Koel blijven: hoe de juiste airco-eenheid te kiezen

Laten we eerlijk zijn: als het gaat om het kopen van dingen voor uw huis, is uw airconditioning niet de meest opwindende. Toch is er in de hitte van de zomer geen onderdeel van je huis dat er meer toe doet. Weten hoe je de juiste airco-eenheid kiest, kan het verschil betekenen tussen totaal comfort en een plakkerige, hete paar maanden. Leer hoe u de uwe kunt selecteren op basis van grootte en output, zodat uw kamers en huis koel en comfortabel blijven. Als u iets meer begrijpt over het kiezen van de juiste A / C-eenheid en hoe deze worden beoordeeld, kunt u degene vinden die zinvol is voor uw ruimte. Dat gaat als volgt.

Moderne keuken en grote ventilator

Ventilatoren zijn alleen zo effectief in het koelen van uw hele huis. Beeld: Shutterstock/zstock

Soorten airconditioners

Allereerst: wanneer u op zoek bent naar een A / C-eenheid, moet u beslissen welke soort geschikt is voor uw huis. Airconditioning units zijn er in verschillende soorten en maten – en prijzen. Overweeg deze typen, zodat u het juiste aircosysteem voor u kunt kiezen.

  • Centrale eenheden. Centrale lucht betekent airco die vanuit één unit via kanalen in uw hele huis wordt gepompt. Het is meestal het duurste type airconditioning, maar u bespaart waarschijnlijk geld in energie-efficiëntie. Het komt het meest voor in nieuwere huizen en houdt je hele huis koel en comfortabel.
  • Raamunits. Als u geen centrale airconditioning heeft (hallo, appartementsbewoners), is een raamunit misschien de beste keuze. Het zit in uw raam en pompt koele lucht naar binnen terwijl het hete lucht naar buiten pompt. Raamunits zijn veel goedkoper in aanschaf dan het uitrusten van uw huis met centrale lucht, maar ze zijn niet altijd even efficiënt. Toch zijn ze een geweldige optie om unieke kamers koel te houden.
  • Draagbare eenheden. Kun je je niet binden? Een draagbare unit is gemakkelijk mee te nemen van kamer naar kamer. Het vereist meestal een kanaal dat hete lucht naar buiten pompt, maar het kanaal kan in een nabijgelegen raam worden geplaatst en de unit zelf kan van kamer naar kamer worden verplaatst. Ze zijn niet zo efficiënt als andere airco-eenheden, maar ze zijn een goede keuze als je beperkte ruimte hebt of niet een heel huis hoeft te koelen. Ze zien er ook behoorlijk strak uit, dus ze zijn niet zo storend voor je interieur als een omvangrijke raamunit.

Lees ook:   De beste hybride matrassen van

Kies de juiste A / C-maat

Een van de belangrijkste factoren om te weten hoe u de juiste airconditioning kiest, is het kiezen van de juiste maat. We bedoelen niet de fysieke grootte, maar de output voor uw huis. Airconditioners zijn groot per ton en de algemene vuistregel is om één ton toe te voegen voor elke 600 vierkante voet van uw huis. Dat betekent dat als uw huis 3.000 vierkante voet is en u de hele ruimte wilt koelen, u een airconditioner van 5 ton nodig hebt. Alleen een kamer koelen? Zoek de grootte van de kamer uit en kies een raam of draagbare eenheid die de juiste grootte heeft op basis van tonnen. U kunt ook een HVAC-professional raadplegen om deskundig advies te krijgen over de juiste maat airco voor uw huis.

Rij HVAC-units buiten woningen

Goed onderhouden airco’s zullen beter en langer werken. Beeld: Shutterstock/Christian Delbert

Energie-efficiëntie

Zodra u hebt besloten hoe groot de airco-eenheid is die u nodig hebt, is het tijd om energie-efficiëntie te overwegen. Het Amerikaanse ministerie van Energie geeft elke airconditioner een SEER-classificatie. Dat staat voor Season Energy Efficiency Rating. Oudere, minder efficiënte eenheden kunnen lagere classificaties hebben, maar elke airco-eenheid die na 2006 is vervaardigd, moet een SEER-classificatie van ten minste 13 hebben. Als u energie en kosten wilt besparen, kunt u eenheden vinden met SEER-classificaties tussen 15 en 17, die als zeer efficiënt worden beschouwd. Energie-efficiëntie lijkt misschien geen probleem, vooral als u goedkopere eenheden met een lagere rating kunt krijgen. Het kiezen van een efficiëntere eenheid kan u echter op de lange termijn zeker geld besparen op uw maandelijkse rekeningen en uw impact op het milieu. Bovendien kunt u in aanmerking komen voor belastingkredieten als u investeert in een superefficiënte centrale eenheid, die helpt om de kosten te compenseren.

