Alles over laminaatvloeren: inzicht in uw opties

Vrouw die laminaatvloer installeert in een gerenoveerde kamer, close-up.

Laminaatvloeren hebben de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. In plaats van alleen een goedkoper alternatief voor natuurlijke houten of stenen vloeren, is laminaatvloer verkrijgbaar in een spectrum van stijlen om een mooie en duurzame aanvulling op elk decor te bieden.

Bij de aankoop van laminaat zijn er veel variabelen om in gedachten te houden, zoals het oppervlak waarop de vloer wordt gelegd, in welke kamer het gaat, kosten en het uiterlijk van de ruimte. Lees verder voor de ultieme gids voor laminaatvloeren, inclusief waar u rekening mee moet houden bij het kopen en leggen van de vloer in uw nieuw ontworpen ruimte.

Wat is laminaatvloer?

Laminaatvloer wordt soms een “zwevende vloer” of “zwevende tegels” genoemd omdat het bovenop bestaand linoleum, ondervloer of op een hard oppervlak, inclusief beton, kan worden gelegd zonder het te lijmen of aan de vloer te bevestigen. Het is gemaakt door vier lagen materialen aan elkaar verlijmen, bedekt met hars aan de boven- en onderkant.

Laminaatvloer bestaat uit:

 • Slijtlaag: De slijtlaag is de toplaag van de vloer dat geeft de hele vloer een glanzende, afgewerkte uitstraling. Het geeft de vloer ook veel van zijn sterkte en duurzaamheid. Het beschermt de vloer tegen de klauwen van huisdieren, stoelpoten, kinderspeelgoed en alle andere dagelijkse slijtage. Het beschermt de geprinte laag ook tegen de zonnestralen, die het anders na verloop van tijd zouden kunnen verkleuren.
 • Bedrukte laag (of decorlaag): De bedrukte laag is het uiterlijk van de vloer – het patroon of de markeringen die u ziet. Het kan eruit zien als natuurlijke houten vloeren, steen of marmer, en wordt geleverd in een verscheidenheid aan kleuren en patronen.
 • Vezelplaatlaag (of kernlaag): Vezelplaat met hoge dichtheid (HDF) bestaat uit verwerkt naaldhout, dat wordt gemengd met hars en was. Deze laag wordt gevormd met zowel warmte als druk, waardoor panelen ontstaan. De panelen worden vervolgens zo gesneden dat ze in elkaar “klikken”, waardoor het niet nodig is om elk bord met de vloer of een ander bord te bevestigen.
 • Backing laag: Deze laag helpt om de vloer recht en gelijkmatig te houden en is afgedicht om vocht buiten te houden, zodat uw vloervorm en stabiliteit niet van onderaf in het gedrang komen. Sommige duurdere laminaten bevatten ook schuimvulling, waardoor er geen aparte onderlaag voor de vloer nodig is.
Lees ook:   Wat is de beste vinyl plankenvloer?

Waar laminaatvloeren te installeren

Laminaat is vervaardigd om sterk en gezond te zijn, ongeacht waar het is geïnstalleerd. Toch kunnen extra stappen nodig zijn wanneer het wordt geïnstalleerd in kelders, badkamers en keukens. Bij het installeren onder niveau (onder het maaiveld zoals in een kelder), een vochtbarrière moet worden geïnstalleerd tussen beton en laminaat om de natuurlijke vochtigheid uit de buurt van de vloer te houden. In badkamers kan laminaat beter presteren dan hardhout voor eenvoudige reiniging. Maar vooral in volledige baden waar vocht veel voorkomt, lijm moet worden gebruikt tussen laminaatplanken om ervoor te zorgen dat eventuele druppels of lekken in de badkamer zich niet een weg banen tussen vloerdelen. Voor keukens en baden, siliconen sealer wordt ook aanbevolen waar de vloer tegen muren, badkuipen en toiletten botst.

Hoe de beste laminaatvloer te kopen

Nu weet je waar je laminaatvloeren kunt leggen, maar hoe kies je de beste laminaatvloer om te kopen? Er zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden:

Soorten laminaatvloeren

Laminaatvloeren kunnen op alles lijken, maar het bootst meestal het uiterlijk van steen, tegels of hout na. Hoewel de patronen relatief overtuigend kunnen zijn, verraadt hun herhalende aard vaak hun gefabriceerde oorsprong. Laminaatvloeren worden ook geleverd in lijmloos “klik” -formaat, terwijl andere soorten lijm nodig hebben die tijdens de installatie moet worden aangebracht. Anderen komen nog steeds “voorgelijmd”, maar mogelijk moet de lijm worden bevochtigd wanneer de vloeren worden gelegd.

Dikte laminaatvloer

Verkrijgbaar in diktes van 6 tot 12 mm, bepaalt de dikte van een laminaatplank de geluidsisolatie, de weerstand tegen kromtrekken in de loop van de tijd en hoe goed het onvolkomenheden op de vloer eronder maskeert. Een gladde ondervloer zorgt voor een dunnere plank, terwijl een dikkere plank nodig is voor meer ongelijke vloeren. Over het algemeen zijn dikkere planken duurder om te kopen.

