Een stijlserie definiëren: wat is Nordic Design? Een mix van vorm en functie

Scandinavische woonkamer

We hopen dat je de producten die we aanbevelen leuk vindt. Voor zover u op de hoogte bent, kan MYMOVE een deel van de omzet verzamelen via de links op deze pagina.

We kunnen niet genoeg goede dingen zeggen over Scandinavisch design. Hoewel deze esthetiek al bestaat sinds het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog – en nog langer in Noord-Europa – heeft het onlangs een scherpe piek in populariteit ervaren. Omdat de look wordt bepaald door strakke lijnen, chique minimalisme en een algeheel luchtig gevoel, is het niet moeilijk te begrijpen waarom zovelen van plan zijn om een Scandinavisch gevoel in hun interieur te brengen.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om ontwerpinspiratie uit een foto te halen en deze tot leven te brengen. In dit geval vraag je je misschien af hoe je kunt voorkomen dat Scandinavische interieurs te grimmig aanvoelen of welk type meubels het beste bij de look past.

Maak je niet druk. We hebben een lijst samengesteld met de bepalende factoren van Scandinavisch design met tips over hoe je deze stijl opnieuw kunt creëren in je eigen huis. Of je nu al jaren fan bent van Scandinavische interieurs of er net voor het eerst mee in contact komt, we zijn er zeker van dat je zult genieten van wat je ziet.

Scandinavische slaapkamer

CreativaStudio / Getty Afbeeldingen

Shop nu deze producten: Nachtkastje – Tafellamp

Kies ingetogen kleuren

Kleur is een belangrijke plaats om te beginnen bij het definiëren van een ontwerpstijl. Het fungeert als achtergrond voor de rest van het ontwerp en helpt afzonderlijke elementen op een samenhangende manier samen te brengen. Hierin is Scandinavisch design geen uitzondering.

Lees ook:   Verveeld met uw interieurs? Hier zijn 4 goedkope manieren om uit uw interieurontwerp sleur te komen

Deze stijl wordt vaak vergeleken met het midden van de eeuw modern. Hoewel het veel details leent van de eerdere trend, zijn hun kleurenpaletten wat de twee onderscheidt. Moderne ruimtes uit het midden van de eeuw staan bekend om hun donkere, rijke tinten. In Scandinavische ruimtes ligt de focus op het helder, licht en luchtig houden van dingen.

Daartoe wilt u ervoor zorgen dat de kleuren die u kiest ingetogen zijn. Blijf bij pasteltinten en ga zwaar op neutrale tinten. Als je wat meer kleur wilt toevoegen, zijn ijzig blauw en Millennial Pink bijzonder populaire tinten.

Scandinavische eetkamer

KatarzynaBialasiewicz / Getty Images

Shop nu deze producten: Eetkamerstoelen

Kies meubels met strakke lijnen

Meubels zijn een van de identificerende factoren van Scandinavisch design. Het heeft een ongetwijfeld specifieke uitstraling. (Iedereen die ooit een item van Ikea heeft samengesteld, kent de nauwkeurig esthetisch hebben we het over.) Scandinavisch meubilair heeft eenvoudige silhouetten, strakke lijnen en de nadruk op natuurlijke materialen. Waar mogelijk is er ook een focus op het kiezen van goed gemaakte, ambachtelijke producten boven massaproductiestukken.

Bij deze ontwerpstijl is de plaatsing net zo belangrijk als de producten zelf. Je zult je meubels het middelpunt van de kamer willen maken. Centreer woonkamers rond gezellige zithoeken, master suites rond een weelderige slaapkamer en eetgedeeltes rond een grote boerderijtafel.

Voeg warmte toe door middel van accenten

Er is één belangrijk verschil tussen Scandinavisch design en andere minimalistische ruimtes: het comfortniveau. Hoewel veel minimalistische interieurs een beetje te grimmig of koud kunnen aanvoelen, zijn Scandinavische ruimtes bedoeld om warm en uitnodigend te zijn. Gezellige, geruststellende accenten zijn de sleutel tot dat succes. In Scandinavische landen noemen ze dit concept hygge. Uitgesproken als hoo-gah, betekent het woord comfort in het Deens en is het een centraal principe in veel Noord-Europese ontwerpen. Textiel is een geweldige manier om elke kamer comfortabeler te maken. Voeg veel kussens en zachte dekens toe aan je ontwerp. Maak vervolgens alles af met een pluche plaid.

Lees ook:   20 manieren om de ruimte in uw badkamer optimaal te benutten

Houd er rekening mee dat er tal van manieren zijn om warmte in de kamer te brengen, behalve textiel. Je zou ook kunnen overwegen om groen op te nemen en knallen van felle accentkleuren te gebruiken.

Scandinavische woonkamer

onurdongel / Getty Images

Scandinavisch design omarmt negatieve ruimte

Omdat Scandinavisch design zo simplistisch is, zou het geen verrassing moeten zijn dat minder meer is. Hier zou de functie van elke kamer de ster van de show moeten zijn. In plaats van dat doel te verwarren met rommel, laat negatieve ruimte helpen om het in beeld te brengen.

Om dit effectief te doen, is het het beste om helemaal opnieuw te beginnen. Verwijder alle items uit de ruimte en verplaats ze, zodra u een leeg canvas hebt, stuk voor stuk terug. Denk als een curator en beslis individueel of elk item een specifieke waarde toevoegt aan het ontwerp. Wanneer je het niet zeker weet, voel je dan vrij om dat stuk weg te laten.

We weten dat negatieve ruimte voor sommigen in het begin ongemakkelijk kan aanvoelen. Als je een van deze mensen bent, probeer dan niet toe te geven aan je eerste impulsen. Geef jezelf wat tijd om je aan te passen aan de kamer’s nieuwe ontwerp. Als de ruimte na een paar dagen nog steeds te leeg aanvoelt, overweeg dan welke delen van het ontwerp werk nodig hebben. Pas die aan totdat je je perfecte balans hebt gevonden.

Waar het op neer komt

Omdat de stijl is gebaseerd op het integreren van vorm en functie, gericht op comfort en het omarmen van “minder is meer”, is het gemakkelijk te begrijpen waarom zoveel mensen geobsedeerd zijn door Scandinavisch design. Dat gezegd hebbende, weten we dat het opnieuw creëren van een esthetiek veel moeilijker kan zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. Onze tips over hoe je Scandinavisch design kunt omarmen, kunnen je helpen een look te bouwen waar je van houdt.

Lees ook:   Vakantietips voor huisdieren: hoe huisdieren uit de buurt van decor en andere gevaren te houden

Wat vind jij van Scandinavische interieurs? Gaat u deze ontwerpprincipes in uw huis opnemen?