Lees ook:   Hoe u uw eigen badkamer in Japanse stijl kunt maken

A / C-functies

Het lijkt misschien alsof alle airco-eenheden gelijk zijn gemaakt, maar uiterlijk kan misleidend zijn. Nieuwere airconditioners worden geleverd met tal van coole functies die u geld kunnen besparen en het koelen van uw huis gemakkelijker kunnen maken. Bekijk enkele van de nieuwere functies, zoals:

  • Slimme thermostaten. Wanneer een airco wordt geleverd met of compatibel is met een slimme thermostaat, kunt u geld besparen. Slimme thermostaten kunnen meer te weten komen over uw gewoonten en uw huis efficiënter koelen door alleen te koelen wanneer u thuis bent of automatisch op de juiste temperatuur in te stellen. Je kunt zelfs veel slimme thermostaten bedienen vanaf je telefoon. Op die manier hoef je niet te wachten tot je thuis bent om op de airco te trappen.
  • Fan alleen opties. In sommige gevallen kan een ventilator voldoende zijn om uw huis comfortabel te houden. Zoek naar een airco die andere opties biedt en u uw energierekening laag kunt houden.
  • Automatische vertragingsschakelaar. Er zit koele lucht vast in uw airconditioner wanneer u deze uitschakelt. Bij oudere modellen verdwijnt die koele lucht gewoon. Nieuwere modellen hebben echter een automatische vertragingsschakelaar die de laatste koele lucht naar buiten duwt zodra u het apparaat hebt uitgeschakeld. Hierdoor gaat er geen koele lucht verloren en bespaar je geld op je energierekening.
New Yorkse brownstones met raamairconditioners

Raamunits zijn ideaal voor appartementsbewoners. Afbeelding: Shutterstock/rSnapshotPhotos

Garanties begrijpen

Voordat u een nieuwe airco koopt, moet u ervoor zorgen dat u de garantie begrijpt die ermee gepaard gaat. De meeste nieuwe eenheden hebben een soort garantie, maar ze zijn zeker niet gelijk gemaakt. Niet alleen verschillen de garantielengtes van merk tot merk (bijvoorbeeld één jaar versus vijf jaar), maar ook wat de garantie dekt verschilt. Sommige dekken onderdelen en arbeid als uw apparaat defect raakt, terwijl andere alleen bepaalde onderdelen in het apparaat dekken, zoals de pomp of de condensor. Garanties voor centrale lucht zijn meestal uitgebreider dan een garantie voor een draagbare of raamunit. Zorg ervoor dat u de kleine lettertjes leest voordat u een nieuwe airco koopt, zodat u onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

Lees ook:   Moet je thuis een glas-in-loodraam kopen? Kosten en installatie

Heb je nog vragen? Praat met een expert

Uw airconditioner is een van de belangrijkste componenten van uw huis. Helaas denk je er nooit echt over na totdat het te warm wordt of het stopt met werken. Door te weten hoe u de juiste airco-eenheid kiest, kunt u uw huis koel houden en geld besparen op uw energierekening. Zoals altijd is het een goed idee om een professional te raadplegen voordat u een grote aankoop doet, zoals een airco-eenheid. Blijf de hele zomer comfortabel, zodat je tijd hebt om je te concentreren op de andere delen van je huis.

Waarom werkt mijn airconditioner niet?
Moet u de HVAC-eenheid van uw huis repareren of vervangen?
HVAC Basics: Wat is een goede SEER-beoordeling?
Uw energiezuinige droomhuis bouwen
Slimme manieren om een lelijke HVAC-unit te verbergen