Ideeën om uw landschapsrand te perfectioneren

Perfecte landschapsrand

Verhuizen naar een nieuw huis kan betekenen dat je een goed werkende tuin achterlaat. De positieve kant is dat je nu de mogelijkheid hebt om de nieuwe tuin helemaal eigen te maken. Veel mensen denken aan tuinieren als levende goederen – het vinden van die precies juiste planten om visuele harmonie te creëren. Maar dat is niet het enige deel van landschapsarchitectuur: er zijn ook harde goederen om uw tuin de lijnen en randen te geven om vloeiende beweging te creëren. Dat is waar landschapsranden om de hoek komen kijken.

Een van de belangrijke onderdelen van het creëren van een tuin is het definiëren ervan. De beste manier om dit te doen is met landschapsranden, waardoor uw tuin een scherpe rand krijgt. Deze toegevoegde techniek, ook bekend als gazonranden, maakt het gemakkelijk om grasvelden buiten uw gedefinieerde te maaien en tegelijkertijd een schoon gesneden rand aan de tuin te creëren. Hier is een lijst met ideale werfrandopties – of uw landschap nu leuk of formeel is.

Tuinrand met baksteen

1. Gestapelde stenen

tuin met bakstenen rand

aimful / Shutterstock

Bakstenen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt een vloeiende lijn van gestapelde stenen gebruiken, waardoor een hoge rand ontstaat die de planten afbakent van de rest van de tuin. Het helpt ook om gras uit de landschapsarchitectuur te houden. Bouwmarkten en tuinwinkels zullen vaak stenen dragen die zijn gemaakt om te stapelen, hoewel ze duurder kunnen zijn dan gewone bouwstenen.

2. Leg de stenen zijwaarts

Bakstenen gebruikt als rand naar een beplant gebied

eag1e / Getty Afbeeldingen

Afhankelijk van de grootte en lay-out van uw tuin, heeft u mogelijk een dunne borderline nodig. Om het goed gedefinieerd te houden, leg je de stenen zijwaarts en schuin naar boven. De voorkant van de ene zal op de achterkant van de andere liggen. Een lichte geul moet in de grond worden gegraven. De diepte hangt af van hoe hoog je wilt dat de schuine stenen uit het bodembed oprijzen.

3. Creëer textuur

rode rotjesstruik in landschap met bakstenen rand

RobertsGalleries / Getty Afbeeldingen

Het leggen van twee lagen stenen naast elkaar helpt om een dikkere rand te geven. Door de ene horizontaal en de volgende verticaal te leggen, wordt het nog dikker en krijgt het een geometrische en getextureerde rand. Het andere positieve komt binnen bij het maaien: door de horizontale laag iets lager of zelfs met de graslaag te hebben, voorkomt u dat de maaier zijn mes vangt. Om dit te doen, moet je een breder graven, maar alleen zo diep als de stenen hoog zijn wanneer ze plat liggen.

4. Vlakke borderline

Een weelderig groen gazon en bloembed in een achtertuin, met bakstenen rand

JenniferPhotographyImaging / Getty Afbeeldingen

Het simpel houden is ook altijd een goed idee. Graaf een ondiepe geul en leg de stenen erin met het vuil eromheen omhoog geduwd. Om het wat meer karakter te geven, vul je de randen en gaten op met beton.

Lees ook:   Hoe zorg je voor je gazon en landschapsarchitectuur voor de winter

Tuinrand met metaal

5. Dun en toch gedefinieerd

dunne metalen rand op tuinpad

dowell / Getty Images

Een eenvoudige en dunne lijn van metaal kan een lange weg gaan om dimensie toe te voegen aan uw landschapsarchitectuur. Duw de metalen voering gewoon in de rand van je bedden en vul de ruimte met aarde of rotsen. Het creëert een dunne afbakening, maar doet het werk om materialen gescheiden te houden.

6. De rustieke uitstraling

Verroeste metalen tuinranden

Bluejava1 / Shutterstock

Een strakke en nieuw-metalen look is niet altijd de juiste keuze. Maar het gebruik van metaal dat doelbewust en zorgvuldig is verroest, geeft de tuinrand een rustieke, verweerde uitstraling. Er zijn verschillende hoogtes van dit materiaal om uw tuin zoveel definitie te geven als u wilt.

