Een huisstijl definiëren: wat maakt een Creools huis?

Louisiana is een plaats als geen ander. Het en de omliggende gebieden zijn de thuisbasis van een werkelijk unieke stijl van architectuur die bekend staat als het Creoolse huis. Hoewel je minder snel dit huis buiten New Orleans zult zien, doet dat op geen enkele manier afbreuk aan de rijke geschiedenis en unieke make-up die deze huisstijl te bieden heeft.

Neem een diepgaande blik op het Creoolse huis, inclusief het complexe begin, de twee verschillende subtypen en enkele van de bepalende kenmerken van de stijl. Lees verder om zelf te leren wat dit type architectuur zo bijzonder maakt.

creools huis

Creoolse huizen zijn terug te voeren op de Franse kolonisatie. Beeld: Wangkun Jia / Shutterstock

Geschiedenis van het Creoolse huis

Het woord “Creools” heeft een gevarieerde en complexe geschiedenis. Het kan verwijzen naar alles van etnisch erfgoed tot recepten of muziekstijlen. Op vrijwel dezelfde manier komt de geschiedenis van de Creoolse architectuur tot ons vanuit verschillende paden. Niemand weet zeker wat de exacte oorsprong is.

We weten echter wel dat in plaats van te resulteren als een aanpassing aan de omgeving, creoolse architectuur is gevormd uit culturele invloeden van de verschillende kolonisten die de Mississippi-vallei naar huis noemden. Sommigen geloven dat creoolse architectuur grotendeels te danken is aan Frans-Canadese kolonisten in het gebied. Anderen denken dat het rechtstreeks uit Frankrijk kwam. Weer anderen beweren dat de architectuur meer invloed vertoont van West-Indië.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, nadat twee branden in de late jaren 1700 veel originele Creoolse huizen verwoestten, reageerden Spaanse kolonisten uit die tijd door bouwvoorschriften te versterken en hun eigen architecturale invloeden aan de mix toe te voegen tijdens de wederopbouw.

Subtypen

Er zijn twee verschillende subtypen van Creoolse huizen. Beeld: dejjf82 / Shutterstock

Soorten Creoolse woningen

Er zijn twee hoofdsubtypen van het Creoolse huis. Je kunt ze op de volgende manieren uit elkaar houden.

Lees ook:   Adembenemende levende muurontwerpen voor het creëren van uw eigen verticale tuin

Het Creoolse Huisje

Het kleinste van de twee woningtypen, het Creoolse huisje is ook het oudste. Deze huizen hebben overal van één tot vier kamers zonder gangen om van te spreken. In tegenstelling tot het vergelijkbaar gebouwde jachtgeweerhuis, dat ook in het gebied voorkomt, hebben deze huisjes daklijnen die zij aan zij of parallel aan de straat lopen. Ze hebben ook een tweede halve verdieping voor slaapkamers. In landelijke gebieden staan deze huizen bekend om hun uitgestrekte veranda’s. In New Orleans, waar de ruimte schaars is, ontmoeten ze echter de straat.

Het Creoolse herenhuis

Het Creoolse herenhuis is misschien wel het meest bekend om zijn aanwezigheid in de Franse wijk van New Orleans. Deze huizen dateren van na de Grote Brand van New Orleans in 1788. Gemaakt van stucwerk of baksteen, in plaats van hout, zijn deze huizen brandwerend. Dit type Creools huis heeft dikke muren, open binnenplaatsen, arcades en gietijzeren balkons. Bovendien tonen ze zowel Spaanse als Franse invloed met hun steil hellende daken en dakkapellen.

Functies

Creoolse huizen hebben een unieke reeks bepalende kenmerken. Beeld: Phuong D. Nguyen / Shutterstock

Definiërende kenmerken van Creoolse huizen

Hoewel de twee subtypen creoolse huizen verschillen van de ene en de andere, delen ze nog steeds veel overeenkomsten.  Er zijn zo weinig bepalende kenmerken die deze stijl met elkaar verbinden. Hier zijn enkele van de exterieur- en interieurkenmerken om naar te zoeken in een Creools huis.

Buitenkant

  • Grote veranda’s op elk verhaal (ook bekend als galerijen)
  • Een brede, uitspreidende daklijn die over de galerijen heen steekt
  • Galerijdaken die omhoog worden gehouden door colonnetten
Lees ook:   Doe deze 15-punts checklist voordat u begint met uw badkamerrenovatie

Binnenste

  • Hoofdkamers boven de graad (in geval van overstromingen)
  • Een gebrek aan gangen tussen kamers
  • Veel openslaande deuren
  • Aanwezigheid van Franse omhullende mantels
  • Wat vind jij van deze stijl van thuis? Laat het ons weten in de comments!