Niets is zo persoonlijk als kleur. Het kiezen van een kleurenpalet is zowel het belangrijkste deel als toch het meest ontmoedigende deel voor velen als het gaat om het decoreren van hun huizen. Lees verder en krijg een aantal geweldige tips terwijl we u helpen het kleurenpalet te creëren dat het beste bij uw stijl, persoonlijkheid en levensstijl past.
Uw kleuren kiezen
Begin met het werken vanuit een kleurenwiel. Er zijn primaire, secundaire en tertiaire kleuren.
- Primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Het zijn pure kleuren en kunnen niet worden gemaakt.
- Secundaire kleuren zijn oranje, groen en paars. Deze kleuren worden gevormd wanneer gelijke delen van 2 primaire kleuren worden gecombineerd. Gelijke delen geel en blauw maken bijvoorbeeld groen. Zo eenvoudig als dit is, is dit waar we de kleurselectie beginnen.
- Tertiaire kleuren zijn een mengsel, in verschillende delen van secundaire en primaire kleuren om verschillende tinten te creëren, waardoor de primaire en secundaire kleuren minder levendig worden. Wit en zwart worden vaak toegevoegd om deze tinten donkerder en zachter te maken.
Uw kleurenschema maken
Gebruik uw kleurenwiel om uw eigen kleurenschema te maken dat het beste bij uw persoonlijkheid past. Er zijn 4 soorten mogelijke kleurenschema’s.
- Monochromatisch. Het monochrome kleurenschema gebruikt toon op toon van dezelfde kleur met de toevoeging van wit of zwart om de kleur lichter of donkerder te maken. In dit schema kan blauw bijvoorbeeld een bleek hemelsblauw of een donker middernachtblauw worden en alle drie de tinten van dezelfde tint worden gebruikt om dit effect te creëren.
- Analoog. Het analoge schema maakt gebruik van kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel worden weergegeven. Geel wordt bijvoorbeeld gebruikt met groen of oranje, of blauw wordt gebruikt met groen of paars. Hierdoor ontstaat een kleurrijk en vaak rustgevend palet.
- Tegenstelling. Het contrastschema is dramatischer. Hier wordt een triade van contrasterende kleuren gebruikt, zoals geel-oranje, groen-blauw en rood-paars. Dit introduceert meer kleur en energie in het palet van uw huis.
- Aanvullend. Ten slotte hebben we het complementaire schema waarbij twee tegengestelde kleuren, zoals blauw en oranje, samen worden gebruikt om een dramatisch, gedurfd en energiek kleurenschema te creëren.
Uw kleurenschema maken
We zullen waarschuwen tegen het selecteren van uw muurkleur eerst. Muurverven zijn goedkoop en kunnen in elke gewenste kleur en in elke gewenste tint worden gemaakt. Het is het beste om te beginnen met moeilijker te vinden items zoals meubels en tapijten of tapijten. Zodra je je meubels hebt geselecteerd, kun je verder gaan met de muurkleur. Je kunt besluiten dat je liever hebt dat je kleur niet op je muren staat, maar in je accessoires of meubels. Veel mensen geven hier de voorkeur aan. Anderen geven daarentegen de voorkeur aan meer neutrale meubels in contrast met gedurfde en krachtige muren.
Dingen om te overwegen
Bij het kiezen van je kleurenpalet wil je misschien beginnen met contrasten, iets donkers gecombineerd met iets lichts. Als je wat meer kleur en energie in je kamer wilt brengen, kun je overwegen om iets helders toe te voegen. Waar wil je deze kleuren hebben? Als je je meer op je gemak voelt met bleke muren, kijk dan naar je meubels, accessoires en tapijten voor extra kleur. Bij het kiezen van je kleuren, vooral de gedurfdere, zorg ervoor dat ze helder zijn en de lijnen schoon zijn. Als uw stijl subtieler is, moeten zachtere, neutrale tinten worden overwogen.
