10 meest populaire milieuvriendelijke vloeroplossingen

Luxe woonkamer met bamboe of hardhouten vloeren

Er was een tijd dat de term milieuvriendelijk beelden opriep van saaie, saaie en blabla materialen. Gelukkig is dat vandaag niet het geval.  Naarmate meer en meer ontwerpers op zoek zijn naar milieuvriendelijke materialen voor hun milieubewuste klanten, zijn fabrikanten opgestaan en hebben ze de ontwerpwereld veel mooie opties gegeven om uit te kiezen.  We hebben een gids samengesteld met de meest populaire eco-vloeroplossingen, sommige zijn nieuw, sommige zijn oud en een paar zullen je aan het denken zetten.

10 milieuvriendelijke vloeropties

1. Kurk

Afgewerkte kelder met kurkvloer en wit geschilderde muren

Elena Elisseeva / Shutterstock

Kurk is relatief nieuw in de vloerenwereld. Het is meestal te zien op muren of in je favoriete fles wijn, maar het is geweldig materiaal voor vloeren.  Kurk wordt geoogst uit de schors van de kurkeik die vaak wordt aangetroffen in de bossen van de Middellandse Zee. De bomen worden niet gekapt om de schors te oogsten, die om de drie jaar teruggroeit, waardoor het een ideale hernieuwbare bron is.  Het heeft antimicrobiële eigenschappen die allergenen in huis verminderen, is brandvertragend, gemakkelijk te onderhouden en werkt ook als een natuurlijk insectenwerend middel.

Kurk, zoals hout, kan worden afgewerkt in een verscheidenheid aan verven en beitsen om bij elk kleurenschema of ontwerpstijl te passen.  De duurzaamheid maakt gebruik in elk deel van het huis mogelijk.  Kurkvloeren kunnen, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 10-30 jaar meegaan.

2. Bamboe

Luxe woonkamer met bamboe of hardhouten vloeren

Broodbakmachine / Shutterstock

Bamboe vloeren is een andere houtachtige optie die aan populariteit wint.  Het is eigenlijk een gras dat vergelijkbare kenmerken heeft als hardhout.  Het is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en is eenvoudig te installeren.  Bamboe is duurzaam en gemaakt van natuurlijke vegetatie die in drie tot vijf jaar volwassen wordt, veel minder dan de twintig jaar die bomen kunnen duren.

Bamboe, hoewel meestal erg licht, is verkrijgbaar in vele tinten die in elke omgeving of inrichting werken.  De gevarieerde korrels en het brede scala aan kleuren geven het een voorsprong op traditionele vloeren door maatwerk mogelijk te maken dat niet vaak elders wordt gevonden.

Lees ook:   10 eenvoudige ideeën voor zomerdecoratie

3. Linoleum

Rollen linoleum met verschillende patronen en texturen

urfinguss / Getty Afbeeldingen

Wanneer men denkt aan linoleumvloeren, heeft vinyl de neiging om in gedachten te komen en toch zijn de twee nergens dicht bij elkaar.  Vinyl is een synthetisch gemaakt van gechloreerde petrochemische stoffen die schadelijk zijn.  Linoleum wordt gemaakt van een brouwsel van lijnolie, kurkstof, boomharsen, houtmeel, pigmenten en gemalen kalksteen.

Net als kurk is het brandvertragend en waterbestendig.  Linoleum is niet nieuw op de markt; het raakte uit de gratie met de introductie van vinyl in de jaren 1940. Toen architecten en ontwerpers er opnieuw om begonnen te vragen, kwam het weer tevoorschijn met een breed scala aan heldere levendige kleuren en een nieuwe sealer om het te beschermen tegen vlekken.  Het heeft een lange houdbaarheid en zal tot veel slijtage bestand zijn.

4. Glazen tegels

Kleurrijke tegelvloer

Robert Kneschke / EyeEm / Getty Images

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met de wijnflessen en bierflessen die naar de recycler worden verzonden?  Ze worden omgezet in prachtige glazen tegels. Deze hernieuwbare bron is hard op weg een prachtige optie te worden voor vloeren, maar ook voor badkamer- en keukenmuren.  Glas heeft vergelijkbare voordelen van andere milieuvriendelijke materialen. Het is niet-absorberend en zal niet meeldauw of schimmel in vochtige omgevingen.   Het is gemakkelijk te onderhouden en zal niet vlekken maken.

Glas wordt geleverd in een onbeperkte reeks kleuren, patronen en afwerkingen die geschikt zijn voor de meeste ontwerpschema’s.   In tegenstelling tot keramische tegels, zal glas licht reflecteren in plaats van absorberen, waardoor die extra laag licht wordt toegevoegd die sommige kamers nodig hebben.

5. Beton

Moderne witte bank in industriële woonkamer met betonnen muren en vloeren

PlusONE / Shutterstock

Gepolijst beton is een onwaarschijnlijk duurzaam materiaal dat aan populariteit wint.  Beton is meestal plaat op kwaliteit en wordt gebruikt als een subvloer in sommige residentiële omgevingen.  Als het is gepolijst en getint naar de smaak en stijl van de huiseigenaren, is het niet nodig om er traditionele vloeren overheen te leggen.

