Heb je echt een ovenbevochtiger nodig?

Vrouw die comfortabel ontspant in schoon, modern huis

Luchtbevochtigers zijn een veel voorkomend apparaat om huizen comfortabel te houden, vooral in de winter wanneer de lucht erg droog kan zijn. Draagbare luchtbevochtigers werken in specifieke delen van het huis, zoals slaapkamers, terwijl ovenbevochtigers zijn geïnstalleerd met het HVAC-systeem om vocht door het hele huis te verspreiden.

Of je er een nodig hebt, hangt af van de omstandigheden van je huis en je persoonlijke voorkeuren. Dit artikel bespreekt de specifieke kenmerken van ovenbevochtigers, hoe ze werken en wat ze voor u en uw huis kunnen doen.

Vrouw die comfortabel ontspant in schoon, modern huis Fizkes / Shutterstock

Wat is een ovenbevochtiger?

Ovenbevochtigers, ook wel luchtbevochtigers voor het hele huis genoemd, maken verbinding met HVAC-systemen met geforceerde lucht om de warme lucht te bevochtigen die de oven door het hele huis duwt. Ze werken door een reservoir met water vast te houden, door een zoetwatertoevoer te gebruiken of door stoom te creëren om toe te voegen aan de luchtstroom uit de oven. Hier zijn de verschillende soorten ovenbevochtigers beschikbaar:

Bypass luchtbevochtigers

Bypass-luchtbevochtigers hebben een waterpaneel. Omdat ze geen eigen motoren hebben, vertrouwen ze op lucht uit de blower van de oven om vocht op te nemen terwijl het over het waterpaneel gaat voordat het door het kanaalwerk circuleert. Ze zijn daarom alleen actief als de oven draait. Er zijn voor- en nadelen aan dit type systeem.

De voordelen zijn een laag energieverbruik, minder kans op afbraak (omdat er minder bewegende delen zijn) en minder kans op schimmel, omdat vocht alleen door de kanalen wordt geduwd als er warme lucht doorheen beweegt.

Het enige nadeel is dat het minder effectief is in het bevochtigen van de lucht in uw huis in vergelijking met sommige andere systemen, omdat, nadat de lucht vocht uit het paneel opneemt, deze wordt omgeleid naar de oven voordat deze door het hele huis wordt gedistribueerd. Tijdens dit proces verliest de lucht een deel van zijn vocht. De benodigde bypass-kanalen nemen ook extra ruimte in beslag voor installatie.

Lees ook:   Wat classificeert een huisstijl: wat maakt een huis in internationale stijl?

Doorstroomkasten

Doorstroomunits hebben daarentegen hun eigen ventilatoren. Terwijl lucht door de luchttoevoer van de oven gaat, wordt deze over het waterpaneel geblazen om lucht op te nemen. Het kan lucht bevochtigen en verspreiden, zelfs als de ovenblower niet werkt.

Stoombevochtigers

Stoombevochtigers koken water om stoom te creëren die vervolgens samen met lucht uit de oven wordt verdeeld. Stoom is zeer effectief in het toevoegen van vocht aan de lucht in uw huis, maar stoomovens kosten meer geld om te kopen en te bedienen.

Luchtbevochtigers voor het hele huis worden bestuurd door ingebouwde humidistats, die de vochtigheid van de lucht meten en het systeem alleen laten werken wanneer de luchtvochtigheid onder het instelpunt daalt. Dit minimaliseert het risico op overbevochtiging van het huis, wat kan leiden tot schimmel, condensatie op ramen en muren en een warm, plakkerig gevoel voor de bewoners van het gebouw.

Voordelen van een ovenbevochtiger

Waarom zou je in de eerste plaats een luchtbevochtiger op de ovenopstelling nodig hebben? Er zijn een aantal geweldige gezondheids-, comfort- en thuisvoordelen die gepaard gaan met vochtige lucht.

Ideale vochtniveaus zitten tussen 30%-40% vochtigheid, maar sommige delen van het land kunnen in de winter extreem droog zijn en onder de 20% bereik in een verwarmd huis. Deze droogheid kan bijdragen aan een droge huid, schrale lippen en eventueel neusbloedingen. Droge lucht kan ook trigger sinusitis of astma-opflakkeringen.

