Hoe badkamer schimmel schoon te maken en veilig te verwijderen

Persoon met oranje rubberen handschoenen schrobt badkamervloer

De badkamer is een van de meest gebruikte kamers in huis. Omdat vocht zich daar verzamelt, is het gevoelig voor watergerelateerde problemen zoals schimmel en meeldauw. Zwarte schimmel verschijnt vaak in de douche omdat er veel plaatsen zijn waar water zich kan ophopen en verbergen. Het niet behandelen van schimmelgroei kan allergieën verergeren, ademhalingsproblemen veroorzaken, permanent voegmiddel en kit beitsen en kan gewoon een doorn in het oog worden.

Door producten te gebruiken die schimmel doden en nieuwe schimmelgroei voorkomen, kunt u deze situatie onder controle houden. Er zijn zowel in de winkel gekochte als natuurlijke reinigingsoplossingen tot uw beschikking. Hier is alles wat u moet weten over het verwijderen van zwarte schimmel in doucheruimtes en andere delen van uw badkamer.

Hoe zwarte schimmel uit uw badkamer te verwijderen

Uw eerste stap voordat u zwarte schimmel uit uw badkamer verwijdert, is om de schimmel te testen om er zeker van te zijn dat het niet de giftige versie is, Stachybotrys chartarum. Om de mal te testen, krijgt u hulp van een professionele schimmelsaneerder of gebruikt u een thuismaltestkit zoals een doe-het-zelf-schimmeltest. Alleen professionals moeten dit type schimmel veilig verwijderen vanwege een verhoogd risico op longirritatie, huidproblemen en meer. De meeste badkamer schimmel is echter niet giftig en je kunt het verwijderen met in de winkel gekochte schoonmaakmiddelen of huismiddeltjes. Verwijder zwarte schimmel uit uw badkamer in een paar eenvoudige stappen:

Stap 1: Spuit een antischimmelreiniger, zoals die van Clorox, op de mal. Deze reiniger gebruikt een specifieke formule om soorten schimmels zoals meeldauw en schimmel te doden. Schrob de mal vervolgens weg met een spons of tandenborstel.

Stap 2: Gebruik na het reinigen van het gebied een mengsel van gelijke delen water en bleekmiddel in een spuitfles en breng het aan op eventuele resterende vlekken om ze op te tillen. Laat het een paar minuten weken en gebruik dan een tandenborstel om de vlekken te schrobben totdat ze schoon zijn.

Lees ook:   Is dit een goed moment om een thuistuin te beginnen?

Stap 3: Om te voorkomen dat schimmels terugkeren, spuit je gedestilleerde azijn op het oppervlak van je douche om schimmelsporen te doden en eventuele hergroei te vertragen. Laat de azijn drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 4: Droog alle resterende natte oppervlakken volledig af met een schone doek. Ventileer de badkamer.

Wat u nodig hebt om badkamermal te verwijderen

Dit zijn slechts enkele van de producten en hulpmiddelen die u kunnen helpen schimmel in badkamergebieden kwijt te raken.

  • Antischimmelreiniger: Reinig zwarte schimmel van voegen en tegels met een product zoals RMR-141 RTU Funcigide.
  • Witte azijn: Doodt schimmelsporen en vertraagt potentiële hergroei.
  • Zachte reinigingsborstel of tandenborstel: Gebruik deze optie om zwarte schimmelvlekken weg te schrobben.
  • Standaard spuitfles: Vul met zelfgemaakte reinigingsoplossingen.
  • Bleekmiddel: Verheldert en desinfecteert oppervlakken na het verwijderen van zwarte schimmel.

Wil je geen chemicaliën gebruiken? Hier leest u hoe u op natuurlijke wijze zwarte schimmel in uw badkamer kunt verwijderen

Als synthetische chemicaliën geen optie zijn voor uw gezin of huisdieren, kunt u effectieve natuurlijke methoden gebruiken om zich te ontdoen van badkamer schimmel. Waterstofperoxide, witte azijn en zuiveringszout zijn drie niet-toxische producten die schimmel in doucheruimtes effectief kunnen verwijderen. Waterstofperoxide is van nature schimmelwerend en antibacterieel, waardoor het perfect is voor de behandeling van schimmels. Zuiveringszout doodt ook schimmels en absorbeert vocht dat schimmelgroei vergemakkelijkt.