7. Tuin gelaagdheid

tuinlaag met grind, metalen randen en een groen gazon

aimful / Shutterstock

Uw bloembedden zijn niet de enige functie in uw tuin die kan profiteren van de extra definitie. Gebruik flexibele stalen randen, creëer sterke lijnen in uw tuin en bouw één gebied op om het visueel interessant te maken. Dit kun je ook doen bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Verhoog het bodemniveau tot de gewenste hoogte en creëer het uiterlijk van een verhoogd bed.

Tuinrand met hout

8. Gerecyclede pallets

Gerecyclede pallets voor tuinranden

Aleksander Karpenko / Shutterstock

Het gebruik van gerecyclede pallets is een goedkope optie voor randen en het vermindert afval! Het gebruik van gerecyclede pallets is eenvoudig: splits ze uit elkaar en snijd ze in stukken. Maak secties van verschillende lengtes voor een wilder gevoel, of knip ze gelijkmatig voor een meer verfijnde look. De verschillende houttinten die vaak op pallets te vinden zijn, geven ook een grote visuele aantrekkingskracht.

9. Gebeitst houten rand

Patio in de tuin met gebeitste houten rand

Antoninapotapenko / Getty IMages

Houd het stijlvol met gebeitst hout! Deze optie kan plat worden gelegd of verticaal worden geplaatst; hoe dan ook, het is eenvoudig te installeren. De vlek vervaagt echter met de leeftijd wanneer deze buiten wordt gebruikt. Vertraag dit door een vlek te kopen die bedoeld is voor buitenkleding en weet dat je deze mogelijk elke 3-5 jaar opnieuw moet doen.

10. Geverfd en getextureerd

kleurrijke houten tuinrand

Liudmyla Guniavaia / Shutterstock

Dit is een leuke om met kinderen te maken. Het verzamelen van kleine tot middelgrote stukken hout en het schilderen van wilde kleuren is een geweldige hechtingservaring. Wie zou er niet eerder plezier hebben om een tuin nog helderder te maken? Bonus: kan een zeer goedkope optie zijn.

11. Boomtakken

Randen met takken

FotoHelin / Shutterstock

Afhankelijk van waar u woont, kan deze optie gemakkelijk te bereiken zijn door simpelweg wat bij te snijden. Het is ook erg handig als je een boom hebt die naar beneden moet komen. Zolang de takken niet aan het rotten waren, zal dit lang meegaan. (Geen bomen? Stukken zoals deze kunnen ook worden gekocht.)

Lees ook:   De 13 beste achtertuinplanten om te kweken voor privacy

12. Lincoln logs schilderachtig

viooltjes in tuin met houten rand

JanJBrand / Getty Afbeeldingen

Deze optie komt meestal neer op je doe-het-zelf-bekwaamheid. Verbonden planken kunnen worden gekocht om uw tuin een schilderachtige uitstraling te geven. Deze zijn echter ook gemakkelijk samen te voegen. Het hoeft er ook niet strak uit te zien: het hebben van enkele openingen en het veranderen van breedtes van boomstammen geeft het een rustieke uitstraling.

Tuinranden met beton

13. Eenvoudige betonnen vlakke lijnen

Vlakke betonnen rand

topseller / Shutterstock

Een andere eenvoudige en goedkope optie is om betonvormen en platte lijnen te gebruiken. Het plakken van enkele vormen in de grond, het ingieten van het beton en het egaliseren zorgt voor een moderne uitstraling. Lijnen kunnen worden ingetekend met elk interval dat u wilt om het een uniform uiterlijk te geven.

14. Beteugelde randen

Pad in een tuin met vlakke betonnen rand

Liyao Xie / Getty Afbeeldingen

Deze methode maakt gebruik van beton dat eruit komt als een stoeprand, zoals die langs de rand van een weg. Dit geeft je een hoge voorsprong om vuil en planten binnen te houden. Hierdoor wordt de rand dikker en meer gedefinieerd, zonder een maaier in de weg te zitten.

15. Gegoten beton

gegoten betonnen randen

Bespaliy / Shutterstock

Betonnen lijsten zijn er in vele soorten en maten, waardoor u de mogelijkheid heeft om uw betonnen rand te maken. Het helpt om de kosten laag te houden en stelt u in staat om creatieve textuur aan uw rand toe te voegen. De lijst kan een leuke vorm of geëtste lijnen en ontwerpen geven om er een origineler gevoel aan te geven.

Tuinrand met steen en rots

16. Gestapelde schalie

bloementuin met gestapelde rotsrand

alejandrophotography / Getty Images

Het creëren van borderlines door stukjes schalie op elkaar te stapelen geeft de tuin een natuurlijk, geheim tuinachtig gevoel. De schalie zal hoogstwaarschijnlijk moeten worden gekocht, waardoor deze optie duurder kan zijn dan andere.

