Wat verstopt uw afvoeren en hoe kunt u ze ontstoppen?

Water is de meest overvloedige natuurlijke hulpbron op de planeet. En omdat het zo overvloedig is, denk je er zelden over na. Dat wil zeggen, totdat je moet uitzoeken hoe je leidingen kunt ontstoppen. “Zowat elk sanitair armatuur in uw huis kan verstopt raken, van die fantastische boerderij gootsteen en wastafels in de badkamer tot het bad en de douche,” zegt Doyle James, president bij Mr. Rooter Plumbing. Hier is een blik op wat de oorzaak is van die verstopte afvoerbuizen en hoe je ze kunt ontstoppen.

Verstopte afvoer oorzaken

Shop nu deze producten: Vloeibare klompverwijderaarKlompverwijderaar Tool

“Voedsel en stoffen die niet afbreken, zoals vezelig voedsel, eierschalen en non-foodartikelen, samen met vet en olie, zullen zich ophopen in je leidingen en na verloop van tijd een verstopping in je afvoer veroorzaken,” legt James uit. Het ongeadresseerd laten van een verstopte afvoer kan zelfs leiden tot het aantrekken van huishoudelijk ongedierte zoals afvoervliegen, dus u wilt het probleem met de verstopte afvoerleiding snel oplossen.

Verstopte afvoeren - haar
Haar is een grote boosdoener bij verstopte afvoeren. Beeld: sasimoto/Getty Images

Shop deze producten nu: Drain Clog Remover – Liquid Clolog Remover

Ook kan haar door de afvoer spoelen tijdens douches of tijdens het wassen van je haar in de gootsteen, waardoor verstopte afvoerleidingen ontstaan. Naast het wassen van je haar, zal het kammen en knippen over de gootsteen uiteindelijk ook de waterafvoer verstopt maken. Zeep is een andere boosdoener. “Soms is zeep zelf geen probleem, maar wanneer het wordt gecombineerd met haar en andere stoffen, kan het zich vormen tot vaste klonten, waardoor je afvoer verstopt raakt,” zegt James. “Maar aan de andere kant bevatten veel traditionele stukken zeep ook vet of vet, en geen van beide moet door de afvoer worden gewassen.”

Verstopte afvoeren - speelgoed
Dit speelgoed ziet er zo onschuldig uit – totdat het vast komt te zitten in je afvoerputje. Beeld: Robert Reader/Getty Images

En volgens Audrey Monell, president van Forrest Anderson Plumbing en AC, kan een verstopte afvoerpijp ook worden veroorzaakt door kinderen die hun speelgoed op het water willen zien drijven. Bovendien kan uw afvoer verstopt raken door het doorspoelen van overmatige hoeveelheden toiletpapier of het doorspoelen van papieren handdoeken, tampons en andere voorwerpen door de commode.

Lees ook:   Hoe een gastenbadkamer te creëren die entertainment een fluitje van een cent maakt

Verstopte afvoeroplossingen

Verstopte afvoer - kleerhanger
Een kleerhanger is een goedkope oplossing. Beeld: Jorg Greuel/Getty Images

Shop nu deze producten: Kleerhanger – Hanger Bar

Vraagt u zich af hoe u een afvoerpijp kunt ontstoppen? Als u een verstopte afvoerpijp heeft, is een gebogen draadhanger een optie. “Gebruik een gewone draadjashanger en maak deze zoveel mogelijk recht,” zegt James. “Buig het ene uiteinde om een haak te maken, duw het door de afvoer en begin met vissen.” Nadat je het haar en /of andere stoffen hebt uitgetrokken, raadt hij aan om heet water te laten lopen om de afvoer te helpen opruimen.

Een zuiger is een andere optie, maar veel mensen weten niet hoe ze het op de juiste manier moeten gebruiken. De eerste duik mag niet krachtig zijn. Je probeert de lucht uit de bel van de zuiger te dwingen, maar je wilt niet dat deze spettert – vooral als je hardhouten vloeren in de keuken en badkamer hebt. Nadat het water eruit is, kunt u krachtiger beginnen met duiken, maar zorg ervoor dat de zuiger stevig op zijn plaats zit. Geef niet op als je na vier of vijf sprongen geen vooruitgang ziet. Het kan meer dan een dozijn sprongen duren bij het opruimen van geblokkeerde leidingen om resultaten te zien. Zorg er ook voor dat er voldoende water in het toilet is om de zuiger te bedekken.