Meng een deel waterstofperoxide en een ander deel water in een waterfles en spuit de oplossing op de mal. Of meng een eetlepel zuiveringszout in een spuitfles water. Spuit een van deze oplossingen en laat het een paar minuten zitten, schrob dan voorzichtig de vlek weg en spoel het af met water. Om toekomstige schimmelgroei te voorkomen, besproeit u het gebied met onverdunde azijn en laat u het aan de lucht drogen. Azijn is een krachtig natuurlijk zuur dat meer dan 80% van de schimmelsporen kan doden.

Lees ook:   Hoe een bad schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

Notitie: Hoewel azijn, peroxide en zuiveringszout effectief zijn bij het afzonderlijk verwijderen en voorkomen van schimmels, meng ze dan niet allemaal samen, omdat dit een bruisende puinhoop creëert die mogelijk giftig is.

Hoe houd je zwarte schimmel in je badkamer weg

Zodra je de mal hebt verwijderd, moet je hem weghouden met regelmatig onderhoud. Regelmatig azijn op badkameroppervlakken spuiten en aan de lucht laten drogen doodt schimmelsporen en voorkomt groei. Zorg voor goede ventilatie in de badkamer en installeer een afzuigventilator als je er geen hebt. Veeg de douche af met een doek of wisser na het douchen. Reinig de badkamer wekelijks met uw favoriete reiniger (of de natuurlijke remedies die we noemden!) en gebruik eenmaal per maand een antischimmelreiniger.

Veelgestelde vragen

Is badkamer schimmel gevaarlijk?

Zwarte schimmel kan gevaarlijk zijn, vooral voor mensen met schimmelallergieën. Er is ook een kans dat de soort schimmel in uw badkamer de giftige is Stachybotrys chartarum, die de tussenkomst van professionele schimmelsanering vereist.

Hoe kom je van schimmel en meeldauw in de badkamer af?

Om zich te ontdoen van schimmel en meeldauw in de badkamer, spuit u in de winkel gekochte of zelfgemaakte antischimmelreinigers op de getroffen gebieden. De zwarte schimmel in douchegroeven en oppervlakken kan koppig zijn en zich verbergen in krappe gebieden, dus het is belangrijk om de gebieden grondig schoon te maken met zowel grote als kleine borstels.

Hoe weet ik of ik zwarte schimmel in mijn badkamer heb?

Om te weten of het zwarte schimmel is, ruik je gewoon je badkamer. Zwarte schimmel in doucheruimtes heeft een onvergetelijke muffe geur die een stagnerende geur heeft. Deze rottende geur klampt zich vast aan stoffen, loofahs, de bodems van shampooflessen en in stilstaand water. En natuurlijk zie je zwarte vlekken in deze gebieden of roze vlekken die wijzen op vroege schimmelgroei.

Lees ook:   Biologische ongediertebestrijding voor de tuin

Hoe voorkom ik dat schimmel in mijn douche groeit?

Om te voorkomen dat schimmel in uw douche groeit, probeert u de luchtvochtigheid onder de 50% te houden. Meestal handhaaft een goed airconditioningsysteem of ventilatieventilator in de badkamer deze aanbevolen niveaus. Zwarte schimmel in douchespleten gedijt op vocht, dus zorg ervoor dat je natte oppervlakken na elk gebruik ook grondig droogt.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”Is bathroom mold dangerous?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Black mold can be dangerous, especially to people with mold allergies. There’s also a chance that the species of mold in your bathroom is the toxic Stachybotrys chartarum, which requires the intervention of professional mold remediation.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”How do you get rid of mold and mildew in the bathroom?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”To get rid of mold and mildew in the bathroom, spray store-bought or homemade antifungal cleaners onto the affected areas. The black mold in shower grooves and surfaces can be stubborn and hide in tight areas, so it’s important to thoroughly clean the areas with both large and small brushes.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”How do I know if I have black mold in my bathroom?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”To know if it’s black mold, simply smell your bathroom. Black mold in shower areas has an unforgettable musty smell that has a stagnant odor. This rotting smell clings to fabrics, loofahs, the bottoms of shampoo bottles, and in any standing water. And of course, you’ll see black stains in these areas or pink spots that signify early mold growth.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”How do I stop mold from growing in my shower?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”To stop mold from growing in your shower, try to keep humidity levels below 50%. Usually, a proper air conditioning system or ventilation fan in the bathroom maintains these recommended levels. Black mold in shower crevices thrives on moisture, so be sure to also dry wet surfaces thoroughly after every use.”}}]}