Ovenreparatie: veelvoorkomende problemen en hoe ze te repareren

Joyseulay/Shutterstock

Zelfs met de juiste unit en de juiste installatie is er altijd de kans dat uw oven defect raakt. Hoewel sommige problemen worden veroorzaakt door normale slijtage, zijn de meeste te herleiden tot inconsistent onderhoud. Ovenproblemen kunnen schade aanrichten in uw woonruimte, vooral tijdens de koudere maanden wanneer u uw interieur echt moet verwarmen. Het is handig om te weten hoe u veelvoorkomende problemen kunt oplossen, zodat u kunt beslissen wat u voor uzelf wilt zorgen en wat u een professional moet laten afhandelen.Hieronder vindt u een overzicht van veelvoorkomende reparatie- en onderhoudsproblemen, hoe u deze kunt oplossen en belangrijke onderhoudstips:

Algemene tips voor het onderhoud van ovens

Om ongemakken en dure reparaties te voorkomen, moet u uw oven regelmatig onderhouden. Doe deze dingen om het efficiënt te laten werken:

Vervang het filter elke drie maanden

Het vervangen van het filter is een van de eenvoudigste maar belangrijkste onderhoudstaken die u kunt uitvoeren. Het filter beschermt de ventilator van de blower tegen stof dat uw binnenluchtkwaliteit in gevaar brengt. Schoonmaak en het filter wijzigen elke drie maanden zal de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren en de levensduur van de oven helpen verlengen.

Controleer alle aanbevolen draadverbindingen en temperatuurmeters

Verbindingsproblemen langs de lijn die uw oven van stroom voorziet, kunnen de prestaties van het apparaat in gevaar brengen. Losse, defecte of ontbrekende draden zorgen ervoor dat de thermostaat de verbinding met het apparaat verliest en de service onderbreekt. Een deel van het onderhoud van uw oven omvat het controleren van de aanbevolen verbindingen en temperatuur- en manometers. Neem de tijd om deze onderdelen te inspecteren op stof en schade en zorg ervoor dat ze goed en veilig zijn.

Lees ook:   10 eenvoudige stappen om uw ideale salontafel te kiezen

Schakel het apparaat eenmaal per seizoen in, het is niet in gebruik

Het is moeilijk om problemen op te pikken als de oven uit staat. Schakel hem minstens één keer per seizoen in en controleer de thermostaat om ervoor te zorgen dat deze goed werkt. Als u het apparaat inschakelt, kunt u veelvoorkomende problemen detecteren, zoals opgehoopt stof op de filters, brandende geuren, lekkende koolmonoxide en andere waarschuwingssignalen. Hiermee kunt u problemen aanpakken voordat ze erger worden.

Plan jaarlijks onderhoud met een HVAC-professional

Je moet een HVAC-professional om te inspecteren uw verwarmingssysteem en voert elk jaar onderhoudswerkzaamheden uit. Professioneel ovenonderhoud omvat het reinigen van de buitenunit, ventilatorbladen, spoel en blower. De expert zal ook controleren op scheuren, slijtage en tekenen van toekomstige problemen. De motoronderdelen worden gesmeerd en de oven wordt afgesteld om meer comfort en efficiëntie te garanderen. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat alle onderdelen goed functioneren. Het maakt ook tijdige reparatie of vervanging van beschadigde componenten mogelijk. Regelmatig gepland onderhoud verbetert zowel de efficiëntie van de oven als verlengt de levensduur.

Reinig de ventilatieopeningen en het kanaalwerk

Zorg ervoor dat er geen voorwerpen de ventilatieopeningen blokkeren om ervoor te zorgen dat de lucht vrij stroomt en in uw huis circuleert. Het reinigen van de ventilatieopeningen en kanalen zorgt ervoor dat het systeem goed blijft werken en voorkomt dat het beschadigd raakt.

Veel voorkomende ovenproblemen

Oven produceert geen warmte

Er zijn veel redenen waarom dit kan gebeuren. Het goede nieuws is dat u veel van deze factoren zelf kunt aanpakken zonder dat u professionele hulp hoeft in te roepen. Begin met het openen van de warmteregisters en ga vervolgens verder met het controleren van de thermostaatinstellingen. Controleer vervolgens het ovenvermogen, reset de oven of controleer de afdekking van de bedrijfsdeur. U kunt het filter ook inspecteren om er zeker van te zijn dat het vrij is van vuil en het staande waakvlamlicht controleren om er zeker van te zijn dat het brandt.

Lees ook:   Slaapkamer ramen Koopgids

Oven produceert niet genoeg warmte

Als u een afname van de warmteafgifte opmerkt, zorg er dan eerst voor dat het luchtfilter schoon en in goede staat is. Inspecteer vervolgens andere componenten van de oven op eventuele ophoping van vuil, stof en puin, een goedkope oplossing die de prestaties kan helpen verbeteren. Controleer ook de ventilatieopeningen en kanalen op obstructie. Controleer ten slotte of de thermostaat goed werkt en goed is geplaatst. Probeer het uit de buurt van direct zonlicht te verplaatsen, omdat dit de temperatuurmetingen op de thermostaat kan beïnvloeden en ervoor kan zorgen dat het de temperatuur in uw huis verkeerd leest. Als dit gebeurt, schakelt de thermostaat de oven te vroeg uit en laat je je huis koud aanvoelen. Mogelijk moet u ook uw isolatie controleren om ervoor te zorgen dat warme lucht niet via verschillende openingen uit uw ruimte ontsnapt.

Vreemde geluiden uit de oven of kanalen

Piepen, rommelen, malen, pingelen en ratelende geluiden zijn allemaal tekenen van een mechanisch probleem, verstopt burner of luchtstroomreductie. Luide ratelende geluiden kunnen betekenen dat de blowermotor moet worden gesmeerd terwijl piepen kan wijzen op een losse of beschadigde blowerriem. Een losse blower kan resulteren in luid gekraak of schrapen, terwijl vuile branders een luide knal produceren. Ten slotte kunnen slijpgeluiden een teken zijn dat motorlagers moeten worden gerepareerd.Omdat het moeilijk kan zijn om de oorzaak van de vreemde geluiden zonder ervaring vast te stellen, moet u een technicus vragen om het apparaat te inspecteren en de problemen op te lossen.

Oven draait continu

Een van de belangrijkste redenen een oven zal constant draaien omdat iets vies of verstopt is. Voordat u een probleem probeert op te lossen, moet u de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de thermostaatinstellingen niet op “continue ventilator” staan. Als het luchtfilter goed is om te gaan, controleert u de ovenblower op verstopping en reinigt u deze. Als dit niet werkt, kijk dan eens naar de ovenblowermotor en smeer deze. Als u nog steeds niet kunt achterhalen waarom uw oven blijft draaien, neem dan contact op met een ervaren technicus.

Lees ook:   Hoe lang moet een matras meegaan?

Oven blaast geen lucht

Als de oven geen lucht blaast, zijn er verschillende stappen die u moet nemen. Zorg er eerst voor dat de blower vrij is van vuil en controleer of de thermostaat op de juiste temperatuur is ingesteld. Controleer voordat u het luchtfilter reinigt de stroomonderbrekers van de oven om er zeker van te zijn dat er een voeding is. Zoals altijd, als u een ovenprobleem niet alleen kunt oplossen, schakel dan een HVAC-professional in. Een competente professional kan de storing nauwkeurig diagnosticeren en tips aanbevelen over hoe u uw oven in topconditie kunt laten piepen.