5 schoonmaaktips na de vakantie om een vernieuwd huis te krijgen

Het kan een verademing zijn om eindelijk klaar te zijn met de feestdagen. Als je het bijzonder druk had, kan het voelen alsof je klaar bent met het lopen van een marathon. Ineens heb je meer tijd voor jezelf. Maar nu alle cadeautjes zijn uitgepakt, alle gasten weer naar huis zijn gegaan en het vakantievoedsel is opgegeten, worden we geconfronteerd met de schoonmaak na de vakantie.

Zoals elke schoonmaaktaak kan het beter beheersbaar aanvoelen als je er met een plan op afkomt. Door het karwei in kleinere stappen aan te pakken, voelt het project niet zo onoverkomelijk aan. Hieronder vind je dus verschillende manieren om je huis schoon te krijgen na de vakantie.

goodpong / Getty Afbeeldingen

Sorteer de geschenken die u daadwerkelijk zult gebruiken

De eerste stap in de schoonmaak na de vakantie is om al die cadeaus door te nemen. Je hebt immers ineens een stapel dingen waarvoor je plekken moet vinden. En als je al het gevoel had dat je weinig ruimte had, kan dit de grootste hoofdpijn zijn van het opruimen na de vakantie.

Om ruimte te besparen, is het goed om door te gaan en te beoordelen wat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Velen van ons hebben goedbedoelende familieleden die jaar na jaar nog steeds geen idee hebben van onze persoonlijke smaak. Er is geen reden om kastruimte in te nemen voor iets dat je nooit zult gebruiken. Overweeg om een aantal van die “het is de gedachte die telt” geschenken te doneren.

Aan de andere kant heb je misschien het tegenovergestelde probleem: je hebt al deze geweldige geschenken die je wilt houden, maar geen ruimte voor hen. Maak in dat geval de balans op van wat je wel bezit en overweeg om een aantal van je oudere items te doneren die versleten zijn of al jaren niet zijn gebruikt.

Lees ook:   Beste kanaalloze verwarmings- en koelsystemen

Beslis wat je wilt bewaren voor decoraties

Nadat je alle cadeaus hebt gesorteerd en opgeborgen, is het tijd om de vakantieversiering aan te pakken. Het kan verleidelijk zijn om alles mee te nemen en in een doos in opslag te gooien. Je zult echter eindigen met een puinhoop om volgend jaar door te sorteren. Een goede manier om je decoraties op te bergen is door te inventariseren wat je wilt bewaren voor decoraties en wat je wilt weggooien.

Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld hun favoriete vakantiekaarten als decoraties in huis. Sorteer je vakantiekaarten, zoek uit welke goed zijn voor toekomstig gebruik en gooi oude weg. Je kunt dezelfde methode ook gebruiken voor andere vakantiedecoraties. Als je een nieuwe decoratie hebt die een ouder of versleten stuk kan vervangen, wees dan niet bang om afstand te doen van het laatste.

Klaus Vedfelt / Getty Images

Vergeet niet om grondig te stofzuigen tijdens het schoonmaken na de vakantie

Er is niets vreemder dan in juli dennennaalden uit de kerstboom in het bankkussen te vinden. Om onaangename verrassingen het hele jaar door te voorkomen, moet u grondig schoonmaken om overgebleven klatergoud, dennennaalden of ander vuil zoals glitter uit geschenkzakken te verwijderen. Haal de kussens van het meubilair en zorg ervoor dat je een verlengstuk op de stofzuiger gebruikt om alles schoon te krijgen. Bovendien helpt dit ook om geuren kwijt te raken.

Houd er echter rekening mee dat veel thuisstofzuigers niet tegen het oppakken van dennennaalden of klatergoud kunnen. In grote hoeveelheden kunnen beide gemakkelijk veel thuisvacuüms verstoppen en klatergoud kan voorkomen dat de rollenbalk draait. Je beste gok is om hardhouten vloeren te vegen met een vertrouwde bezem. Voor vloerbedekking kunt u een rubberen bezem of pluisborstel gebruiken. Misschien wilt u ook een winkelstofzuiger gebruiken als u veel naalden moet opruimen.

Lees ook:   Gemeenschappelijke huiswantsen: hoe huishoudelijke plagen te identificeren

Schoon te maken / op te slaan al het vakantievoedsel

Na de vakantie is schoonmaken een goed excuus om de koelkast en vriezer op te slaan. Zorg ervoor dat je al het vakantievoedsel opruimt dat al slecht is geworden of dat je niet van plan bent om te eten. Voor dingen die je langer wilt vasthouden, probeer ze vacuüm te verzegelen en in de vriezer te leggen voor uitgebreide opslag.

Als je er net niet aan toekwam om de koelkast of vriezer voor de feestdagen schoon te maken, is dit een goed moment om het te doen. Ruim oud of vervallen voedsel op om ruimte te maken voor het nieuwe. Terwijl je bezig bent, geef je je koelkast en vriezer een goede once-over met je favoriete schoonmaakproduct. (Een half en half water / azijn mengsel werkt goed voor het schoonmaken van de koelkast en vriezer.)

vicnt / Getty Afbeeldingen

Grondig schoon waar gasten sliepen en eten werd bereid

Dit wil niet zeggen dat onze dierbaarste vrienden en familie smerig zijn, maar het is een goed idee om het huis te desinfecteren als onderdeel van uw schoonmaak na de vakantie. De griep en verkoudheid liften graag op iedereen in deze tijd van het jaar, dus na de vakantie, was het beddengoed van de logeerkamer als iemand is blijven logeren.

U moet uw oppervlakken ook een keer een keer geven met een desinfecterende oplossing of doekjes. Richt je op gebieden zoals de badkamer, de keuken en tafels. Je zult je willen concentreren op gebieden waar voedsel in de keuken is bereid om eventuele bacteriën uit rauwe mea te verminderent.

Lees ook:   De beste grassoorten voor uw gazon