veranda of veranda
  • Vierkante, taps toelopende kolommen, ook wel “bungalowkolommen” genoemd

Binnenste

  • Meestal 1,5 verhaal
  • De voordeur opent naar de belangrijkste leefruimte
  • Een open plattegrond zonder formele salon of zitkamer
  • Eenvoudig decorative accenten
  • Veel ingebouwde middelen en decoratiemiddelen