Je huis reageert ook op droge lucht. Je ziet misschien meer statische elektriciteit, afbladderend behang en krakende meubels van zeer droge lucht. Vooral houten vloeren kunnen krimpen of zelfs barsten, waardoor lelijke openingen tussen planken ontstaan. Het reguleren van de luchtvochtigheid voorkomt dat het hout krimpt en uw vloeren er glad uitzien.

Lees ook:   Waarom asymmetrie een belangrijk onderdeel is van interieurontwerp (en hoe het te laten werken)

Het toevoegen van een ovenbevochtiger kan ook leiden tot minder algemeen energieverbruik in huis, omdat de oven mogelijk niet zo hard hoeft te werken. Door de lucht vochtig te houden, kan het huis voelt relatief warmer en je zult minder snel de hitte aanzwengelen.

Persoonlijke of draagbare luchtbevochtigers zijn altijd een optie. Ze zijn relatief goedkoop en kunnen in individuele kamers werken. Maar deze eenheden hebben enkele nadelen. Ze moeten dagelijks worden gevuld en weer worden ingeschakeld om te werken, zodat ze geen constant klimaat van vochtige lucht bieden. Draagbare luchtbevochtigers zijn ook arbeidsintensiever om dagelijks te gebruiken. Ze moeten grondig en vaak worden schoongemaakt om te bewaren schub tot een minimum. Er is enkele zorgen dat bacteriën en schimmels groeien in slecht verzorgde draagbare luchtbevochtigers kunnen worden verdeeld met het vocht, waardoor de luchtkwaliteit en de persoonlijke gezondheid worden verwoest.

Luchtbevochtigers voor het hele huis die op de oven zijn geïnstalleerd, zijn de beste manier om een consistente luchtvochtigheid te krijgen met minder gedoe. Omdat ze direct op uw oven worden geïnstalleerd en met uw HVAC-systeem werken, werken ze constant met weinig extra aandacht, buiten het reguliere onderhoud en het in de gaten houden van uw vochtigheidsgraad.

Heeft u een ovenbevochtiger nodig?

Een ovenbevochtiger is geen absolute noodzaak voor uw huis zoals een verwarmingssysteem in koelere klimaten, maar er zijn enkele specifieke redenen waarom u een luchtbevochtiger op ovenoplossing zou kunnen overwegen.

Gezondheidsredenen voor een ovenbevochtiger

De eerste reden waarom u mogelijk een luchtbevochtiger voor de oven nodig heeft, is als u gezondheidsproblemen ondervindt van te droge lucht. Een ovenbevochtiger kan verlichting bieden van droge, gebarsten huid- of astmasymptomen veroorzaakt door droge lucht. Voor sommige mensen lijken dit misschien kleine winteroverlast, maar voor anderen kunnen ze van invloed zijn op slaap, gezondheid en kwaliteit van leven. Als u lijdt onder de omstandigheden in uw huis, kan een lage luchtvochtigheid de schuld zijn.

Lees ook:   Hoe u uw warmwaterboiler kunt doorspoelen

Klimaatomstandigheden

Uw buitenklimaat kan een ovenbevochtiger een goed idee maken. Droge luchtomstandigheden zijn over het algemeen slechter in regio’s met koud weer, omdat koudere lucht de neiging heeft om een lagere luchtvochtigheid te hebben. Gebieden in het land die bijzonder lage temperaturen krijgen, zullen het meest vatbaar zijn voor problemen als gevolg van droge lucht.

Tot overmaat van ramp droogt het draaien van de oven op die ijskoude dagen je lucht verder uit. Dit kan worden verergerd in oudere huizen, die minder luchtdicht en minder efficiënt kunnen zijn. In die huizen zal meer koude lucht binnenkomen en uw oven kan nog meer van de tijd draaien. In kleinere huizen of appartementen, draagbare of kamerspecifieke vochtigheidsoplossingen die kunnen volstaan.

Als u denkt dat u baat kunt hebben bij het installeren van een ovenbevochtiger, neem dan contact op met uw lokale HVAC-professional voor meer informatie.