Wanneer is de beste tijd om gras water te geven?

Gazonsproeier die groen gras water geeft

Huiseigenaren met weelderige, groene gazons hebben de kunst van de groene vingers onder de knie. Hoewel het algemeen bekend is dat water planten helpt groeien, weten gazonprofessionals hoe en wanneer ze het moeten gebruiken. Op welk moment van de dag en in welke seizoenen hebben gazons baat bij een periodiek waterverbruik? Wat voor soort meststoffen en onkruidverdelgers bevorderen de groei van het gazon? Deze gids geeft u details zoals de beste tijd om gras water te geven en andere gazonverzorgingstips. Uw reis naar een prachtig gazon ligt op slechts een steenworp afstand.

Wanneer is de beste tijd om mijn gazon water te geven?

De beste tijd om gras op uw gazon water te geven is in de vroege ochtend voordat de temperaturen stijgen. Altijd voor 10 uur is ideaal. De koelere temperaturen in de ochtend zorgen ervoor dat er meer water bij de wortels van je gras komt en niet verdampt in de hete zon. Vermijd water geven tijdens het heetste moment van de dag, dat is tussen 10.00 en 14.00 uur.

Als gazonbewatering niet mogelijk is in de vroege ochtend, wacht dan tot de late namiddag, zoals rond 15.00 of 16.00 uur wanneer de temperaturen beginnen te dalen. Dat geeft je gazon voldoende tijd om het water op te nemen, maar niet laat genoeg zodat het ’s nachts nat blijft, wat de schimmelgroei kan bevorderen.

Andere belangrijke gazonverzorgingstips

1. Gras water geven tijdens verschillende seizoenen

Je vraagt je misschien af hoe lang je gras water moet geven tijdens verschillende seizoenen. Over het algemeen heeft uw gazon de meeste waterbehoefte tijdens de zomer wanneer het warm en droog is. De sleutel is om je gras tussen de één en twee centimeter water per week te geven. Als er geen regenval is, moet twee tot drie keer per week water geven in de zomer de maximale frequentie zijn.

Voor koudere seizoenen zoals de late herfst en winter, zouden de natuurlijke niveaus van regen en sneeuw voldoende moeten zijn om uw gazon voldoende water te geven. Als er echter een droge periode is, geef je gazon dan twee keer per week 15 minuten water. De beste tijd om gras water te geven in koudere seizoenen is in de vroege ochtend, net als in het voorjaar en de zomer. Een interval tussen drie en zeven dagen in koudere seizoenen zou voldoende moeten zijn.

Lees ook:   Hoe sprinklerkoppen stap voor stap aan te passen

Om te weten of uw gazon voldoende water heeft, probeert u deze test. Als u zonder problemen een zes-inch schroevendraaier in uw gazon kunt duwen, wordt uw grond goed bewaterd. Als de schroevendraaier plakt voordat je hem volledig kunt plaatsen, dan is je gazon te droog.

2. Geef gras niet te veel water

Als het gaat om het water geven van gras, kun je te veel van het goede hebben. Wanneer u uw gazon te veel water geeft, kunt u de wortels van het gras verdrinken. Constant water geven houdt ook de poriën van de graswortel vol water, waardoor het voor hen moeilijk is om zuurstof te absorberen – een essentieel onderdeel voor een gezonde grasgroei.

Gras heeft niet zo’n hoge waterbehoefte als andere planten. Hoewel sommige van je favoriete tuinbloemen dagelijks water nodig hebben, kan gras sterven wanneer het te vaak water krijgt. Frequent water geven houdt uw gazon ook te nat, wat schimmelgroei kweekt. Wanneer je met een goed interval water geeft, laat je de wortels diep ademen en groeien, waardoor je gras groen, weelderig en sterk wordt.

3. Belucht indien nodig uw gazon

Wanneer u geel gras, plassen water, dunner wordend gras of kale plekken opmerkt, geeft u uw gazon te veel water of heeft u mogelijk een drainageprobleem. Slechte drainage kan de wortels van uw gras verdrinken en een optimale groei remmen. Door uw gazon te beluchten met een elektrische of handmatige beluchter zoals de Yard Butler Lawn Coring Aerator, kunt u de luchtcirculatie verhogen om de wortels van uw gras te ontmoeten en de drainage te verbeteren. Het beluchten van uw gazon helpt ook om kunstmest beter te laten werken.

