Hoe lang moet een matras meegaan?

Top view shot van een gelukkige vrouw glimlachend, liggend op orthopedisch matras, kopieerruimte. Gezonde slaap, ontspanningsconcept

Hoe lang moet een matras meegaan? Hangt. De Better Sleep Council (BSC) raadt aan om je matras om de zeven jaar te vervangen. Natuurlijk is deze aanbeveling een gemiddelde. Wanneer u een nieuw matras moet kopen, hangt meestal af van de leeftijd van het matras, maar matrassen van lage kwaliteit kunnen slechts een jaar meegaan, terwijl latexmatrassen van hoge kwaliteit bekend zijn om zo lang als 20 jaar mee te gaan.

De BSC beveelt aan om de kwaliteit van uw matras twee keer per jaar te evalueren wanneer u de klokken verandert, om ervoor te zorgen dat u geen goede slaap – en uw gezondheid – in gevaar brengt door op een matras te slapen die verslechtert.

Omdat verschillende constructies en materialen zullen leiden tot verschillende matraslevensduur, hebben we de volgende gids samengesteld voor hoe lang een matras goed is. Het zal u ook helpen de specifieke tekenen te detecteren die u vertellen dat uw matras mogelijk aan vervanging toe is.

Hoe lang is een matras goed voor?

Het hangt af van het matrastype

“Hoe lang moet een matras meegaan?” is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder de constructie van de matras, de kwaliteit van de gebruikte materialen, hoe de matras wordt gebruikt en het type matras. Over het algemeen gaan latex matrassen het langst mee, terwijl de binnenveer het snelst vervangen moet worden. Zie onderstaande grafiek voor de gemiddelde levensduur van verschillende matrastypes.

Type matras Hoe lang het gemiddeld duurt (jaren)
Binnenveer 5 – 7
Traagschuim 6 – 7
Hybride 6 – 7
Latex 8+
Kussen Top 5 – 7
Organisch 15+
Waterbed 7 – 9
Luchtbed 8+

Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Omdat we allemaal duizenden uren op onze matrassen doorbrengen, is het niet ongewoon om je af te vragen hoe vaak je een nieuw matras moet krijgen. Helaas is er geen one-size-fits-all antwoord. In plaats daarvan hangt hoe lang een matras meegaat af van het type, de kwaliteit van de materialen en het gebruik ervan.

Hybride matras

Hybride matrassen hebben een binnenveringssysteem en een toplaag van gel- of traagschuim. De spoelen in het hoofdlichaam van de matras moeten zes jaar meegaan. De toplaag moet net zo lang meegaan. Na verloop van tijd hebben die materialen echter de neiging om minder comfortabel te worden. Omdat er een spoelconstructie in deze matrassen zit, kan het gewicht van consistent gebruik ervoor zorgen dat ze na verloop van tijd doorzakken.

Binnenvering matras

Binnenvering matrassen kwamen voor het eerst op de consumentenmarkt in de jaren 1800. Afhankelijk van hoe vaak je erop slaapt en de kwaliteit van de constructie, zou een binnenveringmatras ongeveer vijf en een half jaar mee moeten gaan. Als je een hoogwaardig binnenveringmatras aanschaft, zullen de dikke spoelen minder snel achteruitgaan. Als de spoelen een aanzienlijke hoeveelheid gewicht moeten absorberen, kan dit de levensduur van de matras verkorten.

Lees ook:   Wat is de beste vinyl plankenvloer?

Traagschuim matras

In de jaren 1970 vond NASA het schuim uit dat wordt gebruikt in traagschuimmatrassen. De levensduur van traagschuimmatrassen hangt af van factoren zoals het gewicht van de mensen die erop slapen en de dichtheid van het schuim. Als u kiest voor een traagschuimmatras met lage dichtheid, kan die geldbesparende optie ertoe leiden dat deze meer vatbaar is voor verslapping. Gemiddeld is het antwoord op hoe lang een traagschuimmatras tot zeven jaar meegaat. Als het materiaal stopt met terugkaatsen en zich niet meer aanpast aan je lichaam, is het misschien tijd voor een vervanging.

Latex matras

Latex matrassen worden gemaakt met behulp van een verscheidenheid aan productieprocessen, evenals veel verschillende materialen. Sommige latexmatrassen zijn bijvoorbeeld voorzien van volledig natuurlijke materialen, terwijl andere zijn gemaakt van synthetische latex. Over het algemeen kunt u verwachten dat een matras van synthetische latex tot acht en een half jaar meegaat, terwijl een matras van natuurlijke latex 15 jaar of langer mee kan gaan.

