Wat classificeert een huisstijl: wat maakt een ambachtsman thuis?

Buitenkant van herenhuis in ambachtelijke stijl

Als je ooit een aflevering van Huiszoekers, weet je dat Craftsman-huizen een aantrekkingskracht hebben die veel mensen onweerstaanbaar vinden. Of je nu wordt aangetrokken door de schattige veranda, elegant hellende daklijn of die oh-zo-charmante architectonische details, één ding is zeker: de populariteit van deze stijl gaat nergens heen. Heb je je echter ooit afgevraagd wat een Craftsman-huis zo uniek maakt?

Hier is een diepgaande blik op wat een craftsman-huis precies dat maakt, inclusief de geschiedenis achter hoe en waarom deze architecturale beweging is ontstaan. Plus een overzicht van de verschillende functies die deze stijl onderscheiden. Lees ze met een open geest door en tegen de tijd dat je klaar bent, zul je meer verliefd zijn op deze huizen dan ooit tevoren.

Geschiedenis van het ambachtshuis

Geloof het of niet, de eer voor deze prachtige stijl van architectuur gaat naar een laat negentiende-eeuwse Britse sociale beweging. Op dat moment beleefde Groot-Brittannië een industriële revolutie zoals niemand eerder had gezien. De tegendraadse Arts &Crafts Movement wilde echter deze nieuwe, in massa geproduceerde bouwstijl afwijzen ten gunste van handgemaakte producten gemaakt door ambachtslieden. Uiteindelijk, rond de eeuwwisseling, vond deze beweging zijn weg naar Amerika, verdedigd door Gustav Stickley, oprichter en redacteur van De Ambachtsman tijdschrift. Zijn publicatie verkocht blauwdrukken voor huizen die waren ontworpen in de Arts &Crafts-stijl, met de bedoeling om “serieuze architectuur” toegankelijk te maken voor de massa.

Oorspronkelijk was de term “Craftsman” gereserveerd voor huizen gebouwd op basis van een van stickley’s plannen. Sindsdien is het echter geëvolueerd om een specifieke architecturale stijl te dekken. Tegenwoordig bevatten wat we beschouwen als Craftsman-huizen enkele gemeenschappelijke identificerende kenmerken, en toch, trouw aan de visie van Stickley, bevat elk huis ook unieke details, waardoor het huis functioneler wordt voor de eigenaren.

Lees ook:   30 kamerhoge ramen die interieurs overspoelen met natuurlijk licht

Waarom zijn Craftsman-huizen zo populair?

De populariteit van the Craftsman kan worden toegeschreven aan Stickley zelf. Er wordt gedacht dat hij geïnspireerd is door reizen naar Bangala, India, waar hij voor het eerst werd blootgesteld aan bungalowontwerpen. Toen hij terugkeerde, publiceerde hij een artikel over hen in zijn tijdschrift, en veel Amerikaanse architecten volgden zijn voorbeeld. Voor hem zat de schoonheid van deze bungalows in hun eenvoud. Ambachtshuizen waren bedoeld voor de werkende mens. Terwijl Victoriaanse huizen – een andere populaire stijl van die tijd – leidden met esthetiek, probeerde Stickley een ontwerp te creëren dat functie op de eerste plaats zette.

Craftsman bungalows zijn relatief bescheiden. Ze zijn klein en gemakkelijk te verzorgen, waardoor hun ontwerp bijzonder aantrekkelijk was voor hardwerkende huiseigenaren. Vandaag de dag blijft hun populariteit vanwege hun functionaliteit verdubbelt als een extra gevoel van charme.

Vergeet niet dat de meeste originele bungalows zijn gebouwd door hun eigenaren, wat betekent dat geen twee precies hetzelfde zijn. De meeste bevatten unieke details die tegenwoordig onmogelijk te bestellen zijn. Daarmee zijn deze huizen een onvervangbaar onderdeel van de geschiedenis geworden.

Bepalende kenmerken van Craftsman-huizen

Hoewel Craftsman-huizen bekend staan om hun individualiteit, zijn er een paar structurele en esthetische details die ze samenbrengen. U kunt deze huizen herkennen aan het volgende:

Exterieur details:

 • Laag hellende daklijnen, meestal uitgevoerd in een heup- of gevel (driehoekige) stijl
 • Brede, overhangende dakrand
 • Blootgestelde spanten onder de vooravonden
 • Een overdekte veranda
 • Pilaren langs de ingang
 • Dubbele hangende ramen, die aan de boven- en onderkant afzonderlijke ruiten hebben
 • Enkele, uitstekende dakkapellen
Lees ook:   Beleef een eindeloze zomer met deze 11 ideeën voor strandhuisdecoratie

Interieur details:

 • Prominente haarden
 • Hoekjes en stoelen bij het raam
 • Ingebouwde opslag
 • Veel natuurlijke materialen, zoals hout

Wat vind jij van Craftsman homes? Hoop je er ooit zelf een te bezitten?