Verstopte afvoeren - azijn en zuiveringszout
Azijn en zuiveringszout zijn een alternatief voor giftige chemicaliën. Beeld: Eskay Lim/Eye Em/Getty Images

Nog een andere oplossing voor verstopte afvoerpijpen is zuiveringszout en azijn. “Verzin een mengsel van 1/3 van een kopje zuiveringszout en 1/3 van een kopje azijn, dat zal bruisen wanneer het wordt gecombineerd,” zegt James. “Giet het onmiddellijk in de afvoer en de bruisende actie zal helpen de smurrie, het haar en het vuil af te breken.” Hij raadt aan om het een uur te laten zitten – hoewel hij zegt dat het nog beter is om het ’s nachts te laten staan – en dan te spoelen met heet water. “Je kunt het droge zuiveringszout ook eerst in de afvoer gieten en het met de azijn achtervolgen,” legt James uit. Hij zegt echter dat kokend water waarschijnlijk de gemakkelijkere tip is. “Kook zoveel water als je waterkoker vasthoudt en giet het langzaam in twee of drie fasen in de afvoer, waardoor het hete water enkele seconden tussen elke gietbeurt kan werken,” zegt James. “Zorg ervoor dat je gootsteen leeg is voordat je dit probeert en wees uiterst voorzichtig bij het omgaan met warm water.” Chemische drainagereinigers op verstopte afvoerleidingen zijn een riskante optie, omdat deze chemicaliën niet zo snel werken en corrosief kunnen zijn. “Als je niet zeker weet wat je moet doen of als de bovenstaande oplossingen niet hebben gewerkt, neem dan contact op metct een professional om u te helpen uw afvoer snel en effectiever te verwijderen,” adviseert James.

Lees ook:   Hoe u energiezuinige ramen voor uw huis kiest

Verstopte afvoeren voorkomen

Verstopte afvoeren - vanghaar
Vang haar of puin op voordat het door de afvoer gaat. Beeld: deepblue4you/Getty Images

Shop deze producten nu: Haarval voor gootsteen – Klompverwijderaar Tool

Een ons preventie is een pond genezing waard (of proberen een pond haar en vet te verwijderen). Als je haar bijvoorbeeld de neiging heeft om slecht te verharen wanneer je het wast, neem dan een proactieve aanpak. “Zorg ervoor dat je een bewaker hebt over je afvoer om het haar vaker te vangen,” raadt James aan. Dit advies werkt of je je haar nu wast onder de douche, wastafel of tijdens het weken in je favoriete bad. Of je nu je vaatwasser gebruikt of je afwas met de hand doet, schraap de vaat eerst over een prullenbak om er zeker van te zijn dat er geen voedsel meer op zit.

Verstopte afvoer - warm water
Wees voorzichtig bij het transporteren van warm water naar de afvoer. Beeld: RyersonClark/Getty Images

Je kunt je afvoeren ook regelmatig onderhouden door er wekelijks heet water in te gieten, of door een kopje azijn in de afvoer te gieten, het een half uur te laten zitten en dan twee liter heet water in de afvoer te gieten. ” Het is ook een goed idee om het sanitair van uw huis regelmatig te laten controleren op lekken en verstoppingen om een sanitair noodgeval te voorkomen dat meer kan kosten bij reparaties, “zegt Monell.

Waar het op neer komt

Hoe mooi uw apparaten ook zijn, alle sanitair is onderhevig aan verstopte afvoerleidingen. Onder enkele van de belangrijkste boosdoeners zijn haar, voedsel, vet en olie, zeep en badspeelgoed. Als u merkt dat uw leidingen zich ophopen met water als gevolg van een niet-verrekende pijp, zijn er een paar goedkope benaderingen die u kunt gebruiken voordat u uw toevlucht neemt tot het bellen van een loodgieter.

Lees ook:   Dreamcloud-matrassen: beoordelingen, prijzen en meer

Veelgestelde vragen

Q:

Kan ik een zuiger gebruiken om mijn afvoer te ontstoppen?

Een:

Hoewel plunjers meestal op toiletten worden gebruikt, kunt u ze ook gebruiken om kleine pluggen in uw afvoer te ontstoppen. Zorg ervoor dat er water in uw sanitair armatuur zit, want het gebruik van een duik op een droog oppervlak kan uw leidingen beschadigen.

Q:

Wat is het beste huismiddeltje om een drain te ontstoppen?

Een:

Als u merkt dat u een verstopte afvoerlijn heeft, kunnen warm water, azijn en zuiveringszout dienen als een goedkope manier om het te ontstoppen. Giet het hete water eerst in de afvoer, dan zuiveringszout, dan azijn, gevolgd door meer heet water nadat je het mengsel 10-15 minuten in de afvoer hebt laten zitten.

Q:

Ontstopt Coke de afvoer?

Een:

Ja, het fosforzuur in soda maakt het mogelijk voor cola om afvoeren te ontstoppen. Een kan cola van twee liter moet het werk doen.