Kleurtinten
Test je kleuren uit met verfstalen en stoffen. Teken plannen voor je kamers en schets in de kleuren. Als ze op papier werken, probeer dan kleine delen van je muren te schilderen. U kunt om deze reden elke kleur verf in een steekproefgrootte kopen. Kijk bij het schilderen van voorbeeldgebieden naar andere kamers en hoe ze met elkaar verbonden zijn, zodat u een stroom van kamer naar kamer kunt creëren, zodat de kleuren elkaar aanvullen. Een aangrenzende kamer kan een niet-accent of een neutrale kleur willen, of omgekeerd, je kunt werken met contrasterende tonen zolang er altijd een schijn van stroming is.
Verlichting
Verlichting is een belangrijk aspect van alle inrichting en functie in huis en mag nooit over het hoofd worden gezien. Licht reflecteert en buigt kleur af en verandert het constant, gedurende de dag. De meest ware kleuren van een kamer zijn die van de daglichturen en de tinten zullen gedurende de dag en de seizoenen veranderen als de verlichting verandert. Verschillende belichtingen kunnen ook het uiterlijk van de kleur veranderen. Indigo kan bijvoorbeeld blauwer lijken in één kamer en veel meer rood hebben in another.
Engagement
Je houdt van het idee om je ruimte met kleur te doordrenken, maar je bent nog niet helemaal klaar om het aan je muren toe te voegen. Er zijn tal van manieren om kleuraccenten aan je huis toe te voegen. Als je je muren neutraal houdt – lichtbeige, zand, ivoor, grijs en wit – kun je kleur binnenbrengen met tapijten, meubels, lampen, kussens, plaids en kunstwerken, bloemen en vers fruit. U kunt ook overwegen om uw plafond of een accentmuur te schilderen.
Waar te beginnen met kleur
Begin bij het begin. Het begin kan een centrale kamer zijn of een voorhal of ingang. Is er een kleur, of een set kleuren waar je bijzonder dol op bent? Heb je de neiging om de voorkeur te geven aan blauw, geel, groen? Begin met een kleur die het beste bij je past. Neem dan die kleur en bekijk er verschillende tinten en tinten lichter en verschillende tinten en tinten donkerder. Dus bijvoorbeeld op je kleurenwiel heb je groen gekozen. Je bent naar de verfwinkel gegaan en je hebt een tiental uitgekozen om stalen te schilderen die verschillende tinten groen hebben. Je houdt van twee tinten, de ene heeft meer een grijze ondertoon en meer een blauwe ondertoon. Kies misschien een tint voor de eetkamer en de andere voor de woonkamer. Om ze samen te laten werken, selecteert u een neutraal dat in beide kamers kan worden gebruikt voor plafond of bekleding of beide. Sommigen stellen voor om gangen, bordessen en verbindingsruimtes neutraal van toon te houden.
Scheid de bovenverdieping van de benedenverdieping
De boven- en benedenverdieping zijn twee afzonderlijke entiteiten en moeten als zodanig worden behandeld. Het is het beste om uw overloop of gang te schilderen Een zachte of neutrale kleur zoals vaak de bovenverdieping bestaat uit meestal slaapkamers die vaak zeer verschillende kleuren en contrasten kunnen hebben. Kinderkamers zijn vaak licht en gedurfd, terwijl kamers en thuiskantoren dat niet zijn. Als uw hoofdslaapkamer een grote badkamer heeft, hoeft u niet beide kamers dezelfde kleur te schilderen, maar wel rekening te houden met verschillende tinten van dezelfde kleur – misschien schildert u de ene kamer iets lichter dan de andere. Omdat de twee met elkaar verbonden zijn, zou er een schijn van stroming moeten zijn. Het kiezen van kleur moet leuk zijn en mag in het geheel niet stressvol zijn. Haast je nergens in. Bezoek de verfwinkel, praat met de professionals, neem zoveel stalen mee naar huis als je wilt en hang ze overal in huis op als je dat wilt. Uiteindelijk zijn dit richtlijnen om je te helpen, maar alle regels en richtlijnen hoeven niet tot een T te worden gevolgd. Luister naar je gevoel, vertrouw op je instincten – ze liegen nooit!