Onderbouw, Muurbevestiging, Drop In, Schip, Voetstuk — Alles over wastafels in de badkamer

Wastafels in de badkamer zijn er in een duizelingwekkende reeks stijlen. Niet dat we klagen. Als je op ons lijkt, hou je van dat kind-in-een-snoepwinkel-gevoel. Maar in tegenstelling tot snoep, dat goedkoop is en snel wordt geconsumeerd, zal het, zodra je een gootsteen koopt, een tijdje in je badkamer staan. Je moet dus aanzienlijk meer nadenken over je keuze. Het is gemakkelijk om afgeleid te raken door de meest modieuze wastafelstijlen in de badkamer, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met functionaliteit.

Freshome heeft al de nieuwste kraantrends gedeeld, en ook de 2019-trends in badkamertechnologie. Hieronder vindt u enkele tips voor het begrijpen van de verschillende wastafelstijlen en installatietypen in de badkamer. We zullen ook onderzoeken hoe elk type in uw huis zou werken.

“De uitdaging is om een gootsteen te kiezen die zowel mooi als geschikt is”, zegt Leah Tuttleman, ASAE Certified Designer bij Re-Bad. “De vorm van de gootsteen kan gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur of ruimteoverwegingen.”

Onderbouw spoelbakken

Onderbouw wastafels zijn eenvoudig schoon te maken.

fiphoto/Shutterstock

Volgens de National Kitchen and Bath Association (NKBA) zijn onderbouw (of undercounter) gootstenen de meest populaire gootsteeninstallatie. “Een onderbouw gootsteen is bevestigd aan het aanrecht of de bovenkant van de ijdelheid van onder het oppervlak,” zegt Tuttleman. “Er zit geen rand in de weg en hierdoor kun je water direct in de gootsteen vegen”, zegt ze. En dat maakt het gemakkelijk schoon te maken – en schoon te houden. Bovendien neemt een onderbouwwasbak geen waardevolle aanrechtruimte in beslag, zoals stijlen die bovenop het aanrecht zitten.

Tuttleman kiest meestal voor een gestroomlijnde rechthoekige of ovale optie. Ze merkt echter één nadeel op. “Zodra het is geïnstalleerd, is het onwaarschijnlijk dat het kan worden verwijderd voor een toekomstige verbouwing,” waarschuwt Tuttleman.

Lees ook:   20 manieren om de ruimte in uw badkamer optimaal te benutten

Volgens Erin Davis, Lead Designer bij Mosaik Design &Remodeling, komt het bij het kiezen van de juiste gootsteen voor uw ruimte allemaal neer op functie, gebruiksgebied en esthetiek. “De meeste mensen willen een onderbouw gootsteen vanwege het gemak van opruimen en omdat het de schoonste toepassing is.”

Inloop wastafels

Drop-in spoelbakken zijn eenvoudig te installeren.

Krista Abel/Shutterstock

Tuttleman zegt dat drop-in wastafels eenvoudig te installeren zijn. Dat is te danken aan hun rand of lip die bovenop het oppervlak van de toonbank rust. “Ze zijn vaak de keuze van doe-het-zelf huiseigenaren, omdat ze eenvoudig kunnen worden neergelaten in de aangewezen uitsparingsruimte in het aanrecht.”

Drop-in spoelbakken zijn verkrijgbaar in materialen zoals roestvrij staal, porselein of graniet. Soms biedt de drop-in gootsteen aanzienlijke kostenbesparingen, waardoor ze een gemeenschappelijk kenmerk zijn in bijkeukens.

“Er zijn veel soorten drop-ins of ‘sit on top’ wastafels in de badkamer die kunnen worden geïnstalleerd als u uw gootsteenhoogte wilt verhogen zonder het aanrecht te veranderen,” zegt Davis. “Deze bieden interessante profielen en kunnen voor een mooi brandpunt zorgen.”

Aan de muur gemonteerde spoelbakken

Wandmontage spoelbakken

Navin Teer/Shutterstock

“Veel mensen kiezen voor een aan de muur gemonteerde gootsteen vanwege het schone uiterlijk,” zegt Tuttleman. Ze voegt eraan toe dat ze een opgeruimde look bieden die zowel modern als utilitair is. “Als je iets aan de muur zet, lijkt het meer op een sculptuur omdat de tegel eromheen, de kleur en vorm allemaal deel uitmaken van de compositie.”

Als gevolg hiervan waarschuwt ze dat je je voeglijnen perfect moet houden met de kraan om alles gecentreerd te houden. “Ik raad je aan om samen te werken met je loodgieter en ontwerper om de kraan ongeveer acht tot tien centimeter boven de gootsteen en ver genoeg in de gootsteen te plaatsen om je handen te kunnen wassen zonder te spetteren,” zegt Tuttleman.

Lees ook:   Wat classificeert een huisstijl: wat maakt een ambachtsman thuis?

Davis merkt op dat aan de muur gemonteerde gootstenen vrij populair zijn in commerciële ruimtes omdat ze op elke gewenste hoogte kunnen worden geplaatst, waardoor ze gemakkelijk ADA-compatibel zijn. “Ze zijn ook geweldige ruimtebespaarders in een kleine badkamer,” voegt ze eraan toe. Hierdoor kunt u vloerruimte vrijmaken voor opslag of andere behoeften.

Scheepszonken

Vatenbakken zijn er in verschillende vormen en materialen.

Angela Bragato/Shutterstock

Vatputten komen niet zo vaak voor als andere soorten gootstenen. Deze boven-counter spoelbakken zijn echter verkrijgbaar in stijlen zoals frame vierkant, vat rond, contour rond of rechthoekig. “Unieke materialen zoals steen, glas, porselein en koper geven deze wastafels hun eigen unieke statement”, legt Tuttleman uit.

Eric Moore, senior interieurontwerper bij Kohler, vertelt Freshome dat zinken een populaire keuze zijn voor poederkamers, maar overal kunnen worden gebruikt. “Een zinkend schip is een mooi brandpunt en statement in de ruimte,” Mzegt Oore.

Sokkel wastafels

Wastafels op voetstuk kunnen elegantie toevoegen aan elke badkamer. “Ze zijn ideaal voor een kleine ruimte of poederkamer die geen opslagruimte nodig heeft,” zegt Moore. “Sokkelbakken hebben een royale komgrootte, maar kunnen, afhankelijk van de stijl, al dan niet voldoende dekruimte bieden voor handzeep en verzorgingsbenodigdheden.”

Hoewel ze verkrijgbaar zijn in verschillende stijlen, zegt Moore dat sokkelbakken vaak worden gebruikt om een traditionele klassieke look na te bootsen. Ze gaan goed samen met vrijstaande badkuipen.

Consoletabellen

“Een consoletafel is een aantrekkelijke en praktische badkameroplossing met een rail voor handdoeken,” zegt Moore. “Het heeft een licht en open gevoel.” En dit kan helpen om een kleine kamer groter te laten voelen.  Op de bovenstaande foto zijn de consoletafelpoten gemaakt van duurzaam massief messing.

Lees ook:   Hoe u uw thuisgymnastiek goedkoop kunt instellen