Hardhout versus laminaat houten vloeren: quiz en tips om u te helpen beslissen

De vloer van een huis is een van de bepalende kenmerken. Houten vloeren blijven een van de meest populaire opties, omdat het een natuurlijk uitnodigend, mooi en tijdloos materiaal is. Terwijl oudere, meer traditionele huizen vaak de originele hardhouten vloeren nog steeds op hun plaats hebben, gebruiken veel nieuwere huizen laminaat. Wat is laminaatvloer? Het is imitatie hardhout dat een natuurlijke uitstraling creëert die lijkt op hout, maar tegen een lagere prijs.

Hulp nodig bij het kiezen tussen hardhout en laminaat? Doe onze quiz met negen vragen om je te helpen beslissen.

De voor- en nadelen van hardhouten en laminaatvloeren laten u verschillende facetten overwegen. Natuurlijk, bij het vergelijken van laminaat versus hardhoutkosten, is laminaat meestal de meer betaalbare optie. Maar je moet ook kijken naar duurzaamheid, reparatie en het type kamer waarin de vloer zich zal bevinden. Dit artikel vergelijkt enkele van de factoren van laminaat versus hardhout en helpt u te beslissen welke het beste is voor uw huis:

  • Uiterlijk
  • Kosten
  • Duurzaamheid
  • Repareren
  • Beste kamers voor laminaat en hardhouten vloeren
DIY laminaatvloeren
Elnur/ Shutterstock

Laminaat vs. hardhout uiterlijk

Hardhout

PROS – Hardhouten vloeren hebben een mooie, natuurlijke textuur die aantrekkelijk is voor veel huiseigenaren. U kunt kiezen uit verschillende soorten hout, beitsen en afwerkingen die een overvloed aan opties creëren.

TEGEN – Hardhouten vloeren kunnen gemakkelijk worden bekrast als ze niet goed worden onderhouden. Bovendien kunnen sommige soorten hardhouten vloeren verkleuren als ze gedurende lange tijd aan de zon worden blootgesteld.

Laminaat

PROS – Laminaatvloeren krassen niet zo gemakkelijk als hardhouten vloeren, dus het uiterlijk zal in de loop van de tijd niet zo veel veranderen.

Lees ook:   Wat is een overgangsbadkamer en hoe kun je deze look krijgen?

TEGEN – Laminaatvloeren zijn synthetisch en hoewel het ontwerp vaak het uiterlijk van hout kopieert, ziet het er niet zo echt uit.

Beste voor uiterlijk: hardhouten vloeren

Laminaat vs. hardhout kosten

De realiteit van vloerkosten en wat u zich kunt veroorloven, kan mijlenver uit elkaar liggen. Houd rekening met de kosten van laminaat en hardhouten vloeren om te bepalen wat het beste voor u is.

Hardhout

TEGEN – Massief houten vloeren kunnen $ 5 – $ 10 per vierkante voet kosten, inclusief installatie. Maar houd er rekening mee dat hardhouten vloeren zijn gemaakt van geoogste bomen; de prijs is afhankelijk van het type hout dat u kiest. Over het algemeen is hardhout aanzienlijk hoger om te kopen en te installeren.

Laminaat

PROS – Laminaat houten vloeren zijn gemaakt van composiethout dat bij hoge temperaturen tegen elkaar is geperst. Het beeld van hardhout wordt vervolgens over het composiethout geplaatst en bedekt het om het laminaat te vormen. Niet alleen zijn de materialen zelf goedkoper, maar de installatiekosten van laminaathout zijn gemiddeld 50 procent lager dan de installatie van hardhout.

Laminaatvloeren kunnen $ 3 – $ 7 per vierkante voet kosten, inclusief installatie.  Nogmaals, de exacte prijzen zullen variëren, afhankelijk van de soorten gebruikte materialen en de grootte van uw huis.

Beste prijs: Laminaatvloer

Laminaat vs. hardhout duurzaamheid

Beoordeel de verkeersbelasting en slijtage van vloeren in uw huis. Een duurzamer oppervlak is gemakkelijker te onderhouden en zal er jarenlang geweldig uitzien. Maar hoe duurzaam is laminaatvloer in vergelijking met hardhout?

Hardhout

PLUSPUNTEN – Hardhout is the real deal; het is prachtig en kan, afhankelijk van de houtsoort, een aanzienlijke waarde toevoegen aan uw huis.