Lees ook:   Achtertuin landschapsideeën die perfect zijn voor entertainment

Van het creëren van een tegeleffect met verschillende kleuren tot het inleggen van andere materialen zoals glas, de ontwerpmogelijkheden zijn eindeloos. Beton is extreem duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en hoeft nooit vervangen te worden.

6. Wollen tapijt

Vacuüm op tapijt

scyther5 / Getty Afbeeldingen

Tapijt is al lang een favoriet go-to-materiaal voor de meeste huizen. Het is zacht om op te lopen, comfortabel om op te zitten en komt in een reeks kleuren en patronen.  Helaas is tapijt meestal gemaakt met behulp van vluchtige organische stoffen of toxines die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid.

Er zijn echter milieuvriendelijke opties.  Denk aan tapijten gemaakt van wol.  Wol is een natuurlijke hulpbron gesponnen in een draad die elke denkbare kleur kan worden geverfd en vervolgens kan worden geweven om een tapijt te creëren.  Het is een van de eerste materialen die als vloerbedekking wordt gebruikt, is zeer duurzaam en kan eeuwen meegaan. In sommige families zijn wollen tapijten van generatie op generatie doorgegeven, waardoor ze familiestukken zijn geworden.  Andere natuurlijke materialen die worden gebruikt om tapijten of tapijten te maken zijn sisal, jute en katoen.

7. P.E.T Berber Tapijt

Moderne slaapkamer met bruin tapijt

KUPRYNENKO ANDRII / Shutterstock

Polyester (P.E.T) Berber is een ander duurzaam tapijt om te overwegen. Het is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en heeft een minimale impact op het milieu. Voor elke plastic fles die wordt gebruikt om dit tapijt te maken, is het er een minder die op onze stortplaatsen ligt.  Er zijn verschillende voordelen aan dit gerecyclede materiaal. Het is duurzaam, morsbestendig en wordt geleverd in een verscheidenheid aan esthetisch aantrekkelijke kleuren en patronen. Het heeft meestal een gevlekt uiterlijk waardoor het geschikt is voor de meeste kleurenschema’s.

Er zijn ook nadelen.  Berber kan gemakkelijk worden vastgeklemd waardoor het ontrafelt als het niet snel wordt gerepareerd.  Het gerecyclede materiaal kan een beetje ruw zijn om op je blote voeten op te lopen.   Over het algemeen is het een zeer economisch materiaal en verdient het een serieuze blik.

Lees ook:   10 tips voor architectuurfotografie om de ultieme foto te maken

8. Rubber

Man die gewichten heft in home gym met rubberen vloeren

LightField Studio’s / Shutterstock

Rubberen vloeren gemaakt van gerecyclede banden zijn meestal te vinden in de plaatselijke sportschool of op de buurtspeeltuin.  Het vindt langzaam zijn weg naar onze keukens, serres en badkamers als een veelzijdige, mooie en duurzame optie.  Het is geweldig om op te lopen en waterbestendig.  Het komt ook in vele kleur- en patroonopties.

9. Leer

Close-up van zwart leer

Pakin Songmor / EyeEm / Getty Images

Leer is een verrassend materiaal dat als vloer gebruikt kan worden.  Het is afgeleid van het middelste deel van de koeienhuid en is dikker dan de lederen stukken die worden gebruikt voor zaken als riemen, portefeuilles en handtassen.  Het zachte warme gevoel onder de voet maakt het perfect voor slaapkamers, kasten en kleine gebieden met weinig voetverkeer.  Het is geen geweldig materiaal voor badkamers, keukens of andere vochtige delen van een huis.  Het is zeer duurzaam en zal na verloop van tijd goed slijten. Versleten, bekrast en verouderd leer ontwikkelt een eigen persoonlijkheid en kan nog jaren mooi zijn om naar te kijken.

10. Teruggewonnen hardhout

Leegstaand huis met teruggewonnen hardhouten vloeren en houten trap

Martin Deja / Getty Afbeeldingen

Als u uw hart hebt gevestigd op traditionele hardhouten vloeren, hoewel meestal niet als milieuvriendelijk beschouwd vanwege ontbossingsproblemen, kan dit nog steeds een optie zijn.   Er zijn twee soorten hardhout om te overwegen.  Teruggewonnen hout is ideaal omdat het bestaand hout hergebruikt van bomen die lang, lang geleden zijn gekapt.  Geborgen houten vloeren kunnen er prachtig uitzien in oudere huizen of in een strandhuisje.

De andere optie is om hardhout met het label FSC-gecertificeerd te kopen.  Dit is een aanwijzing van de Forest Stewardship Council en ze bevorderen het verantwoorde beheer van bossen over de hele wereld met een focus op het naleven van hoge sociale en milieunormen.

Waar het op neer komt

Gelukkig met de technologie van vandaag en een beetje verbeeldingskracht hoeven milieuvriendelijke vloeren niet ten koste te gaan van stijl.  Slimme consumenten kunnen beide hebben.  Dus wat denk je, zijn milieuvriendelijke materialen geëvolueerd?