Hoe u uw douchekop kunt reinigen en waarom het zo belangrijk is

douchekop en stromend water

Uw douchekop is een van de hardst werkende apparaten in uw huishouden, maar ook een van de meest over het hoofd gezien als het gaat om regelmatig schoonmaken.  Hoewel het waarschijnlijk een van de minst aantrekkelijke huishoudelijke taken is, laten we je zien hoe je je douchekop gemakkelijk kunt reinigen met behulp van een paar basisingrediënten.

Hoewel het de taak heeft om elke ochtend rustgevende stromen warm water over je lichaam te spuiten, zijn vuile douchekoppen vaak verstopt met talloze bacteriën en minerale ophopingen die een bedreiging voor je gezondheid kunnen vormen. Volgens een studie uitgevoerd door de American Society for Microbiology in 2018, kunnen bijna 200 soorten bacteriën zich in je douchekop vestigen en een vervelende biofilm vormen. Hoewel de meeste van deze bacteriën als onschadelijk worden beschouwd, is dat niet altijd het geval.

Bacteriële zorgen terzijde, als uw water is geladen met mineralen zoals kalk, calcium, silica en magnesium, mag uw douchekop niet spuiten met de waterdruk die het ooit deed. De kleine sproeigaten kunnen verstopt zijn geraakt, waardoor water in willekeurige richtingen of helemaal niet moet spuiten. Leer hoe u uw douchekop kunt reinigen en deze problemen kunt voorkomen.

Hoe reinig je je douchekop in 5 stappen

De meeste douchekoppen kunnen gemakkelijk worden verwijderd voor reiniging, waardoor u ze gemakkelijker van vuil kunt ontdoen en het filterscherm kunt verwijderen. Volg deze stappen en je hebt het hele jaar door een schone douchekop.

Stap 1: Verwijder het apparaat

Meestal is dit zo eenvoudig als tegen de klok in draaien met een doek om de verbindingsmoer. Oefen gelijkmatige druk uit, maar wees niet overijverig. Als uw douchekop niet gemakkelijk afdraait, kunt u de website van de fabrikant raadplegen voor exacte instructies over hoe u deze veilig kunt verwijderen.

Lees ook:   Beste beveiligingscamera's voor thuis

Stap 2: Pak het filterscherm uit

Dit apparaat bevindt zich meestal dicht bij de plaats waar de kopeenheid op de douchepijp wordt geschroefd. Het ziet eruit als een ronde metalen gaasschijf in een rubberen pakking. Het is er om groter sediment op te vangen en lekken te helpen stoppen. Als u het niet ziet, raadpleegt u de website van de fabrikant. Je hebt misschien een tang met naaldneus of een pincet nodig om het eruit te krijgen. Eenmaal verwijderd, geef het een zachte scrub met een borstel en spoel het af.

Stap 3: Laat het weken

Giet vijf kopjes witte gedistilleerde azijn in een middelgrote kom en dompel de douchekop onder, zorg ervoor dat de spuitmonden volledig bedekt zijn met azijn. Laat een uur of twee weken.

Stap 4: Geef het een scrub en een doekje

Zodra je die minerale afzettingen hebt verzacht, geef je je douchekop een scrub met een kleine borstel. De afzettingen moeten gemakkelijk wegvallen. Ruim indien nodig verstopte spuitmonden op met een paperclip.  Spoel af onder warm water en gebruik een sproeireiniger om het hele apparaat te desinfecteren. Veeg en poets met een zachte doek om de glans van je douchekop te herstellen.

Stap 5: Bevestig de douchekop opnieuw

Installeer het filterscherm opnieuw op de plaats waar u het hebt verwijderd en rijg de douchekop voorzichtig terug op de pijp. Wees voorzichtig, want het te veel draaien of breken van de draden kan leiden tot lekken. Draai met de klok mee tot de vinger strak zit. Zet het water aan en controleer of er water uit de aansluitbout spuit of druipt. Als dat zo is, draai het dan voorzichtig met een moersleutel die over een dunne doek is geplaatst totdat het druppelvrij is.