Pillow-top matras

Pillow-top matrassen zijn voorzien van een toplaag materiaal dat lijkt op een standaard kussen. Dat betekent dat het, net als een standaard kussen, afbreekt en na verloop van tijd klonterig wordt. Deze matrassen zijn een soort binnenveringmatras, behalve dat ze een comfortlaag hebben. Gemiddeld gaat een pillow-top matras ongeveer zes en een half jaar mee.

Waterbed matras

Waterbedmatrassen hebben onderhoud nodig. Het verzorgen van uw waterbed zorgt ervoor dat het tussen de zeven en negen jaar meegaat. U moet een behandeling gebruiken die een waterbedconditioner wordt genoemd om het water in het bed te houden. Anders is er het potentieel voor microfoongewaden en mineralen om het vinyl van de matras af te breken. Er kunnen ook af en toe lekken zijn die u moet patchen. Als uw matras meerdere lekkages ontwikkelt, dan is het tijd voor een vervanging.

Luchtbedden

Als je een luchtbed hebt, is de vraag wanneer je een nieuw matras moet krijgen misschien niet zo moeilijk. Het is tijd om uw luchtbed te vervangen wanneer het niet langer de hele nacht opgeblazen blijft, omdat dit wijst op lekken in de matras. Als het duidelijke lekken zijn, kunt u ze misschien patchen, maar in sommige gevallen zijn de lekken te wijten aan falende afdichtingen. Over het algemeen gaan luchtbedden die door gasten worden gebruikt acht jaar of langer mee, maar een luchtbed als uw hoofdmatras kan eerder bezwijken onder de stress van zwaar gebruik.

Biologische matrassen

Van hoogwaardige biologische matrassen gemaakt van volledig natuurlijke materialen is bekend dat ze een langere levensduur hebben in vergelijking met matrassen gemaakt van chemische componenten. Deze matrassen zijn meestal gemaakt van natuurlijke latex, die extreem duurzaam is en gemakkelijk 15 jaar of langer meegaat. In feite hebben veel van de biologische matrassen gemaakt van natuurlijke latex garanties van 20 of 25 jaar of langer.

Lees ook:   De voor- en nadelen van open en gesloten douches

Wanneer een nieuw matras aanschaffen

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) lijden ongeveer 70 miljoen Amerikanen aan chronische slaapproblemen. Een goede nachtrust is cruciaal voor ieders gezondheid en welzijn. Hoewel veel gevallen van slechte slaap te maken kunnen hebben met medische aandoeningen, kan uw matras ook de boosdoener zijn. Elk van de onderstaande tekenen kan u vertellen wanneer u een nieuw matras moet kopen.

7 tekenen om op te letten

 • Allergieën verergeren: Uw matras kan problemen veroorzaken als u een toename van de symptomen opmerkt en het geen allergieseizoen is. De Asthma and Allergy Foundation of America leert ons dat huisstofmijt aanzienlijke problemen veroorzaakt voor mensen met allergieën. In het bijzonder kunnen mensen met een huisstofmijtallergie moeite hebben met slapen veroorzaakt door kortademigheid, hoesten of piepende ademhaling. Als het niet goed schoon wordt gehouden, kan een oudere matras een opeenhoping van allergieverzwarende huisstofmijt aantrekken.
 • Spoelproblemen of andere schade: Wanneer u op uw bed beweegt, maakt het dan piepende geluiden? Als dat zo is, kan dat betekenen dat er spoelproblemen of andere schade zijn. Spoelen in binnenveringmatrassen zakken, piepen en prikken door de bovenste laag van de matras naarmate ze ouder worden. Als u dit of andere zichtbare gebruikssporen opmerkt, is het misschien tijd voor een vervanging.
 • Spierpijn: Sleep Science meldt dat matrassen met lagen schuim en gemiddelde stevigheid spierpijn kunnen verminderen. Als je pijnlijk wakker wordt, en als de pijn afneemt na een beetje stretchen, kan dat betekenen dat het tijd is voor een ander matras.
 • Verslapping: Als je een deuk vindt die dezelfde vorm heeft als je lichaam, is dat een teken dat je matras te veel slijtage ervaart. Verslapping kan voorkomen in zowat elk type matras.
 • Je bent warm gaan slapen: Als temperatuurregeling nooit een probleem is geweest, maar je onlangs begint te merken dat je heter bent tijdens het slapen, kan het tijd zijn om een nieuw matras te kopen. Naarmate de materialen van de matras ouder worden, kunnen ze zachter worden en kunt u diep in de matras zakken. Dit kan de luchtstroom beperken, waardoor je je warmer voelt dan normaal.
 • Uw matrasranden zijn zwak: als u merkt dat de randen van uw matras aanzienlijk wegzakken wanneer u uit bed komt, kan dit een eerste teken zijn dat het tijd is om de matras te vervangen. Dit komt omdat de randen van het matras bijzonder kwetsbaar zijn om af te breken.
 • Uw matras is zeven jaar oud: dit is de gemiddelde leeftijd voor het vervangen van een matras, en hoewel sommigen mogelijk eerder moeten worden vervangen en anderen langer meegaan, is het een goed idee om te beginnen met het overwegen van een nieuw matras zodra u deze gemiddelde vervangingsleeftijd hebt bereikt.

