Hoe krijtverf te maken: alles wat u moet weten

Een vintage stoel krijgt een make-over met een laagje groenblauwe krijtverf

Als je de laatste tijd Pinterest-binged hebt, is de kans groot dat je kamers en meubels bent tegengekomen die zijn vernieuwd met krijtverf. Het creëren van een onrustige en rustieke look met krijtverf is een van de hete interieurtrends van het moment.

Doe-het-zelf interieurontwerpers genieten van de veelzijdigheid en eenvoud van krijtverf, die zich aan vrijwel elk oppervlak hecht en minimale voorbereiding vereist. Krijtverf verfraait oude meubels en transformeert muren zonder veel tijd (en geld) in beslag te nemen.

Wilt u leren hoe u uw ruimte met een beperkt budget kunt transformeren? Hier is alles wat u moet weten over het maken en gebruiken van krijtverf.

Wat is krijtverf?

Het is een soort verf die op verschillende oppervlakken kan worden aangebracht om uw meubels of muren een krijtachtige, rustieke en antieke sfeer te geven. Het is populair onder doe-het-zelvers omdat het minimale voorbereiding vereist en gemakkelijk aan te brengen is.

Het originele krijtverfproduct werd in 1990 als handelsmerk van Annie Sloan, maar andere merken hebben sindsdien de formule geïmiteerd. Krijtverf hecht zich aan vele oppervlakken zoals hout, glas, baksteen, keramiek, email, metaal en meer. De hoge veelzijdigheid maakt krijtverf de perfecte manier om het uiterlijk van meubels en andere interieurelementen zoals spiegelframes, planken en backsplashes op te frissen.

Hoe krijtverf te maken

Hoewel het gemakkelijk is om krijtverf van hoge kwaliteit in de winkel te vinden, maakt het leren maken van je eigen doe-het-zelf krijtverf je project nog budgetvriendelijker. Er zijn nogal wat variaties van recepten beschikbaar, maar het is in wezen een hybride van latexverf, water en een “krijtachtige” substantie zoals Gips van Parijs, zuiveringszout of ongezande specie. Hier leest u hoe u zelf krijtverf kunt maken.

Krijtverf recept

Om je eigen krijtverf te maken, verzamel je eerst deze ingrediënten:

  • Een deel latexverf
  • Een derde deel Gips van Parijs
  • Water om te mengen

Dit eenvoudige krijtverfrecept is binnen enkele minuten klaar. Meng eerst het water met de Plaster of Paris tot een gladde massa. Roer vervolgens de latexverf erdoor tot het goed gemengd is.

Lees ook:   Wat te verwachten bij het werken met een interieurontwerper: een gids voor beginners

De hoeveelheid verf die u nodig hebt, is afhankelijk van de omvang van uw project. Volg de bovenstaande verhoudingen als je meer verf nodig hebt voor een groter project. Deze doe-het-zelf krijtverf moet onmiddellijk worden gebruikt en niet worden bewaard voor later.

Als je zelf geen krijtverf wilt maken, zijn hier enkele geweldige opties die je in de winkel hebt gekocht

Het kopen van krijtverf in de winkel kan je tijd besparen als je geen zin hebt om het zelf te maken. Hoewel Annie Sloan een handelsmerk is van de originele Chalk Paint®, zijn er verschillende merken die met vergelijkbare producten zijn gekomen. Elk merk heeft een uniek recept dat een gladde of rustieke afwerking kan creëren.

De beste krijtverf om te kopen

  • Behr: Dit merk biedt traditionele krijtverf, een decoratieve wasafwerking en krijt decoratieve spuitbusverf. Elk blikje Behr-krijtverf beslaat tot 150 vierkante voet en kost ongeveer $ 20 / kwart. De wasafwerking wordt geleverd in helder, wit of donker, terwijl de aerosolversie $ 15 kost voor een blikje van 8 oz. Veel gebruikers houden van de snelheid en het gemak van de spuitbus, die een gemiddelde beoordeling van 4,8 van de 5 sterren krijgt.
  • Magnolia Huis: De krijtachtige verflijn van Joanna Gaines biedt 19 kleuren verf en een lichte en donkere wasafwerking. Elke liter verf kost bij de meeste retailers $ 32. De waarde van deze verf is vergelijkbaar met de prijzen van Annie Sloan krijtverf en veel klanten geven het product hoge beoordelingen.
  • Country Chic: Honderden klanten hebben de Chalk Style All-In-One verf van dit merk een 5-sterrenbeoordeling gegeven. Het heeft een kleibasis voor veilige hechting en een ingebouwde primer en topcoat. Een kwart van dit product kost ongeveer $ 32.
Lees ook:   Zwarte ramen zijn de volgende grote trend