Lees ook:   Zijn boerderij wastafels nog steeds trendy?

TEGEN – Hardhout is gevoelig voor krassen, kan beschadigd raken door overmatig vocht en zal slijtage vertonen, vooral in drukbezochte gebieden.

Laminaat

PROS – Omdat laminaat is gemaakt van geperst hout, is het duurzamer en bestand tegen krassen, vocht en slijtage. Laminaatvloeren zijn ook gemakkelijker schoon te maken.

NADELEN – Hoewel laminaat duurzamer is, is het niet zo visueel aantrekkelijk. Lagere kwaliteiten van laminaat kunnen kunstmatig uitziende houtnerftexturen hebben.

Beste voor duurzaamheid: laminaatvloeren

Broodbakmachine/ Shutterstock

Laminaat vs. hardhout reparatie

De vloer van uw huis moet meestal op een gegeven moment worden gerepareerd. Van kleine ongelukken tot overmatige slijtage, laminaat en hardhout hebben voor- en nadelen.

Hardhout

PROS – Hardhout kan worden gerepareerd door onvolkomenheden te schuren en te overspuiten. Dit geeft het de voorsprong op laminaat, in die zin dat het jaren meegaat.

Laminaat

TEGEN – Laminaatvloeren repareren niet gemakkelijk. Als u vloeren koopt die in afzonderlijke stukken worden geleverd en aan elkaar klikken, kunt u mogelijk afzonderlijke planken vervangen – hoewel, afhankelijk van op zonlicht en leeftijd past het nieuwe stuk mogelijk niet goed.

Beste voor reparatie: hardhouten vloeren

Beste kamers voor hardhout versus laminaatvloeren

Naast prijs, duurzaamheid en reparatie, moet u ook rekening houden met de beste (en slechtste) plaatsen in huis voor beide soorten vloeren.

Hardhout

Hardhouten vloeren zijn zowel mooi als redelijk duurzaam, vooral in kamers met minder verkeer, zoals slaapkamers en eetkamers. Maar als u huisdieren of veel voetverkeer heeft, kunnen uw hardhouten vloeren na verloop van tijd krassen en slijtage vertonen. Kelders en badkamers met veel vocht zijn ook geen goede plaatsen voor hardhouten vloeren. Aan de andere kant kan continu zonlicht uw hardhouten vloeren ook na verloop van tijd vervagen.

Lees ook:   Milieuvriendelijke Solar Hybrid Air Conditioner van LG

Laminaat

Omdat laminaatvloeren zo duurzaam zijn, zijn ze minder gevoelig voor slijtage door huisdieren en voetverkeer. Hoewel het vocht beter bestand is dan hardhout, mag het zich niet in een regelmatig nat deel van het huis bevinden. Vanwege de toplaag vervaagt laminaatvloer meestal niet zo snel en merkbaar door zonlicht als hardhouten vloeren en kan het veilig worden gebruikt in kamers met grote ramen.

Artazum / Shutterstock

Waar het op neer komt

Zowel hardhout als laminaatvloeren hebben hun voor- en nadelen. Hardhout wordt geleverd met een hoger prijskaartje, maar ze zijn gemakkelijker te repareren en gaan langer mee dan laminaat. De voor- en nadelen van laminaatvloeren zijn onder meer dat het niet zo gemakkelijk vervaagt of krast als hardhout, maar reparaties kunnen inhouden dat de hele vloer opnieuw wordt gedaan. Om te beslissen welke optie het beste is voor uw huis, weegt u de voor- en nadelen van elk af en houdt u rekening met uw levensstijl. Het hebben van huisdieren, jonge kinderen of gebieden met veel verkeer kan uw beslissing beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

Q:

Kun je het verschil zien tussen laminaat of hardhout?

Een:

Ja, maar het is op het eerste gezicht misschien niet altijd duidelijk. Laminaatvloeren hebben vaak een herhalend patroon en hardhout vertoont gemakkelijker verkleuringen en krassen.

Q:

Hoeveel duurder is hardhout dan laminaat?

Een:

De kosten voor het installeren van laminaat en hardhout variëren sterk, afhankelijk van het type van elk, maar gemiddeld is hardhout ongeveer twee tot drie keer duurder dan laminaat.