De 4 meest voorkomende fouten in de woonkamer (en hoe ze te repareren)

Vostok / Getty Afbeeldingen

We hopen dat je de producten die we aanbevelen leuk vindt. Voor zover u op de hoogte bent, kan Freshome een deel van de omzet verzamelen via de links op deze pagina. Tegenwoordig is de woonkamer een van de belangrijkste kamers in huis – en ook de voedingsbodem voor enkele van de ernstigste interieurfouten. Gelukkig, of het probleem nu banken langs de muren zijn of het negeren van esthetiek ten gunste van strikte functionaliteit, hebben de meeste van deze problemen ook een vrij eenvoudige oplossing. Als je denkt dat je schuldig bent aan een of twee huiskamerfouten, lees dan verder. We laten u zien hoe u het probleem kunt identificeren, leggen uit waarom het niet werkt en leren u hoe u de nodige wijzigingen kunt aanbrengen om uw ontwerp naar een hoger niveau te tillen. Soms maken kleine aanpassingen het verschil.

Getty Images / Mint Images RF

Onbegrip verhouding

Proportie is een van de belangrijkste elementen van interieurontwerp. In wezen komt dit concept neer op de manier waarop items in de kamer zich tot elkaar verhouden. Idealiter varieert elk onderdeel van de kamer in vorm en grootte om dingen visueel interessant te houden, maar toch samen te komen om de ruimte goed verenigd te laten voelen. Hiervoor maken de meeste ontwerpers gebruik van de gulden snede. Deze vergelijking zegt dat meubelarrangementen het meest esthetisch aantrekkelijk zijn wanneer ze worden gehouden aan een verhouding van 2: 3. Neem de foto hierboven als voorbeeld. Je zult merken dat het een salontafel heeft die tweederde van de lengte van de bank is en een bank die tweederde van de breedte van het vloerkleed is. Probeer deze verhoudingen te spiegelen in je eigen ontwerp. Je hoeft waarschijnlijk geen linialen uit te breken om deze look eraf te trekken. Gebruik je perceptie om de juiste verhoudingen te vinden. Let bij het inrichten van je ruimte goed op hoe deze opstellingen je laten voelen. Als iets “niet goed” voelt, speel dan met de regeling totdat je je meer op je gemak voelt. Op dat moment zullen je verhoudingen waarschijnlijk in orde zijn.

Lees ook:   Hoe een woonkamerindeling te kiezen op basis van uw persoonlijke behoeften [Infographic]

Westend61 / Getty Afbeeldingen

Bellen in de lay-out

We hebben allemaal een woonkamer of twee gezien waar al het meubilair tegen de muren wordt geduwd, waardoor er één holle ruimte in het midden van de kamer overblijft. Hoewel dit in eerste instantie misschien een geweldige manier lijkt om de kamer groter te laten voelen, laat het uiteindelijk de ruimte uit balans. Het beperkt ook enorm de hoeveelheid bruikbare ruimte. In dit geval, in plaats van de muren als uw gids te gebruiken, moet uw doel zijn om verschillende groeperingen met uw meubels te creëren. Begin met het kiezen van een brandpunt voor de kamer – zoals een open haard, enkele ingebouwde items of zelfs een groot tv-scherm – en bouw uw opstelling rond dat punt. De meeste woonkamerontwerpen zullen zich concentreren rond deze hoofdgroepering. Dat betekent echter niet dat het de enige hoeft te zijn. Als u voldoende ruimte hebt om een gebied te maken met een secundaire functie, zoals een leeshoek of een bureau, rangschikt u die items in een eigen groepering. Het belangrijkste is dat elk meubelstuk voelt alsof het doelbewust is geplaatst om te werken met de rest van de items in de kamer.

Leren Lu / Getty Images

Je gelaagdheid verwaarlozen

Tegenwoordig zijn woonkamers enkele van de meest gebruikte ruimtes in onze huizen. Ze zijn waar we naartoe gaan om achterover te leunen, te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag. Naarmate deze kamers echter steeds meer ‘doorleefd’ zijn geworden, zijn ze ook het slachtoffer geworden van het prioriteren van functie boven vorm in die mate dat de ruimte uiteindelijk onvolledig aanvoelt. Wanneer uw ruimte die esthetische touch mist, is effectieve gelaagdheid de sleutel om het weer tot leven te brengen. Een compleet ontwerp bestaat uit een combinatie van de volgende elementen:

  • Wandbekleding: Verf, behang
  • Vloeren: Hout, tapijt, vinyl
  • Meubilair: Bedden, stoelen, tafels
  • Textiel: Kussens, dekens, vloerkleden, beddengoed
  • Verlichting: Bovenlichten, tafellampen, sfeerelementen
  • Wandkleden: Foto’s, kunstwerken, spiegels
  • Decor items: Bloemen, koffietafelboeken, tchotchkes
Lees ook:   Beste traagschuimmatras

Je kunt het beste rondkijken in de kamer en de balans opmaken van eventuele lagen die ontbreken in je ontwerp. Doe dan na verloop van tijd een poging om ze op te nemen. Wanneer u items toevoegt, moet u items kiezen die in verschillende vormen, maten en texturen verkrijgbaar zijn, zodat u ook het voordeel van extra visuele interesse zult zien.

Vostok / Getty Afbeeldingen

Eenheid vergeten

Soms kunnen onze woonkamers collecties worden van de ontwerpelementen die we in de loop der jaren hebben verzameld in plaats van een enkele, definitieve stijlverklaring. Of het nu een gevolg is van het combineren van huishoudens of meerdere verhuizingen, een vleugje eenheid is meestal all het duurt om zelfs het meest eclectische ontwerp samen te brengen. In dit geval is kleur je geheime wapen. Neem even de tijd om naar de bovenstaande foto te kijken en merk op hoe de overgrote meerderheid van de items binnen hetzelfde kleurenpalet valt. Zelfs als je geen fan bent van zoveel matchen, kan het toevoegen van een paar coördinerende tinten helpen om de kamer samen te brengen. Afgezien van kleur, kunt u ook een patroon of textuur gebruiken om een gemeenschappelijke draad te maken. Nu we steeds vaker in onze woonkamers doorbrengen, is hun ontwerp belangrijker geworden. Met dat in gedachten geloven we dat het tijd is om verder te gaan dan enkele van de faux pas die deze ruimtes al jaren teisteren. We hebben enkele van de meest voorkomende fouten in de woonkamer geschetst en hoe u deze kunt oplossen. Lees ze door en kijk goed naar je eigen interieur. Soms zijn een paar kleine veranderingen alles wat nodig is om je look volledig op te frissen. Wat vindt u van deze huiskamerfouten? Kun je nog andere bedenken om aan de lijst toe te voegen? Deel ze met ons in de reacties hieronder.

Lees ook:   Comfortmaker Verwarming en Koeling