Waar krijtverf te kopen

Je kunt krijtverf kopen bij vrijwel elke bouwmarkt zoals Lowe’s, Home Depot en True Value. Er zijn ook veel online winkels die gerenommeerde merken krijtverf voeren, of u kunt het product rechtstreeks op de website van de fabrikant kopen. Neem de tijd om de juiste tint, afwerking en productspecificaties te vinden die passen bij uw unieke decoratiebehoeften. Als u de voorkeur geeft aan een budgetvriendelijker project, kan het leren hoe u krijtverf vanuit huis kunt maken zeker de kosten verlagen.

Ideeën voor uw volgende krijtverfproject

Omdat deze verf zo veelzijdig is, kunt u deze in veel soorten projecten gebruiken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe krijtverf het uiterlijk van gewone huishoudelijke artikelen kan verbeteren.

Keukenkastjes:

Het schilderen van kasten is eenvoudig met deze verf. Het is niet nodig om de oude toplaag of afwerking te schuren of te strippen, wat de voorbereidingstijd aanzienlijk verkort.

Reinig gewoon de oppervlakken van de kasten. Primeer vervolgens de kasten met één laag primer. Nadat de primer volledig droog is, breng je twee lagen krijtverf aan met twee tot vier uur droogtijd per laag en 24 uur voor de laatste laag. Breng vervolgens de gewenste toplaag aan, zodat elke laag elk een uur droogt. Laat ten slotte de afwerking nog 24 uur uitharden voordat u de kasten opnieuw installeert.

Dressoirs:

Je kunt een dressoir eenvoudig omtoveren tot een accentstuk met krijtverf, een project dat vergelijkbaar is met het schilderen van kasten. Na het wassen van het dressoir en het uitvoeren van eventueel optioneel schuren en primen, bekleedt u het dressoir met ten minste één ronde krijtverf. Laat de verf minstens 24 uur drogen voordat u een afwerkingswas of toplaag aanbrengt, of laat het zoals het is. Afhankelijk van hoe u ervoor kiest om het dressoir te schilderen, kunt u een verontrustende, antieke look creëren of een solide, ondoorzichtig en glad effect maken.

Lees ook:   Wat zijn de verschillende soorten vloertegels?

Krat Boekenplank:

Het hergebruiken van kratten om een boekenplank te maken, transformeert anders weggegooide items in nuttige meubels. Voordat u de kratten aan elkaar vastzet tot een soort kubusopslag, schuurt u de binnen- en buitenkant glad. Breng vervolgens zoveel lagen krijtverf aan als u wilt. Nadat de laatste laag meer dan 24 uur is opgedroogd, werk je ze af met was. Wanneer de afwerking is gedroogd, monteer je de kubusboekenplank met spijkers en bevestigingsmiddelen.

Waar het op neer komt

Krijtverf is een zeer veelzijdig medium dat een rustieke of gladde uitstraling bereikt met weinig tot geen voorbereidingswerk. Je kunt kant-en-klare krijtverf vinden in de winkel, of een krijtverfrecept volgen. Weten hoe je krijtverf kunt maken, kan je helpen om je aan een budget te houden als je niet extra wilt uitgeven aan in de winkel gekochte producten.

Veelgestelde vragen

Waar wordt krijtverf voor gebruikt?

Krijtverf wordt gebruikt om huishoudelijke meubels, muren en decoraties te transformeren. De unieke romige textuur kan een verontrustend, antiek effect bereiken, evenals een solide, ondoorzichtige look, afhankelijk van hoe je het aanbrengt.

Hoe krijt ik meubels?

Je krijt meubels door simpelweg de gewenste hoeveelheid verf aan te brengen op een schoon en droog oppervlak. Schuren en primen zijn optioneel om meer langdurige resultaten te produceren.

Moet je schuren voordat je krijtverf gebruikt?

Je hoeft niet te schuren voordat je krijtverf gebruikt, maar het is een optie als je een gladde textuur wilt creëren.

Hoeveel lagen krijtverf moet je gebruiken?

Twee lagen krijtverf zijn over het algemeen voldoende voor de meeste projecten, maar als u een donker stuk met een lichte kleur schildert, kunnen drie lagen nodig zijn.

Waarom krast krijtverf af?

Krijtverf krast af omdat het bedoeld is om af te vegen om een antiek effect te creëren. Om te voorkomen dat de verf krast, sluit u deze af met was.