Lees ook:   Wanneer moet u uw gazon en andere meststoftips bemesten

Heb je een vaste douchekop? Ga als volgt te werk:

Stap 1: Vul een plastic zak met azijn

Kies een stevige tas die gemakkelijk over je douchekop past en vul deze met ongeveer twee kopjes witte gedistilleerde azijn.

Stap 2: Bevestig de tas aan je douchekop

Houd de tas tegen je unit en trek hem omhoog en rond, zodat je hele douchekop onder water staat. Bevestig de tas rond de douchepijp met een ritssluiting.

Stap 3: Laat het weken

Laat dit een uur of twee zitten.

Stap 4: Afspoelen

Verwijder de zak en laat heet water door de sproeiers van uw douchekop blazen om de minerale afzettingen in het interieur op te ruimen.

Stap 5: Schrobben en opnieuw spoelen

Geef het gezicht van het apparaat een scrub met een kleine borstel. Blaas hete water er nog een keer doorheen en herhaal dit totdat de kop schoon is. Werk af met een badkamerreiniger en poets met een zachte doek.

Producten en gereedschappen die je nodig hebt om je douchekop schoon te maken

  • Witte gedistilleerde azijn: Dit beproefde product is meesterlijk in het oplossen van harde waterafzettingen en bacteriën op douchekoppen.
  • Kleine borstel: Een kleine borstel met zachte stijve haren verwijdert moeilijk bereikbaar vuil, maar krast geen oppervlakken.
  • Zachte microvezeldoek: Poets het oppervlak van je douchekop met herbruikbare microvezel reinigingsdoekjes.
  • Plastic boterhamzakjes: Kiezen gemakkelijk hanteerbare plastic zakken die bestand zijn tegen een lange week in azijn.
  • Oppervlaktereiniger: Zoek naar zachte sprayreinigers gemaakt met plantaardige ingrediënten, waaronder melkzuur en citroenschilolie. Ze verwijderen veilig harde watervlekken en herstellen een glans aan je douchekop.

Wil je geen chemicaliën gebruiken? Zo reinig je je douchekop op natuurlijke wijze

Als je hardnekkige minerale afzettingen hebt, kun je een theelepel zuiveringszout aan je witte azijn toevoegen om koolzuur te creëren.  Het zal dramatisch bubbelen en je een minuut vermaken, maar voeg niet te veel toe, of je kunt de spuitmonden verstoppen. Je kunt ook een paar druppels tea tree, lavendel of rozemarijn etherische oliën toevoegen om de antimicrobiële werking van de natuurlijke azijn te stimuleren.

Lees ook:   2 'Don'ts' en 1 grote 'do' bij het kiezen van een nieuw huisbeveiligingssysteem

De bottom line over het reinigen van je douchekop

Je badkamer moet een plek zijn waar je je hersteld en vernieuwd kunt voelen. Bacteriën, minerale opbouw en lage waterdruk kunnen uit de hand lopen, waardoor deze ruimte verandert in een ruimte die ongemakkelijk en potentieel gevaarlijk is. Er zijn slechts een paar eenvoudige stappen nodig om je douchekop jarenlang schoon en in goede conditie te houden.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je kalkaanslag van een douchekop?

Je douchekop ongeveer een uur weken in gedistilleerde witte azijn is de snelste manier om kalkaanslag te verwijderen. Dit kan worden gedaan door de douchekop uit de pijp te verwijderen en het scherm schoon te maken, of door het op zijn plaats te laten en een plastic zak gevuld met witte azijn te bevestigen.

Moet je een douchekop schoonmaken?

Een vieze douchekop kan de thuisbasis zijn van talloze bacteriën en werkt misschien niet zo goed als het ooit deed. Om uw douchekop schoon, veilig en functionerend te houden, moet u deze regelmatig schoonmaken.

Hoe vaak moet je een douchekop schoonmaken?

Als het water in uw huis bijzonder hard is, moet u mogelijk uw douchekop grondig reinigen door het eenmaal per maand te weken. Voor huizen met zacht water kunt u rondkomen met wekelijks onderhoud en een grondige reiniging om de drie of vier maanden of wanneer u een daling van uw waterdruk opmerkt.