Hoe de levensduur van een matras te verlengen

Hoewel elk type matras zijn algemene levensduur heeft, zijn er dingen die u kunt doen om die levensduur te verbeteren. Ga niet alleen uit van de gemiddelden in hoe lang een matras mee moet gaan. Wees in plaats daarvan proactief en verleng de levensduur van uw matras door de onderstaande tips te volgen:

 • Vermijd springen: kinderen springen graag op bedden, vooral binnenveringmatrassen met springkussens. Dat veroorzaakt echter onnodige druk en gewicht op de spoelen waardoor ze kunnen afbreken.
 • Houd uw matras schoon: Stofzuig uw matras minstens twee keer per jaar om de opbouw van allergenen, stof en zweet te voorkomen. Een goede manier om te stofzuigen is om het seizoensgebonden te doen bij het draaien van je matras. Het is ook een goed idee om schoon te spotten zodra je vuil op de matras ziet.
 • Gebruik matrasbescherming: Gebruik waterdichte matrasbescherming, zoals een hoes met ritssluiting, houdt het bestand tegen morsen en andere ongelukken.
 • Zorg voor de juiste ondersteuning: Als uw matras niet op een boxspring, fundering of stevig platform ligt, kan deze niet gelijkmatig dragen. Neem contact op met de matrasfabrikant om er zeker van te zijn dat u het juiste type ondersteuning voor uw matrastype gebruikt.
Lees ook:   Welke gebruikt meer water: douchen of een bad nemen?

Waar het op neer komt

Wanneer u een nieuw matras krijgt, is afhankelijk van het type matras. Constructie, materialen, zorg en andere factoren zullen allemaal bijdragen. Gemiddeld kun je een matraslevensduur van zeven jaar verwachten, tenzij je een luchtbed of natuurlatex matras hebt. Als u tekenen ziet dat uw matras minder ondersteunend wordt, of als u problemen heeft met goed slapen of wakker wordt met pijn, is de kans groot dat het tijd is om uw matras te vervangen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een nieuw matras kopen?
Gemiddeld is het aan te raden om je matras om de zeven jaar te vervangen, al zal dit variëren op basis van de kwaliteit, materialen en constructie van je matras.

Kan een oude matras rugpijn veroorzaken?

Absoluut. Naarmate de materialen afbreken en zachter worden, krijgen je rug en heupen minder ondersteuning, wat kan leiden tot rugpijn.

Hoe lang gaat een Tempur-Pedic matras mee?

Tempur-Pedic matrassen zijn gemaakt van dezelfde formule traagschuim dat werd ontwikkeld door NASA in de jaren 1970. Terwijl typische traagschuimen slechts zes tot zeven jaar meegaan, is dit originele traagschuim duurzamer en biedt Tempur-Pedic een volledige vervangende garantie van 10 jaar op al zijn matrassen.

Hoe lang gaat een traagschuimmatras mee?

Gemiddeld gaat een traagschuimmatras zes tot zeven jaar mee. De duurzaamheid van traagschuim is gerelateerd aan het gewicht van de slaper, waarbij zwaardere mensen eerder een vervanging nodig hebben dan kleine mensen.

Welk type matras gaat het langst mee?
Natuurlijke latex is het meest duurzame matrasmateriaal en sommige hoogwaardige matrassen gemaakt van natuurlijke latex kunnen meer dan 20 jaar meegaan voordat ze moeten worden vervangen.

Steven Walters heeft bijgedragen aan dit artikel