Als de grond van uw gazon los is, hoeft u uw gazon niet vaak te beluchten. Over het algemeen is een aanbevolen frequentie eenmaal per jaar. U kunt altijd een gazononderhoudsprofessional raadplegen om u een volledige beoordeling te geven van de beluchtingsbehoeften van uw gazon.

Lees ook:   2 'Don'ts' en 1 grote 'do' bij het kiezen van een nieuw huisbeveiligingssysteem

4. Breng gazonversterkende producten aan

Een goed moment om gazonversterkers zoals kunstmest en onkruidverdelgers toe te passen, is na het beluchten van het gazon. Hierdoor kunnen de producten zich volledig onderdompelen in de grond en uw gras ten goede komen. Breng producten aan die uw gras kunnen helpen gedijen, zoals breedbladige onkruidverdelgers die krabbengras, klavers en paardenbloemen kunnen elimineren die vaak de grasgroei in de weg staan. Ortho Weed B-Gon is een populaire selectieve onkruidverdelger die uw gras niet schaadt wanneer u het gebruikt, volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Als u een gezonder gazon wilt, dan kan een product als Scotts Turf Builder Lawn Food uw gras voeden om het groener te maken en sterkere wortels te laten groeien die toekomstige gazonproblemen voorkomen. Onkruid groeit graag in gazons met plekken en ongezond gras, maar wanneer uw gazon gedijt, zullen overlast zoals krabbengras zich minder snel vermenigvuldigen. Uw gazon water geven volgens de aanbevolen frequency voor het seizoen helpt meststoffen zoals deze in de grond te komen en te werken waar uw gras het meest voedingsstoffen nodig heeft.

5. Geef je zoden en graszaad strategisch water

Als u een deel van uw gazon repareert of helemaal opnieuw begint, moet u speciale zorginstructies volgen voor graszaad en zoden. Wanneer u graszaad aanbrengt, bedek het dan eerst met stro om het te beschermen tegen vogels en andere dieren in het wild. Geef het graszaad vervolgens één tot twee keer per week water om de grond constant vochtig te houden. Licht water geven is gunstiger voor graszaad en bevordert de uiteindelijke groei het beste. Te veel water geven kan graszaad wegspoelen en het tegenovergestelde effect hebben. Gebruik een oscillerende sproeier, zoals de Melnor XT Turbo, om je graszaad voorzichtig water te geven in plaats van agressief over je gazon te spuiten.

Als u van plan bent om zoden te gebruiken, moet u deze meerdere keren per dag water geven en de frequentie verlagen naarmate de zode wortel schiet. U moet bijvoorbeeld drie tot vijf keer per dag water geven om in de eerste twee weken tussen de vier en zes centimeter water te ontvangen. Geef vervolgens één tot drie keer per dag water in week drie en ten slotte kun je de zode om de twee tot drie dagen water geven. Om de naden samen te laten groeien en er natuurlijk uit te laten zien, drukt u de zode in de grond, waardoor de wortels in elkaar grijpen.

Lees ook:   Laat de bedwantsen niet bijten: feit van fictie scheiden

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet je je gras water geven?

Je moet je gras elke keer 15 tot 30 minuten water geven, afhankelijk van hoe droog de grond is. Probeer één tot twee centimeter water per week op het gazon aan te brengen.

Is het beter om je gazon ’s ochtends of’ s avonds water te geven??
Het is beter om uw gazon ’s ochtends water te geven, omdat wachten tot de avond het risico met zich meebrengt dat uw natte gazon ’s nachts schimmel groeit. Vermijd piektemperaturen tussen de middag en 14.00 uur en water in het midden van de middag als de ochtend geen optie is.

Verbrandt het water geven van gras in de zon het?

Hoewel droog gras kan verschroeien, verbrandt het water geven in de zon je gazon niet. Het concept van gras dat in de zon brandt als gevolg van waterdruppels die licht reflecteren, is een mythe. Het droge, verkleurde gras dat u mogelijk ziet, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door droogte of overtollig zout in de grond.

Hoe weet ik of ik mijn gazon te veel water heb gegeven?

Om te weten of u uw gazon te veel water hebt gegeven, kunt u onmiddellijk tekenen in de textuur van uw gazon zien. Een “squishy” gazon is een veelbetekenend teken. Gele, afstervende stukken gras is een ander bijproduct van overbewatering. Weten wanneer je gras water moet geven en het weer in de gaten houden, houdt deze symptomen weg.