17. Grote rotsrand

Buitenaanzicht van aangepast huis met grote rotsranden.

David Papazian / Getty Images

Dit is een rustieke en meer natuurlijke uitstraling voor de tuin. Afhankelijk van waar je woont, kunnen stenen worden verzameld van landvelden waar boeren ze hebben gestapeld om ze weg te krijgen van hun machines. Door ze te kopen, stijgt de prijs van het project. Het werkniveau is echter minimaal, omdat grotere of middelgrote rotsen niet hoeven te worden ingegraven.

18. Rivierrots

Veelkleurige tulpen met rivierrotsrand

cgbaldauf / Getty Afbeeldingen

Als je een bos- of beekgebied bij je in de buurt hebt, kun je misschien rivierrots van alle groottes verzamelen om in je border te plaatsen. Als je het niet kunt vinden tijdens je volgende natuurwandeling, kun je het kopen (het is over het algemeen goedkoop).

Lees ook:   Hoe vinylbeplating in 3 eenvoudige stappen te reinigen

19. Rock in stijl

Bovenaanzicht van het moderne tuinontwerp met een terras.

Irina Selina / Getty Afbeeldingen

Tijdens het landschapsarchitectuur, heb je niet het gevoel dat je altijd binnen de lijntjes moet blijven. Rotsen zijn vooral goed voor het maken van geometrische ontwerpen met je rand. Het maken van golven of vloeiende lijnen in de grond kan helpen om een dorre tuin wat meer aantrekkingskracht te geven.

Creatieve tuinranden voorbeelden

20. Andere planten

Landschap rondom een huis met variërende planten als rand

ThreeDiCube / Getty Afbeeldingen

Het gebruik van andere planten om een voorsprong te geven aan een gevestigde tuin is een manier om een natuurlijke stroom tussen ruimtes te creëren zonder harde lijnen. Zorg ervoor dat je planten gebruikt die niet hoger zijn dan de planten erachter en houd ook rekening met de noodzaak om langs grasranden te maaien. Een andere manier om do dit is om metalen buizen te vullen met stenen en een aantal kleurrijke vetplanten toe te voegen.

21. Gerecyclede randen

Wagenwielen als gerecyclede rand

Sanya Muangkotr / Shutterstock

Er zijn zoveel manieren om objecten te recyclen en te gebruiken om een unieke rand te creëren. Het gebruik van gerecyclede flessen is hier een goed voorbeeld van. Als je veel kleipotten bij de hand hebt, graaf ze dan in de grond en gebruik ze allemaal op. Je kunt ook oude banden gevuld met vuil en planten gebruiken om een duidelijke voorsprong te geven.

22. Schelpen

Het verzamelen of kopen van schelpen en ze gebruiken als landschapsrand is een leuke manier om je te onderscheiden van de massa. Gebruik deze ontwerpmethode in een thematuin of bij een huis dat is gepositioneerd aan een meer of de oceaan.

23. Servies rand

Afhankelijk van de esthetiek van uw tuin en tuin, is het gebruik van oud of ontworpen servies een unieke methode van landschapsranden. Je kunt platen doormidden snijden en ze naast elkaar in je rand steken, waardoor een kleurrijke geschulpte look ontstaat. Je kunt dit op een dubbeltje doen als je het servies in consignatie- of liefdadigheidswinkels vindt.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik gebruiken voor tuinranden?

Je kunt bijna alles gebruiken voor randen, afhankelijk van de stijl waar je voor gaat. Er zijn veel huishoudelijke artikelen – zoals kleurrijke flessen of borden – die kunnen worden gerecycled en gebruikt. Anders zijn beton, metaal, hout en rotsen allemaal meer dan voldoende voor landschapsranden.

Is rand nodig voor landschapsarchitectuur?

Hoewel randen niet nodig zijn voor een compleet landschap, is het wel handig. Het geeft de ruimte een look die strakker en gedefinieerd is. Het bevat ook mulch of stenen in de landschapsarchitectuur terwijl het gras buiten wordt gehouden.

Wat is de beste rand voor landschapsarchitectuur?

Dit is aan jou! Koop kwaliteitsmaterialen die de tand des tijds en het weer doorstaan. Bepaal de esthetiek die je wilt bereiken, zoek het op Pinterest op voor inspiratie en ga van daaruit verder!