Lees ook:   Beste laminaatvloerreinigers

Laminaatvloer breedte

Net als veel andere soorten vloeren, wordt laminaat geleverd in planken van verschillende breedtes, variërend van 3 inch breed tot 7 inch of meer. Welke u kiest, hangt af van de prijs, de grootte van de kamer en persoonlijke voorkeur. Smaller ruimtes doen het vaak goed met smallere planken, zowel voor het uiterlijk als voor het gemak van installatie, terwijl een grote, brede kamer er beter uit kan zien met bredere planken.

Textuur van laminaatvloeren

Terwijl veel laminaatvloeren een glad, gelijkmatig oppervlak bieden, zijn andere getextureerd of reliëf om natuurlijke materialen realistischer te imiteren. Sommige hebben houtnerf-reliëf texturen of zijn hobbelig als natuursteen. Laminaatvloeren zijn ook verkrijgbaar in een distressed-look om antieke vloeren na te bootsen. Patronen en texturen kunnen slijtage op de vloer verbergen, en testen toont aan diep getextureerde vloeren lijden niet zo snel schade als gladde vloeren. Persoonlijke voorkeur en reinigingsgemak zullen bepalende factoren zijn in welke textuur u kiest.

Lees beoordelingen over laminaatvloeren

Elke nieuwe vloer is een grote investering in een huis, dus zorg voor zoveel mogelijk informatie voordat u stevige keuzes maakt. Beoordelingen en beoordelingen zijn een geweldige manier om de juiste vloer voor u te bepalen. Zoek met name ac (Slijtagecriteria) beoordelingen die de duurzaamheid van de vloer bepalen. Het is vooral cruciaal om rekening te houden met AC-classificaties bij het vloeren van een keuken, een goed gebruikte gang of een ingang van een huis. AC-classificaties variëren van AC1 tot AC6. Ac-classificaties met een lager bereik worden vervaardigd met behulp van directe druk laminaat, terwijl AC5 en hoger worden gemaakt met behulp van hogedruklaminaat. Over het algemeen moeten gebieden met meer verkeer van een huis het goed doen met een AC3 of AC4, terwijl gebieden met minder verkeer zoals slaapkamers een lagere AC-classificatie kunnen gebruiken.

Laminaatvloeren leggen

Een van de redenen waarom laminaatvloeren zo populair zijn, is vanwege hun installatiegemak. Panelen worden vervaardigd om strak in elkaar te passen, zodat doe-het-zelvers de vloer gemakkelijk zelf kunnen neerleggen en soms een hele kamer op een dag kunnen voltooien. Om een laminaatvloer te installeren, hebt u de volgende gereedschappen nodig:

 • Cirkelzaag
 • Figuurzaag
 • Hamer
 • Tikken op blok
Lees ook:   14 frisse en leuke terrasideeën om u deze zomer te inspireren

Afhankelijk van de ruimte kan een verstekzaag ook handig zijn om de houten panelen in vorm te snijden.Professionals kunnen de vloer ook tegen minimale kosten installeren omdat de panelen er heel snel in gaan. Over het algemeen kan de installatie ongeveer $ 2 tot $ 3 per vierkante voet.

Man leggen laminaatvloer planken. Eiken effect planken worden geplaatst over isolerend schuim ondervloer.
esp_imaging / Getty Images

Vergelijk de kosten van laminaatvloeren

Laminaatvloeren variëren van $ 3 per vierkante voet tot ongeveer $ 7 geïnstalleerd, terwijl vloeren alleen kunnen variëren van $ 1 tot $ 5 per vierkante voet. Factoren die van invloed zijn op de prijsstelling zijn de dikte en de AC-classificatie van planken, of de vloer voorgemonteerde onderlaag of geen onderlaag en op merknaam. Pergo en Mannington vloeren, bijvoorbeeld, zullen u over het algemeen meer terugbrengen dan laminaatvloeren van Shaw.

Top laminaatvloeren

Pergo

Pergo produceert laminaat, stijf vinyl en hardhouten vloeren die overal verkrijgbaar zijn. De vloeren van Pergo staan bekend als extra stoer, met superieure slijtvastheid, kras- en waterbestendigheid. Het bedrijf maakt al meer dan vier decennia laminaat en hun toplijnen zijn:

 • TimberCraft
 • Overleven
 • Portefeuille

TimberCraft is een realistisch paneel met houtlook dat volledig waterdicht is, waardoor het goed geschikt is voor de delen van het huis die het risico lopen nat te worden.

Hanenkam

Mohawk is een vloerenmerk dat al sinds 1878 bestaat. Hun RevWood Plus-serie vloeren is gecoat in Hydroseal, een waterdichte en krasbestendige coating. U kunt kiezen voor de All Pet Plus-bescherming (een extra beschikbare garantie) om ongevallen en schade bij huisdieren te dekken. Mohawk’s bekendste laminaatlijnen zijn:

 • RevWood
 • RevWood Plus

Mannington

Mannington zet een stap in de meer milieubewuste vloerproductie. I laminaten zijn gemaakt van 70% gerecyclede materialen, en het bedrijf geeft ook zijn vloeren FloorScore® certificering voor een betere luchtkwaliteit in huis. De laminaatlijnen zijn:

 • Restauratie
 • Revoluties Plank

Mannington’s Restoration collectie is verkrijgbaar in een enorme selectie van kleuren en functies SpillShield®Plus waterdichte technologie.